Svensken betalade i genomsnitt 812 kronor för sin kommuns politiska verksamhet 2012 men Vaggeryd var bland de de kommuner som hade högst kostnader.
Vaggeryd är på plats 32 av 290 kommuner. Summan är 1.113 kronor per invånare och det är näst högst i länet.
Kostnaderna skiljer sig dock stort mellan kommunerna. Det framgår av siffror från Kommun- och landstingsdatabasen som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Medan skattebetalarna i Arjeplog betalade drygt 2.000 kronor per invånare förra året fick man i Västervik betala endast 254 kronor per invånare. Kostnaden per invånare skjuter ofta i höjden för kommuner med lågt invånarantal medan kostnaderna hålls nere för kommuner med större befolkning. Skillnaderna mellan jämförbara kommuner kan dock fortfarande vara stor, något som ibland kan förklaras av att den politiska administrationen bokförs olika.
Kommunerna i länet med först kronor per invånare:
1269 Mullsjö
1113 Vaggeryd
870 Tranås
819 Eksjö
813 Nässjö
787 Sävsjö
780 Aneby
726 Habo
717 Gislaved
689 Vetlanda
675 Värnamo
616 Gnosjö
530 Jönköping
Delar av kommunfullmäktige efter valet 2010. Arkivbild
Tyvärr finns det väl ingen som förvånad över dessa siffror, men frågan är om det är acceptabelt?
Är det acceptabelt att lilla Vaggeryds kommun betalar nästan dubbel så mycket lilla Gnosjö kommun.
Det är många tuppar som i denna kommun skall födas.
Ja vad skall man säga? Ytterst beklagligt att vi nästan har de dubbla kostnaderna gentemot Gnosjö kommun.
En av anledningarna kan kanske vara att mycket av nämndverksamheten i Vaggeryds kommun bedrivs på dagtid då kommunen får betala ut ersättning för förlorad arbetsförtjänst för ledamöterna.
Inför denna mandatperioden så fick jag frågan om jag ville engagera mig som fritidspolitiker, och det ville jag. Döm om min förvåning när samtliga möten började mellan 12-14.00, dvs när jag utför arbete för min arbetsgivare.
Jag har i flera forum försökt påtala att är man fritidspolitiker så är det väl på fritiden som mötena skall hållas – Inte på ”vanlig” arbetstid då detta både kostar kommunen pengar samt att det skapar irritation på den ordinarie arbetsplatsen!
Detta leder även till att flera personer som jag känner inte kan eller vill engagera sig som FRITIDSPOLITIKER då det inkräktar på deras vanliga arbete.
Snälla kommunledning, tänk nu till ordentligt och gör om systemet så att vi tillsammans kan sänka kostnaderna samt möjliggöra för fler att bli aktiva inom politiken inom Vaggeryds kommun.
Andreas Orre (M)
Fd ersättare i Miljö- och byggnadsnämnden
Snart är det val och då kan du lägga ett förslag på kvällstid.
Men först ska du räkna ut vad det kostar att hålla all personal med lön på kvällstid. Förmodligen OB tillägg och sen ska väl de som sitter i nämnder ha en viss lön för sin möda. Tror inte att du som ung moderat sitter en hel kväll gratis eller…
Om det nu ska vara dessa kostnader, vilket man kan ifrågasätta, så vore det ju bra om man fick ut max av insatsen och inte ser att 25-30% av arbetstiden går ut på att stå utanför dörrarna och göra annat…
Lägg ner vaggeryds kommun, dela upp den mellan jönköpings och värnamo kommuner. Det är vansinne att sponsra dessa småpåvars hybris
Vaggeryds kostnader för politiken har inte ökat nämnvärt de senaste åren – under många år innan har det varit borgerligt styre. Så de dyraste politikerna finns i Mullsjö, Tranås och Eksjö – stabila borgerliga fästen. I länet finns bara en stabilt s-styrd kommun – Nässjö, på femte plats här. Storleken har betydelse för kostnader. Intressant är Gnosjö – men de har också för några år sedan skurit ner dramatiskt i den politiska organisationen genom att ta bort nämnder.
Inte lägga ner Vaggeryds kommun !!!!!
Men däremot förvånande attt inte någon inom näringslivl eller näringslivsrådet reagerat.
Men antar att ingen visste eller förstod det.
Så frågan är hur gå vidare och komma till Gnosjönivå?
Men vad jag förstår inte prioritet.
Bara massor lekskola med konstverk och byggnader och annat.
Varför ska det vara så svårt att förstå att saker måste skötas på ett riktigt sätt.
med sunt förnuft och med enkelhet.
Niklas Lindberg
Linto AB
45 år och ung! Jo ja tackar, själv brukar jag säga att jag troligtvis är halvvägs i livet.
Det skulle vara väldigt intressant att se en utredning på vad våra fritidspolitiker kostar i förhållande till om man skulle schemalägga våra tjänstemän kvällstid 1 gång per månad – då skulle bara OB tillägget utgå för den eller de tjänstemän som behöver vara med på nämndmötet.
Att flertalet som sitter in våra nämnder också är anställda av vår kommun gör ju också att utöver ersättningen för förlorad arbetsförtjänst så tar man in en vikarie i verksamheten vilket ytterligare kostar för vår kommun – Ställ detta i relation till att tjänstemännen får Ob-tillägg.
Eller är det som så att det är lättare att engagera sig politiskt om man är kommunalt eller statligt anställd? I så fall kanske inte politiken i Vaggeryds kommun är så demokratisk.
En annan fråga är om ska man få ersättning för ett nämndmöte när man är pensionär? Ska det vara som så att man kan dryga ut pensionen med politiken?
Har man arbetat ideellt i flera föreningar så behöver väl man inte ha betalt som ”fritidspolitiker” eller?
Andreas Orre (M)