I Värnamo, Vaggeryd med flera platser är man duktiga på att använda bilbältet.
Hela Jönköpings län ligger tillsammans med Hallands län i topp i Sverige.
Jönköpings län är tillsammans med Halland de enda två län där alla kommuner når över en bältesanvändning på 90 procent.
– Vi är självklart nöjda, men siffran borde vara hundraprocentig. De som drar ner snittet är främst hantverkare och förare till servicebilar. Deras attityd måste förändras, säger Åke Qvarnström, verksamhetsansvarig vid NTF i Jönköpings län.
Efter polisens bältesvecka gick landets alla NTF-förbund under vecka 38–40 ut och kontrollerade bältesanvändningen i tätortstrafiken i landets samtliga 290 kommuner. När resultaten nu sammanställts visar det sig att Jönköpings län ligger långt framme. Den samlade bältesanvändningen i länets tretton kommuner är 94,6 procent, en siffra som bara trafikanterna i Halland, Östergötland,
Västernorrland och Skåne överträffar.
Bäst är resultaten i Jönköpings kommun där 97,3 procent använder bältet –sämst är Sävsjö med 90,4 procent. Resultatet visar också att männen tar efter kvinnornas beteende och blir mer benägna att använda bältet.
– Jag ser tre orsaker till varför bältesanvändningen ökar. Framförallt har dagens bilar blivit mycket bättre. I dag finns nästan alltid bältespåminnare som med ljus och ljud påminner föraren att använda bältet. Dessutom gör polisen fler kontroller än tidigare samtidigt som vi inom NTF informerar mer aktivt om bältet som en billig livförsäkring, menar Åke Qvarnström.
Samtidigt finns det inget som är så bra att det inte kan förbättras. En kategori förare som fortfarande slarvar med bältet är hantverkare och förare till mindre servicebilar, ett beteende som enligt Åke Qvarnström måste förändras.
– Det handlar om slarv och dålig attityd. Beteendet är särskilt anmärkningsvärt med tanke på all skyddsutrustning många hantverkare använder i sitt arbete. De kan bära med sig hjälmar, hörselskydd, säkerhetslinor, men trots att de spenderar mycket tid på vägen används inte bältet, säger han.
Utifrån NTF:s underlag kommer nu polisen att arbeta vidare. Enligt Peter Karlsson vid trafikpolisen i Jönköpings län, blir bältesanvändningen hos just hantverkar- och servicebilar ett av polisens fokus i höst och vinter.
– Vi kommer att jobba för att alla ska använda bältet. Om något skulle hända dig i trafiken är bilen den säkraste platsen att befinna dig i. Tänk på att en frontalkrock i 50 kilometer i timmen är som att ramla från tredje våningen i ett hyreshus, då är bältet en ovärderlig investering, säger han.