Nu har länsstyrelsen sammanställt en rapport över vargattacken i Gislaveds kommun, bara knappa två mil nordväst om Skillingaryd.
Så här lyder rapporten:
”På morgonen den 9 juni hittades 11 döda får i en hage cirka 1,5 mil nordväst om Skillingaryd. Länsstyrelsens besiktningsman kunde snabbt konstatera att angreppet orsakats av varg. Ytterligare 10 får fick snabbt avlivas för sina skador. Besättningen bestod av 25 får och de kvarvarande 4 fåren har också skador från angreppet.
Under förra veckan informerade Länsstyrelsen om tre vargobservationer som gjorts i samma område den senaste tiden, och sent på kvällen den 6 juni inträffade en skada på ett får som kan ha orsakats av varg. Ett DNA-prov från saliv i såret kan ge kompletterande svar på vad som hänt fåret. Även detta inträffade i samma område som de tidigare observationerna under maj/juni.
Länsstyrelsen uppmanar tamdjursägare i denna del av länet att öka tillsynen av sina djur och se över stängslen. Ett vanligt fårnät ger som regel ett bra skydd mot varg, men bör då vara ordentligt sträckt nedtill. Kompletteras fårnätet med en eltråd med hög spänning (4500 V) ca 15-20 cm över nätet och en i nederkanten precis innanför nätet på ca 20-30 cm höjd får man ett mycket bra skydd mot varg (förutsatt att ingen stenmur eller dylikt finns inom 1 meter från stängslet, som vargen kan ta sig upp på och hoppa ifrån). Om vargen står på marknivå hoppar den sällan över stängsel utan försöker ofta krypa under eller gå igenom dem. En åtgärd av mer tillfällig karaktär är att ta in fåren på natten om man har möjlighet till det, eller flytta dem närmre gården.
Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att fortsätta rapportera om man ser varg eller något annat av de stora rovdjuren, antingen via rovobs.se eller telefonsamtal till våra rovdjursspårare/besiktningsmän.
Hur tänker LST , kolla på sista angreppet , 150meter från bostadshus , fårnät med strömm i , är det meningen att djurägare som håller våra landskap öppna ska behöva lägga ner verksamheter pga LST int kan tala om sanningen om deras galenskaper.
Ansök fort om pengar till inhägnad – Länsstyrelsen kan bidra till ca 20 ha – sen är pengarna slut
Stig Svensson
De djurägare som har djur som betar strandängar för att de inte skall växa igen, behöver de dispens från strandskyddslagen, allmänheten kan ju inte komma över stängslen?
Det finns ett antal nationalparker i Sverige det vore lämpligt att hägna in dem med rejäla stängsel och släppa rovdjuren där så att vi som försöker att hälla landskapen öppna med djurhållning inte behöver va oroliga för rovdjursattacker.