Fågelforsdammen öster om Skillingaryd är ett underskattat och delvis också illa skött fritidsområde. Områdets stora värden har varit dåligt tillvaratagna på senare år . Men nu är det meningen att det ska bli ändring på den punkten.
Tekniska utskottet har på förslag av kommunalrådet Kenth Williamsson (S) beslutat att ge tekniska kontoret i uppdrag att utreda hur området vässter om Fågelforsdammens södra del skulle kunna skötas på annat sätt än som produktionsskog – men ändå inte som parkmark.
– Jag har fått in många synpunkter på hur området väster om Fågelforsdammen sköts, att det upplevs som väldigt otillgängligt, att det ligger många träd i vattnet och mycket ris på marken. De många träden som fallit i vattnet utmed dammens västra strandlinje gör vattnet svårtillgängligt, säger han.
– Så har det inte tidigare varit. Tidigare gick det att komma nära vattnet. Men nu har träd, ris och annat förändrat området. Det har inneburit att området inte används lika mycket som tidigare.
Badplatsen som anlades efter tusenårsskiftet ser inte särskilt väl använd ut och den öppna plats vid Åhult, utnyttjad av generationer skillingarydsbor, används heller inte i samma utsträcknings tidigare.
– Tidigare var det väldigt många som sökte sig till gräsytan vid Åhult för att grilla eller bara umgås i all enkelhet. Men även där har besöken blivit färre. Det känns som om mycket av detta beror på att området inte sköts på samma sätt som tidigare, säger han.
Den som har promenerat från damfästet upp mot golfbanan har inga svårigheter att känna igen sig i det konstaterandet: hela området håller på att förstöra sina kvaliteter: ris från gallringen av träden täcker marken, här och var ser vi spår av nedskräpning, gräsytorna vid stränderna växer igen, mängder av träd har fallit i vattnet. Det innebär att också att de E4-bilister som här skulle kunna finna ett förträffligt andningshål inte söker sig dit. Gräsytan vid Åhult ser helt enkelt ostädad och nedskräpad ut. Naturen tar snabbt tillbaka vad människan erövrat.
Inför O-ringen 2005 i Skillingaryd genomgick området en rejäl ansiktslyftning. Men de som till äventyrs återvänder efter tio år lär bli mycket besvikna. Områdets stora värden utnyttjas alltså inte. Allt detta visar att det är omöjligt att kombinera begrepp produktionsskog och fritidsområde.
Heder åt de blåbärsplockare som trots allt söker sig dit för att leta efter de blå guldkornen under mattan av ris.
– Jag hoppas att vi ska kunna komma upp på den nivå att hela området åter upplevs som trivsamt, mysigt och tillgängligt, säger Williamsson.
Även området runt gammla bruksområdet bör åtgärdas
Tycker det vore på tiden att göra en badplats för hund till alla hundägare som strosa runt dammen med sina fyrbenta vänner!!
Den vandringsled från Östra lägret till turbinhuset, som anlades inför O-ringen 2005 och till stora delar bekostades av Vaggeryds kommun, med en bro över gamla åfåran, är ej anpassad för handkappfordon.
Stora stenar hindrar. Varför?