Den 1 januari ombildas den nya polismyndigheten till att omfatta sju regioner. Region Öst kommer bestå av Jönköpings, Östergötlands och Sörmlands län. Tanken är att varje kommun, alltså även Vaggeryds kommun som idag inte har något poliskontor, ska ha minst ett poliskontor.
Region Öst består av 35 kommuner, varav fyra kommuner har fler än 100 000 invånare. Inom regionen finns även tio kommuner med färre än 10 000 invånare. Det visar en kartläggning gjord i arbetet med att föreslå lämpliga lokalpolisområden i blivande Region Öst. Arbetet leddes av Torbjörn Johansson, blivande biträdande regionpolischef.
– Varje kommun har olika behov, och det påverkar polisens geografiska underindelning, säger Torbjörn. Utgångspunkten är att varje lokalpolisområde ska vara bärkraftigt. Det är här, så nära medborgarna som möjligt, som majoriteten av vårt ingripande, brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete ska ske.
Gruppen har bland annat tittat på att gå över länsgränser och även över regiongränser. Med hänsyn till infrastruktur, etablerade samarbeten och samverkan mm så har man funnit ett förslag som ligger nära den indelning som finns idag. Enligt förslaget blir det tre Polisområden som motsvarar länen. Varje län har idag vardera tre polisområden, som i nya myndigheten istället kallas lokalpolisområden. Det innebär att region Öst bygger sin verksamhet utifrån nio lokalpolisområden.
– I syfte att komma närmare medborgaren och arbeta enhetligt framöver, kommer alla kommuner ha minst ett poliskontor. Det innebär att några kommuner som idag inte har några kontor får det framöver, säger Torbjörn Johansson.
Lokalerna föreslås för tre nivåer: polishus, polisstation och poliskontor.
– Poliskontor finns idag i några sörmländska kommuner, förklarar Torbjörn Johansson. Det kan exempelvis vara samlokalisering med kommunen, i syfte att ge medborgarna service.
Den blivande Polismyndighetens Region Öst består av 35 kommuner. Fyra av dessa kommuner har fler än 100 000 invånare, tio kommuner har färre än 10 000. Demografin är en faktor som har påverkat vilka lokalpolisområden som föreslås bygga regionen.
21 länspolismyndigheter, Statens kriminaltekniska laboratorium och Rikspolisstyrelsen slås ihop och bildar från 1 januari 2015 en sammanhållen polismyndighet. Den nya myndigheten delas in i sju regioner, där .
Men hur ska regionen delas upp? Hur många polisområden och lokalpolisområden ska finnas inom regionen? De blivande regionpolischeferna fick i uppdrag av Genomförandekommittén att föreslå en geografisk underindelning för respektive region. Förslaget för Region Öst har levererats till den särskilde utredaren Thomas Rolén, som kommer bereda, förhandla med arbetstagarorganisationer och därefter fatta beslut.
Förslaget innefattar även typer av polislokal i kommunerna.
– I syfte att komma närmare medborgaren och arbeta enhetligt framöver, kommer alla kommuner ha minst ett poliskontor. Det innebär att några kommuner som idag inte har några kontor får det framöver, säger Torbjörn Johansson.
Lokalerna föreslås för tre nivåer: polishus, polisstation och poliskontor.
– Poliskontor finns idag i några sörmländska kommuner, förklarar Torbjörn Johansson. Det kan exempelvis vara samlokalisering med kommunen, i syfte att ge medborgarna service.
Utbredd informationsspridning innan beslut
Polisens omorganisation påverkar många aktörer, i första hand medarbetare och samverkanspartner. I förlängningen påverkas allmänheten, eftersom hela reformen syftar till att komma närmare medborgarna, att stärka den lokala närvaron och tillgängligheten.
Trots att beslut inte är fattat har Polisen informerat brett om förslaget till geografisk underindelning, dels till medarbetare i olika sammanhang, dels till Polisstyrelserna för respektive myndighet samt regionens kommuner, länsstyrelser m.fl.
– Väldigt få har uttryckt att förslaget inte skulle vara bra. Det är främst i några av Östergötlands mindre kommuner som vårt förslag till lokaltyp har väckt oro. I övriga kommuner och andra samverkanspartners har informationen om förslaget mottagits väl. Kanske för att det inte bryter länsgränser eller innebär stora förändringar i samverkansområden, avslutar Torbjörn Johansson.
Poliskontor i varje kommen. Bland det dummaste jag läst på länge. Ska vi få ett poliskontor i Skillingaryd eller Vaggeryd. Helt tokigt. Poliser ska inte vara på ett kontor utan på våra vägar och samhällen i rullande form. Hoppas verkligen att detta om poliskontor inte genomförs.
Hej!!
Jag hoppas verkligen att det blir ett Poliskontor här i vaggerydskommun ,och att det innebär att vi får ser mer ut av Polisen i våran kommun.
Hälsningar Anna
Hoppas verkligen att vi får ett poliskontor i kommunen. Bara för att man skriver kontor så innebär det väl inte med automatik att man sitter där hela dagarna Linus.
Helt rätt!
Hit med ett kontor och se till att vara ute på gator och vägar och få bukt med all skit som finns här!
Ett kontor där polisen kan utgå ifrån, skulle innebära polisiär närvaro vilket i sig är bra, med hänsyn till att denna kommun trots allt är liten i jämförelse med Jönköping & Värnamo, så finns det mycket elände. Så det tycker jag är bra om ett poliskontor blir placerad i Vaggeryds kommun.. Sedan kan man inte låta bli att skratta åt alla de som tycks tro att vi lever på stenåldern. Väx upp och inse att vi lever på 2000 – talet och Vaggeryds kommun omfattar bl.a av vaggeryd & skillingaryd !!