Från polisens sida har man omfattande resurser inför valet.
Hittills har valrörelsen pågått utan några större störningar. Förberedelsearbetet startade redan i mars månad och polisen i Jönköpings län har noga följt utvecklingen sedan dess.
Länspolismästaren i Jönköping har beslutat om att riksdagsvalet 2010 ska hanteras som en särskild händelse. Ingemar Ericsson, ställföreträdande chef för den brottsförebyggandet verksamhetsgrenen, har utsetts till kommenderingschef.
– Rikskriminalpolisen och polismyndigheterna har regelbundna nationella möten via telefon eller konferensmöten där vi får en nationell lägesbild, säger Ingemar Ericsson.
Vad är polisens roll inför och under valrörelsen?
– Vi ska skapa trygghet och säkerhet för politiska representanter som företräder riksdagspartierna och övriga lokala partier. De ska kunna genomföra offentliga politiska möten och sammankomster på ett, ur ordningssynpunkt, säkert sätt, säger han.
Två samordnare planerar polisens arbete
– Vi utsåg tidigt två samordnare som fick i uppgift att samverka med de politiska partierna och planerar polisens insatser etcetera, säger Ingemar Ericsson.
– Kriminalunderrättelsetjänsten följer noga utvecklingen och gör hotbildsbedömningar. Säkerhetspolisen ger råd inför besök av statsråd, partiledare och så vidare.
– Den senaste tiden har tempot ökat vilket visar sig genom att partierna gör omfall i planeringen. Vi får plötsligt besök som kräver platsbevakning vilket blir en utmaning för medarbetare som planerar den dagliga polisverksamheten.
Ovanligt med personangrepp
Några valstugor drabbas alltid av skadegörelser, vilket också skett denna valrörelse i länet.
Har polisen fått in anmälningar om brott som misstänks ha samband med valrörelsen?
– Vecka 36 hade vi besök av Sverigedemokraterna där en åhörare misstänks för ofredande, annars är det inte vanligt med angrepp mot person, säger Ingemar Ericsson.
Återrapportering till Rikskriminalpolisen efter valet
– Efter valet utvärderar vi vår insats under valrörelsen.
– Vi återrapporterar våra intryck till Rikskriminalpolisen och den särskilda händelseinsatsen avslutas. Om vi har anledning att misstänka angrepp eller hot mot demokratin kommer vi att hantera detta i den vanliga verksamheten, säger Ingemar Ericsson.