Nu går kostutredningen ut på remiss till de olika partigrupperna.
Det var Gert Jonsson (M) som fick igenom det yrkandet vid sammanträdet med kommunstyrelsen på torsdagskvällen.
I november ska kommunstyrelsens arbetsutskott ha yttrandena på sitt bord och då får vi bland annat veta vad partierna tycker om socialnämndens ambitioner att inrätta två tillagningskök, ett på Sörgården i Skillingaryd och ett på Furugården i Vaggeryd för just socialnämndens behov. Vi berättade om förslaget förra veckan. I korthet handlar det om att byta tillagningsmetod från nuvarande cook&chill till traditionell tillagning. Volymen blir cirka 300 portioner sammanlagt eller tio procent av den mat som idag tillagas i centralköket i Skillingaryd.
Med klargörandet av var partierna står kommer det också att visa sig om kosten blir den stora valfråga som många tippade tidigare i år.
Kommunalrådet Berry Lilja accepterar remissen till partigrupperna men anser att socialnämnden förslag har fel fokus.
–Kostutredningen är ju tydlig med att det krävs kvalitetsförbättringar, inte att det är själva tillagningsmetoden det är fel på. Det handlar om andra saker som bättre råvaror och presentation och om fortbildning av personalen, anser han och pekar på att andelen ekologisk odlade råvaror höjts från 17 till 27 procent i maten.