I veckoslutet meddelade landstingets lönedelegation att (S)-politikern Carina Ödebrink från Vaggeryd inte har rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst. Men kommunalrådet Berry Lilja (S) utesluter inte ett överklagande av beslutet.
Han är upprörd över det sätt på vilket Carina Ödebrink har behandlats.
– Det känns som om det finns andra grunder för lönedelegationens beslut, säger han.
– Hur kommer de sig annars att man inte ifrågasatte hennes tjänstledighet när hon tidigare hade betydligt högre arvode från landstinget? Grunden för för demokratin är ju att alla rätt till ledighet för att fullgöra sina politiska uppdrag. Det är tydligt reglerat i kommunallagen. Där står att man har rätt till förlorad arbetsinkomst och sammanträdesarvode och att det ska vara styrkt av intyg från arbetsgivaren. Jag har aldrig tidigare hört talas om att man har ifrågasatt en sådant intyg på det här sättet.
I Vaggeryds kommun har man en helt annan uppfattning om Carina Ödebrinks tjänstledighet än landstingets lönedelegation, trots att samma reglemente gäller. Kommundirektör Bengt Olof Magnusson bedömde kommunens hantering av Carina Ödebrinks ansökan om ersättning för förlorad arbetsinkomst som ett ”solklart” fall.
Enligt Lilja står det i intyget från Vaggeryds kommun att Carina Ödebrink på grund av många politiska uppdrag har ett löneavdrag från kommunen på 100 procent. Hennes sammanträdesarvode gäller för samma arbetstid som hon hade som förskollärare, alltså 8 till 17 och ersättningen vid protokollförda sammanträden är baserad på hennes lön som förskollärare.
– När man skriver att Carina Ödebrink fifflar känns det väldigt konstigt, Det finns inte på kartan att man har sammanträden åtta timmar om dagen fem dagar i veckan, säger Lilja.
– Man börjar ju också tänka på hur den behandling som Carina Ödebrink utsatts för skadar alla partiers möjligheter att ta locka människor till sig för politiska uppdrag.
Han menar också att beslutet i lönedelelgationen är vagt formulerat och framhåller alltså att det strider mot kommunallagen.
Frågan är hur man kan se så i grunden olika på ett ärende som i båda besluten, antingen det gäller kommun eller landsting, faller under kommunallagen.
– Den tolkning som vårt kansli i Vaggeryds kommun gör bygger på grundregeln att alla ska behandlas lika. Men det som landstinget gör känns ju som särbehandling, säger Lilja.
– Jag hoppas innerligt att det nu verkligen finns ett beslut i landstingets lönedelgation . För att kunna överklaga måste det finnas ett beslut att överklaga.
Nu får det vara slut med ”ryggkliandet”
Mycket märkligt att man kan vara 100% tjänstledig från ett arbete och sen begära ersättning för förlorad arbetsinkomst. I min värld, den utanför politiken så är det självklart att man inte kan detta! har ni tappat all verklighetsförankring, greppet om politiken har nu ju uppenbarligen tappat helt. Nån måtta får det väl vara på dumheterna inom vår kommuns ledning? Nu har vi ju 2 majoritetskommunalråd som det nu är upplagt, det kallas nog för att bredda demokratin skulle jag tro..
Jag fick inte någon lön när jag var tjänstledig från jobbet,när jag gick praktigplats för ryggskada.
Begära ersättning för förlorad arbetsinkomst som man INTE har förlorat? Märkligt i mina öron.. Är man tjänstledig från en anställning har man ingen lön, alltså har man inte förlorad arbetsinkomst. Enkelt? Ja.
Va? Är man bara tjänstledig kl 8-17 (enligt Berry) Hon är ju tjänstledig på 100 %, alltså 8 timmar på en dag! Klart att det skadat ert parti…. Regler ska gälla för alla! Hon kanske skulle kunna jobba några timmar/dag.
Dessutom att vara tjänstledig i 10 år på heltid … märkligt .. för vanliga dödliga är det bara 12 månader sen måste man antingen avsluta sin tjänst eller gå tillbaka…
Är förvånad över hur stor okunskap det finns om detta, det finns en lagstiftning som heter kommunallagen som reglerar villkoren för att vara politiker.
Är en ganska stor skillnad att vara tjänstledig för politiska uppdrag och bara tjänstledig.
Kommunallagen reglerar det senare. I kap 4 paragraf 12 står det förtroendevalda har rätt till skälig ersättning för de arbetsinkomster och ekonomiska förmåner de förlorar på uppdraget.
Frågan verkar enkel för mig. Ser inte att Carina Ödebrink eller Vaggeryds kommun för något fel i sin tolkning. Tydligen är inte frågan lätt för Landstinget.
Det räcker inte med de ersättningar och arvoden hon och andra får för uppdragen de har? I min värld så kan man inte både ha och äta kakan! Men så fort det är (S) så gäller andra moraliska kompasser tydligen? Det som ”hedrar” Fr Ödebrink är att hon inte själv överklagar, det hade varit för bra! Att ni inom (S) toppen inte skäms över erat agerande i detta fall, räcker inte dubbel Uskalön för er att leva på? Det rimmar illa med: Den lilla människan osv. Det är ju bara munlädret som jobbar och resten står still kan man säga. En fifflare är alltid en fifflare moraliskt även om lagligheten är OK, se på lex Juholt så kanske det ringer en klocka?
Har hon inte betalt för sina uppdrag när hon är tjänstledig från förskolan,förskolan ska väl inte betala för tjänstledigheten,Carina har hög årsinkomst enligt taxerad inkomst,berry?
När hon tagit ut så mycket i ersättning kanske hon kunde betala Jan F.s böter.
OK Hytten, det kanske är skralt med allmänhetens kunskaper vad gäller komunallagarna men det är sämre bestält med moraltänket inom politiken, i varje fall när det vädras pengar till den egna plånboken.
Inte lika spendersamt när det gäller åldringsvård, skola och annat för komuninvånarna angeläget.
En årslön extra i fickan på en partikolega kan ju framledes resultera i det samma i den egna fickan.
Kliar du min rygg så kliar ja din.
Stryk de nästa val!!!
I Skåne har man valt att ingen ersättning för förlorad arbetsinkomst betalas ut förrän ledamoten kan uppvisa ett löneutdrag med ett avdrag för tjänstledighet. Det kanske kunde vara något?
Det här ärendet är inte särskilt konstigt utan det gäller bara att följa reglerna och det verkar Carina göra.