Socialdemokraterna har lämnat följande remissvar på förslaget till kommunalt miljöprogram.
Så här skriver (S):
”Remissvar på Vaggeryds kommun miljöprogram från Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun
- Vägleder miljöpolicy, strategier och inriktningsmål på ett tydligt sätt? Är inriktningen för miljö- och hållbarhetsarbetet tydligt?
Vi noterar att miljöpolicyn från 2001 har fått en ny formulering där de nio punkterna har tagits bort och ersatts med mer övergripande text som ligger närmre visionsformuleringen, det tycker vi är bra. Vi noterar med tillfredställelse att policyn är utåtriktad och inkluderar näringsliv och övriga samhället.
Strategierna är mycket bra och visar tydligt hur det säkerställs att åtgärderna verkställs genom chefslinjen och avrapporteras i miljöredovisningen för revidering inför nästföljande år.
Inriktningsmålens koppling från nationell till lokal nivå är mycket bra.
- Kan de kommunala verksamheterna genomföra åtgärderna och därmed bidra till att de detaljerade målen uppnås?
Vi understryker vikten av att förvaltningarnas miljösamordnare får mandat för sin uppgift och miljöstrategens ansvar för samordning tydliggörs.
Löpande fortbildningsinsatser för i första hand miljösamordnarna är viktiga för att detta ska bli möjligt.
- Är miljöriktlinjerna användbara och vägledande för personal och förtroendevalda i kommunkoncernen?
Miljöriktlinjerna är bra, relevanta och tydliga.
- Är det något som behöver korrigeras i programmet?
En ord- och begreppsförklaring bör bifogas.
Synpunkter på punkterna i handlingsplanen.
8 Levande sjöar och vattendrag
Flertalet av kommunens och industriernas gamla deponier är belägna vid vattendrag och många av dem har inte använts på flera 10-tals år. Vi känner oro för både gamla och pågående deponier invid vattendrag och anser att dessa bör inventeras och redovisas. Tidplan 2014-2015.
9 Grundvatten av god kvalitet
Inriktningsmålet bör klarläggas vad gäller skyddsstatus och vattenkvalitet, skrivningen kan tolkas på flera sätt. Vi anser att det än mer bör tryckas på att dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel. Grundvattentäkterna måste åtnjuta högsta möjliga skydd.
12 Levande skogar
Åtgärdspunkt 52
Tillägg: För att säkerställa Grönelund i Skillingaryds och Friluftsgården i Vaggeryds tätortsnära friluftsområden föreslår vi att avgränsningar och ägofrågor utreds i syfte att bilda kommunala naturreservat. Tidplan 2014-2015.
13 Ett rikt odlingslandskap/20 Ekologiska livsmedel
Miljöprogrammet ambitioner måste vara väsentligt högre, även här måste vi kunna ”göra skillnad”.
Det är väsentligt för tätorterna att bibehålla en närhet till odlingslandskapet för såväl friluftsliv och skola som för orternas allmänna attraktivitet.
Vaggeryds kommun är ett av länets rikaste områden vad gäller ängs- och hagmarker. Det menar vi att vi ska sträva efter att förbli. Vi saknar en punkt om skötsel av de jordbruks-, ängs- och hagmarker som kommunen äger.
Hur kan kommunen påverka att odlingslandskapet bevaras?
Ett öppet kulturlandskap är synonymt med ett brukat odlingslandskap, som i sin tur bygger på verksamhet och efterfrågan, där mjölk- och köttproduktion utgör ryggraden.
Upphandlingen måste anpassas så att lokala producenter av livsmedel och tjänster kan bidra till att hålla odlingslanskapet varierat och öppet. Huvudinriktningen ska vara KRAV-märkt eller närproducerat. Tidplan 2014-2015
Lant- och skogsbruksföretagen är del av näringslivet som kan utvecklas och stimuleras. Vi ser gärna att den näringen blir en naturlig del av näringslivsrådet verksamhet.
Övrigt
Under åtgärd och ansvar ska endast befattningar, utan personnamn, anges.
Skillingaryd och Vaggeryd den 1 april 2014
Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun
Kenth Williamsson ordf.