Österån, mellan Elgebo och Åkers kyrkby

Vår naturkrönikör Dan Damberg har besökt Österån.

Österån, mellan Elgebo och Åkers kyrkby, likt en norrländsk öringbäck

Österån, mellan Elgebo och Åkers kyrkby, likt en norrländsk öringbäck, en natur- och kulturkrönika i 13 bilder från vattnets väg genom tallmoarna i vår del av Småland.

Text och foto Dan Damberg, Skillingaryd i mitten av juli 2013.

 

1 IMG_0265

Det känns som om tiden har stått stilla när man ser den lilla grusvägen genom momarkerna nordväst om Åkers Kyrkby, sydväst om Skillingaryd i Vaggeryds kommun.

Man undrar om det kanske är Hedvig Rehn Petersdotter som man kommer att möta bakom nästa krök, för det är här, i dessa marker, invid Österån, som ligger alldeles till höger utanför bild, som hon tillbringade sin barndom på 1840-talet.

2 IMG_0264

Blåbär, ”Vaccinium myrtillus”, är en art i familjen ljungväxter och är en 15–40 centimeter hög, rikt grenig och bladfällande vedartad växt, som ibland kallas ris och ibland dvärgbuske.

Rent botaniskt är blåbär ett dvärgträd med en huvudstam och grenar som bildar en bladkrona med grenar som är kantiga och blad som är äggrunda och sågtandade, gröna på båda sidor men något rödaktiga som unga.

Blommorna är fyr- eller femtaliga, grönvita eller rödaktiga och hängande samt sitter ensamma i bladvecken.

Blomningen sker i maj–juni och frukten, som är ett bär, är svart och vanligen överdragen av en ljusblå vaxhinna, därav namnet blåbär, ett namn som egentligen kanske borde vara svartbär.

De bär som saknar detta blåa överdrag, och följaktligen är helt svarta, kallades förr för skomakarbär och ansågs i folktron vara giftiga, eftersom korna eller räven skulle ha ”pissat på dem”.

Årets blåbärsskörd var väl inte rekordstor men som min bild visar fanns det lite bär ”här och var” där frosten och torkan inte satt stopp.

3 IMG_0244

Nu under sommaren flyter Österån fram stilla och beskedligt men den ändrar ansikte under vårens och höstens högvatten och då är det helt andra krafter som råder.

Minns år 1840 då den vådliga händelsen med gossen David Andersson från Ljungberg Östergårds soldattorp inträffade, ”då gossen nedföll, mycket tragiskt, i åen och av det starka strömdraget, så häftigt bortförd blevo att ehuru personer var närvarande ingen räddning var möjlig”.

Detta hände vid övergången av en spång vid Elgebo tråddrageri några hundra meter bort, och ej vid den raserade bron på min bild.

4 IMG_0249

Österån är full med relikter, såväl kulturella som botaniska, från den tid då den småskaliga vattenkraften dominerade Sverige.

5 IMG_0250

Raserade gamla fördämningar finns på otaliga ställen utmed Österån och det är svårt att inte stanna upp en stund och minnas den tid som flytt.

6 IMG_0251

Mer eller mindre konstgjorda öar som delar åfåran finns på ett flertal ställen utmed ån, allt för att fordom på bästa sätt utnyttja rörelseenergin i det strömmande vattnet, idag bara raserade monument av en tid som inte längre finns.

7 IMG_0255

Även strandvegetationen minner, som sagt, om människors boningar, här växer nämligen stora bestånd med bland annat olika arter spiréor utmed åns stränder.

8 IMG_0259

Jag tycker att scenariot påminner om de norrländska öringbäckar som jag vid ett antal tillfällen fått förmånen att fiska i och hade inte Österåns vatten varit så surt och på annat vis olämpligt så kanske man kunnat plantera in bäcköringen.

Vaggeryds kommunskriver i sin Översiktsplan från 2012 följande om bland annat Österån, citat;

”Den ekologiska statusen i Österån – Långasjön–Kogöl – är måttlig. Det som avgjort statusen är bland annat undersökningar av fiskbeståndet och att vattendraget är påverkat av rensning och omgrävning. Detta tillsammans med att dammar eller andra hinder hejdar vattenlevande växter och djur från att sprida sig, vilket drar ner statusen. Vattnen kalkas och det måste man fortsätta med. Om alla möjliga och rimliga åtgärder vidtas kan god ekologisk status förväntas uppnås 2021. Åtgärderna kan bestå i t.ex. att kommunen och länsstyrelsen åtgärdar fiskvandringshinder”.

9 IMG_0254 Torpspirea Spraea X rosalba steril hybrid mellan vitspirea Spiraea alba och häckspirea Spiraea salicifolia samt två exemplar av allmän blombock, _Stenurella melanura

På flera ställen utmed Österåns stränder växer bland annat bildens torpspirea, ”Spraea X rosalba”, vilket är en steril hybrid mellan vitspirea, ”Spiraea alba”, och häckspirea, ”Spiraea salicifolia”. På den vackra torpspirea blommorna kryper dessutom två exemplar av allmän blombock, ”Stenurella melanura”.

