(S) vill göra breda satsningar på jobben

Socialdemokraternas budgetförslag för 2015 prioriterar jobb och insatser mot arbetslöshet.

– Vi vill göra breda satsningar som innebär att människor ska gå från passivitet till aktivitet, summerar kommunstyrelsen ordförande Berry Lilja huvuddragen i (S)-budgeten för 2015 som inte innehåller någon skattehöjning.

(S) har ju annars tidigare flaggat för en sådan.

– Vi räknar med att inte behöva göra någon skattehöjning. Men om det blir aktuellt i ett senare skede ska det vara tydligt vad pengarna ska gå till. Ska det vara till äldreomsorgen ska det tydligt anges, säger Lilja.

De två budgetförslag som kommer att ställas mot varandra vid kommunfullmäktiges sammanträde den 30 juni utgår från en kommunal nettokostnad på dryga 656 miljoner kronor. Dessutom har båda parter kommit fram till att det inne blir något stor överskott när 2015 ska summeras. Allianspartiernas beräkningar slutar på + 5,1 miljoner, medan (S)-förslaget går i mål på + 8,5 miljoner.

Men där upphör i princip likheterna. Medan (S)-förslaget utgår från sitt partis budgetmotion har Alliansen följt finansminister Anders Borgs vårbudget.

Men (S) står också fast vid bedömningen att en slutgiltig budget för 2015 inte kan beslutas förrän efter höstens val.

 Uppläggen på förslagen skiljer sig också åt. Med Allianspartierna i sitt förslag redovisar åtgärderna nämn för nämnd och (S) valt en metod med sju ämnesområden.

– Allianspartierna vilja göra neddragningar på fyra tjänster medan vi vill utöka satsningarna inom  skola, äldreomsorg och hela vårdområdet, framhåller Lilja.

– De neddragningar man vill göra inom administrationen förstår jag inte eftersom vi  har en lite administration i förhållande till andra jämnstora kommuner. Jag tycker också att man bör tala om vad man vill skära bort.

Inom avdelning Jobben görs  prioriteringar på bristyrkesutbildning för att säkra tillgången på kvalificerad arbetskraft, 90 dagars garanti för unga arbetslösa och avveckling av Fas 3.

– Istället för Fas 3 vill vi se stödjande arbetsuppgifter inom vård och omsorg och det ideella föreningslivet, arbeten som ska kunna kombineras med utbildning, säger Lilja.

Inom område skolan prioriteras allas rätt till läxhjälp.

– Dessutom vill vi att lärare ska vara lärare och vårdarna vårdpersonal, det är viktigare än att dokumentera vad som görs, säger Lilja.

– Vi vill också skjuta till föra 1,4 miljoner kronor för att  återställa det reinvesteringsanslag som åren 2009-2010 försvann till allmän drift. Men pengarna måste få ligga centralt för att göra verkan i en plan, säger Lilja.

– Inom vården måste personalen få ett  helt anan inflytande över arbetet istället för att hålla på med dokumentation. Låt personal sköta vården, vi har det största förtroende för dem.

 En prioriterad satsning ska göras på trygghets- och vårdboende inom kategorin + 75 år.

– Man ska kunna ha en bostad som är anpassad till den vård som behövs med stigande ålder. Då är det viktigt att hyran inte utgör något hinder.

Andra projekt som lyfts fram:

Lägre deltagaravgifter inom idrott och friluftsverksamhet.

Lägre deltagaravgifter inom kulturskolan.

Utbyggd kollektivtrafik med halvtimmesturer.

Stärka tätorternas för att skapa gynnsamma förutsättningar för handel och service.

Utbyggnad av bredband /fiber för att stärka attraktiviteten på landsbygden.

Fortsatt arbete för förverkligande av Götalandsbanan.

Kåre Boberg
Skrivet av Kåre Boberg
5 kommentarer
 1. Lars Seger skriver:

  Fantastiskt att (S) till slut lyckades skrapa ihop ett budgetförslag i sista minuten! Vi torde vara den enda kommunen som skulle låtit bli att lägga en budget med hänsyn till valresultatet i höst om inte majoriteten ändrats, då hade vi fått skämmas kollektivt och inte bara (S) företrädare. Ska (S) bestämma vilka avgifter som klubbarna ska ta ut eller ska de få bestämma det själva? man kan ju undra och fundera på hur långt (S) vill gå när det gäller att detaljstyra.. För att underlätta och ge rättvisa aktivitetsbidrag så borde man ha så att alla aktiva upp till en viss ålder blir bidragsberättigade, idag får max 5/grupp bidraget och det missgynnar lagidrotter tex.
  Ungdomsgarantin har (S) prövat tidigare med känt resultat. Satsning på äldreomsorgen låter ju bra men vad sker nu: Neddragning av tjänster igen och denna gång av nattpersonal på Furugården… Bra förslag att låta arbetslösa ska anställas och få jobba inom tex vården, detta har genomförts i en del borgerligt styrda kommuner med mycket bra resultat de senaste 7 åren. Erat förslag blir väl inte A.kasse grundande om man går på det som har stått i pressen. Alla dessa förslag var ju uppe i förra valrörelsen och varför är de inte genomförda? Ni har haft snart 4 år på er att göra vår kommun till Shangrila och vad har hänt? Neddragningar i skolan med känt resultat, höjd skatt, kaosartad personalsituation inom tex Hemtjänsten, diverse konstutsmyckningar för miljoner som inte någon vill ha och diverse andra tveksamma beslut/ projekt när det väl tas några! Hitintills har vi ca 1200 förlorade dagar Men jag säger som Barak Obama: Yes we can better! Enklast genom att byta kommunalt styre 140914 till ett som är ”regeringsdugliga” och har visioner och modet att ta de obekväma besluten och säga nej till de vansinnigaste projekten som poppar upp, byt styre i höst för våra barn och invånarna i Vaggeryds kommun!

