Om man besöker Ritz Konditori i Vaggeryd möts man av Jossan, Åsa och de andra glada ansiktena.
Åsa och Josefin Bokinge driver tillsammans med Kenneth Karlsson Ritz Konditori i Vaggeryd sedan 2010.
Det gamla konditorit finns kvar och utvecklas i takt med resten av Vaggeryd. Åsa Bokinge berättar om det som inte får ändras på konditoriet.
– Det finns vissa kakor som ständigt efterfrågas som man aldrig får förändra eller ta bort. Ett exempel är kolagrottor och päronbiskvier.
– Under åren varieras utbudet dock lätt med till exempel äppelpaj på hösten och blåbär under sensommaren. Även färgerna försöker vi anpassa till årstiden med mycket vita bakelser under vintern och färgstarka och friska tårtor på sommaren, redogör Åsa.
Jossan har arbetat på Ritz i nästan fem år och varit delägare sedan 2013.
– Helheten och variationen gör det verkligen till ett roligt arbete, berättar hon. Jag arbetar mycket i bageriet men även med att göra mackor vilket ökat väldigt kraftigt i popularitet de senaste åren.
– Efterfrågan på mackor har verkligen ökat vilket jag tycker är roligt. Jag tycker det är väldigt roligt att göra mackor och om jag fick välja en favoriträtt från hela konditoriet skulle jag välja en tonfiskbaguett, säger Åsa.
– Min favorit är dammsugarenm berättar Jossan beslutsamt. De går även att variera mycket när man skapar dem med färg och mönster.
Något som förändrats under de senaste fem åren är påverkan av att Konfekthörnan stängdes 2012.
– När de plockade bort Konfekthörnan och lokalen blev kontor försvann många kunder för oss, berättar Åsa. Jag tror att alla i Vaggeryds centrum påverkades och tyvärr har centrum blivit mer öde sedan dess. Vi hoppas verkligen att man ska börja satsa på centrum och åter göra det till en mittpunkt i Vaggeryd.
Jossan och Åsa vid Ritz.