10 IMG_0256 Hyperitdiabas innehåller plagioklas. Diabas, hyperit, plagioklas. Basalt-familjen. Dolerit. Augit, magnetit, olivin

Den vackra stenen är hyperitdiabas som är en vanligen massiv basisk eruptiv bergart och strukturmässigt en mellanform mellan diabas och gabbro.

Hyperit består av en liknande sammansättning som dessa bergarter men med mineralet augit helt eller delvis utbytt mot svartgrön-svartbrun så kallad hypersten.

Bergarten består därmed av hypersten, järnoxidpigmenterad plagioklas, fältspat, olivin och augit. I mindre mängder kan även titanjärn och apatit ingå samt ibland också glimmer, ortoklas och kvarts.

11 IMG_0257 Hyperitdiabas

Hyperitdiabasen uppträder ofta tillsammans med bergarten gnejs, som till exempel i en zon från nordvästra Värmland till Västergötland och västra Småland. Fyndigheter av hyperitdiabas finns bland annat i Sverige i ett område omfattande nordöstra Skåne, västra Blekinge och södra Småland.

Hyperitdiabas är svart eller mörkbrun till färgen och används som ornament- och monumentalsten, exempelvis som gravstenar, samt för andra bildhuggningsändamål. Fyndigheter av hyperitdiabas är sålunda särskilt attraktiva att bryta för just dessa ändamål.

12 IMG_0261 Järnmalmsklump som rostar

Även stenar kan rosta, järnet oxiderar vid kontakt med luftens syre och bildar järnoxider som vi kallar rost. Detta är en kemisk reaktion mellan ett material och den omgivande miljön. Termen korrosion används vanligtvis om metaller och ett vanligt exempel är, som sagt, när järn rostar.

Inom geologin används termen om angrepp på berg genom kemiska processer och om frätangrepp på kristallkorn i flytande magma. Korrosion leder vanligen till skada men kan i vissa fall vara av godo, till exempel nedbrytning av metallskrot i naturen.

13 IMG_0262

Avslutningsvis, visst har jag rätt när jag säger att Österån i trakterna av Åkers kyrkby är likt en norrländsk öringbäck och ”lyssnen i noga kanske ni även kan höra vaket från storöringen borta vid selet, och bruset från älven”.

Läs mer om:

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:17 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Firade 40 år sedan skolan slutade

07:03 | 59:orna i Skillingaryd har haft sin tredje skolträff och ett 30-tal av eleverna var på plats.

Brobygget över Hjortsjön inleds…

00:52 | Om man ska tro en skylt som en av våra läsare skickat är det dags att bygga bron över… Läs mer

Lisbeth utsågs till årets Vaggerydsprofil

22:51 | Lisbeth Carlsson utsågs till årets Vaggerydsprofil av  Vänskapsklubben i Vaggeryd.

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

TV: Linda – dragplåster på Waggerydsdagen

19:30 | Schlagersångerksan Linda Bengtzing var det stora dragplåstret vid Waggerydsdagen i dag. En tusenhövdad publik hade samlats Framme för… Läs mer

Många nyheter i helgen

11:51 | Den här helgen kommer vi bland annat att berätta om skolträff för 59:or, hundträff, miniatyrhästar, Waggerydsdagen plus berätta… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:38 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda strax väster om Värnamo. Förundersökning om mord eller dråp är… Läs mer

Välkommen EVI Industries

06:03 | I dag får vi säga välkommen till vårt sjunde industriföretag som fast annonsör i vår tidning. Det är… Läs mer

Räddningstjänsten på utryckning

19:07 | Räddningstjänsten i Skillingaryd är på väg till Hotell Småland i Klevshult för ett automatiskt brandlarm. Dessbättre var det… Läs mer

40 år sedan första Waggerydsdagen

17:13 | I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40… Läs mer

Fortfarande många viltolyckor i länet

16:13 | Under  veckorna 31–34 inträffade det i Jönköpings län  cirka 210 viltolyckor där eftersöksjägare från Nationella Viltolycksrådet, NVR, fått… Läs mer

Många kom till opinionsmöte

15:23 | Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar  att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna… Läs mer

(C)-motstånd mot Fåglabäcksatsning

13:25 | Tanken på en kommunal satsning på att uppföra sju småhus på Fåglabäcksområdet för att få fart på byggandet… Läs mer

Miljö- och bygg beviljade bygglov

12:47 | Vid augustisammanträdet har miljö- och byggnämnden tagit beslut i ett antal byggärenden.

Bedrägeriförsök i miljonklassen

09:27 | Köparen av ett företag i Vaggeryds kommun är anmäld för försök till grovt bedrägeri i miljonklassen.

Kyrkligt bidrag till Tofteryds kyrka

09:18 | Som vi tidigare berättat kommer Tofteryds kyrka att få ett nytt värmesystem. Nu är det klart att Skillingaryds… Läs mer

Det händer i helgen

09:15 | Den här helgen är det en rad aktiviteter som Waggerydsdagen, internationell fest, utställning av miniatyrhästar och allsång. Kika… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.

Lena Landin vann med sina lommar

20:00 | Skillingaryds Fotoklubb har i kväll presenterat årets tredje tävling i färgdia.

Fem lediga tjänster hos IKV Tools

18:33 | IKV Tools i Forsheda har inte mindre än fem lediga tjänster. Läs mer på vår jobbsida.