PRO Vaggeryd har besökt Marieholms bruk och Hylténs industrimuseum i Gnosjö. Resan var en avslutning på den studiecirkel där man tidigare läst om Harry Sjöman och som arbetat här.
När bussen kom till Marieholm hälsade Lage Bardh gruppen välkommen. Han och hans bror hade tänt i en av ugnarna, förberett en järnbit som nu var glödande samt visade och berättade hur den stora hammaren användes. Lage är en mycket kunnig och engagerad guide som själv har arbetat på bruket.
Bruket startade 1836 och var i verksamhet som järnbruk fram till 1940-talet. Tillverkningen var skiftande men framförallt tillverkades lantbruksmaskiner. Många tröskverk exporterades till Ryssland. Bruket gav arbete till många, utöver bruksarbetarna också skogshuggare, kolare, malmupptagare och körare.
En försynt patron på 1800-talet tackade nej till att få järnväg framdragen till Marieholm. Han anlade istället en kanal där man fraktade material och färdigt gods till andra större vägar och orter.
Efter rundvandringen smakade kaffet, som serverades med fralla och en kaka, riktigt gott. Vi hann också med att besöka kyrkan innan bussen for vidare.
Vår duktige chaufför Pär Mörk guidade oss vidare genom landsbygden och Gnosjö tills vi kom fram till Hylténs industrimuseum.
Att komma hit var som att kliva in i en fabrik där tiden stått stilla i 60 år. Alla verktyg och maskiner är de som användes då fabriken var igång, ingenting har flyttats hit. Fabriken drivs av ett eget kraftverk från 1890-talet. Det ger belysning och driver ett 35-tal maskiner. Tre duktiga guider berättade om den företagaranda som fanns här. Inget var omöjligt, fick man en förfrågan så löstes problemet med en ny uppfinning. Som de smålänningar man var togs allt till vara och kunde kanske användas på ett nytt sätt. Klurighet och idérikedom var utmärkande för dessa fabriksledare. Man deltog också i utställningar bl.a. i Stockholm.
Sedan de två bröderna, 79 år och 81 år, slutade har fabriken förblivit som den var då. Bland annat var kontoret intakt sedan 1916. Ett mycket levande museum!
Tre grupper gick runt i fabriken och fick ta del av mycket intressant historia. Besöket avslutades med att alla samlades i en lokal och två maskiner startades. Vid en svarv putsades klockor så att de blev blanka och vid den andra tillverkades en liten blank knopp som sedan skruvades fast på ett trähandtag på en ”skolklocka”. Viss tillverkning av klockor av olika slag, mortlar och smycken sker fortfarande.