 2. funderarlite! skriver:

  Varför är det så viktigt att lägga ett budgetförslag innan valet? Det är ju inget annat än förslag? Ingen vet hur valet utfaller, och vilka som ska leda Vaggeryds kommun framåt. Du kan ju måla upp hur fin bild som helst, utan att du överhuvudtaget behöver stå för det du föreslår! Det är verkligheten som ska styra!

 3. Lars Seger skriver:

  Vaggeryds kommun omsätter en bra bit över en halv miljard och har ca 1200 anställda, att då inte lägga en budget hur pengarna ska fördelas är unikt inom svensk politik! Självklart lägger man en budget så de som jobbar inom verksamheten vet vad de har att röra sig med nästkommande år, än en gång visar (S) att regeringsdugligheten kan ifrågasättas. Dessutom ska det mesta dras i långbänk i absurdum!
  Lars Seger (M) vaggeryd

 4. Tyckaren skriver:

  På tal om måla: en som målar är en som bara har rödfärg i målarpytsen blandat med lite rosa och en massa maskrosor.Det bidrar till ett Sverige som är målat på bidragsblanketter.

 5. michael andersson skriver:

  med lägre deltagaravgifter menas det då att föreningarna ska låta bli att ta ut avgifter för att få verksamheten att gå ihop?? I så fall försvinner hallhyror, avgifter i simmhallar och dylikt?? fattar intevad som menas, förklara gärna för en mindre vetande.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:17 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Firade 40 år sedan skolan slutade

07:03 | 59:orna i Skillingaryd har haft sin tredje skolträff och ett 30-tal av eleverna var på plats.

Brobygget över Hjortsjön inleds…

00:52 | Om man ska tro en skylt som en av våra läsare skickat är det dags att bygga bron över… Läs mer

Lisbeth utsågs till årets Vaggerydsprofil

22:51 | Lisbeth Carlsson utsågs till årets Vaggerydsprofil av  Vänskapsklubben i Vaggeryd.

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

TV: Linda – dragplåster på Waggerydsdagen

19:30 | Schlagersångerksan Linda Bengtzing var det stora dragplåstret vid Waggerydsdagen i dag. En tusenhövdad publik hade samlats Framme för… Läs mer

Många nyheter i helgen

11:51 | Den här helgen kommer vi bland annat att berätta om skolträff för 59:or, hundträff, miniatyrhästar, Waggerydsdagen plus berätta… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:38 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda strax väster om Värnamo. Förundersökning om mord eller dråp är… Läs mer

Välkommen EVI Industries

06:03 | I dag får vi säga välkommen till vårt sjunde industriföretag som fast annonsör i vår tidning. Det är… Läs mer

Räddningstjänsten på utryckning

19:07 | Räddningstjänsten i Skillingaryd är på väg till Hotell Småland i Klevshult för ett automatiskt brandlarm. Dessbättre var det… Läs mer

40 år sedan första Waggerydsdagen

17:13 | I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40… Läs mer

Fortfarande många viltolyckor i länet

16:13 | Under  veckorna 31–34 inträffade det i Jönköpings län  cirka 210 viltolyckor där eftersöksjägare från Nationella Viltolycksrådet, NVR, fått… Läs mer

Många kom till opinionsmöte

15:23 | Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar  att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna… Läs mer

(C)-motstånd mot Fåglabäcksatsning

13:25 | Tanken på en kommunal satsning på att uppföra sju småhus på Fåglabäcksområdet för att få fart på byggandet… Läs mer

Miljö- och bygg beviljade bygglov

12:47 | Vid augustisammanträdet har miljö- och byggnämnden tagit beslut i ett antal byggärenden.

Bedrägeriförsök i miljonklassen

09:27 | Köparen av ett företag i Vaggeryds kommun är anmäld för försök till grovt bedrägeri i miljonklassen.

Kyrkligt bidrag till Tofteryds kyrka

09:18 | Som vi tidigare berättat kommer Tofteryds kyrka att få ett nytt värmesystem. Nu är det klart att Skillingaryds… Läs mer

Det händer i helgen

09:15 | Den här helgen är det en rad aktiviteter som Waggerydsdagen, internationell fest, utställning av miniatyrhästar och allsång. Kika… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.

Lena Landin vann med sina lommar

20:00 | Skillingaryds Fotoklubb har i kväll presenterat årets tredje tävling i färgdia.

Fem lediga tjänster hos IKV Tools

18:33 | IKV Tools i Forsheda har inte mindre än fem lediga tjänster. Läs mer på vår jobbsida.