Nu har även Socialdemokraterna kommit med ett yttrande kring kommunens översiktsplan.
Yttrandet lyder is in helhet så här:
ALLMÄNT
Vi anser att det skulle vara en fördel att inte bara ta upp problematiken med skjutfältet under kapitlet Landsbygdsutveckling. Av flera skäl skulle det kunna vara en fördel att denna problematik beskrevs i ett eget kapitel.
Kartmaterialet bör kunna kompletteras med namn på platser och byar. Vägar bör också på samma sätt tydligare märkas. Likaså anser vi att Skjutfältets gräns och att dess bullerzon tydligare måste markeras. Utan detta försvåras orienteringen och kartorna blir inte det hjälpmedel som säkert avses.
I materialet finns felaktiga årtalsuppgifter och inkorrekta namnangivelser och benämningar som bör rättas.
Kapitel 1 – HÅLLBAR UTVECKLING
Skjutfältet kan inte utelämnas under rubriken Långsiktigt hållbar kommun, med hänsyn till dess stora miljöpåverkan och begränsning Skjutfältets placering och gräns innebär att kommunens utveckling och tillväxtmöjlighet mellan tätorterna Vaggeryd- Skillingaryd kraftigt hämmas.
”God bebyggd miljö” liksom social och ekonomisk hållbarhet påverkas starkt av skjutfältets storlek, placering och närhet till centralorterna. Det är som tidigare sagts inte tillfredsställande att behandla skjutfältsfrågan enbart som landsbygdsfråga.
Kapitel 2 – MARKPLANERING
Cykelvägnätet
I framtiden vill vi se cykelstråk som binder samman cykelvägar, t ex Bäck – Mölna.
Linneryd – Nåthult och så vidare.
Vi föreslår i likhet plantexten att fortsatta satsningar på cykelvägar har hög prioritet.
Vindkraften
Det stora jämförelsevis opåverkade området mellan Nyholm och Bondstorp är en tillgång vars framtida värde som tyst ostört område blir svårt att hantera ställt mot
de omfattande planer som finns för vindkraftpark Palsbo. Med hänsyn till områdets speciella karaktär måste hänsyn tas vid en ev framtida vindkraftsetablering.
Vi anser det positivt att riktlinjer föreslås för vindkraftutbyggnad i Vaggeryds kommun.
Det finns dock en osäkerhet och oro inför omfattningen av förestående och eventuellt planerad utbyggnad. (I nuläget finns ingen sådan överblick.)
Många höglänta obebyggda och i hög grad orörda naturområden tycks vara intressanta för vindbruk. Ett stort antal projekt finns på planeringsstadiet. Intresset för vindkraftsprojekteringar förefaller inte ha nått sin kulmen. Det är mycket viktigt att andra miljö- och naturhänsyn liksom boendeaspekter vägs mot nyttan av vindkraftutbyggnaden.
Vi ser en risk i att allt för få attraktiva områden lämnas orörda för framtiden. Andra näringar, såsom besöksnäringen och landsbygdsutvecklingen i stort riskerar betydande nackdelar, med tanke på vägdragningar, ledningsgator och vindkraftsproduktionen störningseffekter. Det krävs därför en övergripande syn på hur olika miljöhänsyn, sociala hänsyn, naturvård, friluftsliv etc. ska kunna samspela.
Vi föreslår att en särskild plan tas fram som utvisar var kommunen inte kan tänka sig vindkraftverk, innan fler tillstånd ges.
Mobiltelefoni
Mobiltäckning är en allt viktigare tillgänglighets- , attraktivitets- och säkerhetsfråga.
På många platser i kommunen är täckningen obefintlig eller oacceptabel.
Vi föreslår att kommunen tar initiativ och genomför en kartläggning av bristerna på mobiltäckning
Kapitel 3 – VATTENPLANERING
Kapitlet behandlar frågan på ett ingående och bra sätt. Vikten av att vara rädd om våra vattentäkter har i planen stärkts. Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel och har därför högsta prioritet.
Vi känner oro för Försvarsmaktens inställning till vattentäkten vid Fågelforsdammen.
Det är viktigt att återuppta överläggningar med Försvarsmakten för att uppnå en positiv lösning.
Kapitel 4 – LANDSBYGDSUTVECKLING
Vi anser att bostäder på landsbygden – precis som planen uttrycker det – i första hand uppförs på skogsmark och att åkermarken så långt som möjligt sparas för jordbruksändamål.
Skillingaryds skjutfält
Vår principiella uppfattning kvarstår, verksamheten på Skillingaryds skjutfält skall inte tillåtas begränsa landsbygdsutveckling med restriktioner utanför skjutfältets gräns.
Vi ser positivt på att en förflyttning skett som innebär en uppmjukning/lättnad av ”bullerrestriktioner” så att viss bebyggelseutveckling nu medges inom vissa områden. Vi ser detta som ett första steg på väg mot det förhoppningsvis gemensamma målet om att inga restriktioner ska finnas utanför skjutfältets gräns.
Även om det inte är en ÖP- fråga vill vi framhålla att till fältet angränsade gårdar som Norra Holma, Hallafors, Studstorp, delar av Fastorp och Norra Linneryd åter måste bli levande miljöer och säljas.
LIS (Landsbygdsboende i strandnära lägen)
Vi anser att det är av stor vikt att riktlinjer för LIS- områden framtagits till skillnad mot tidigare då det var lätt att få uppfattningen att alla sjöar kunde utpekas.
Det är viktigt att ha en fungerande kommunikation inte minst när gäller Jönköpings kommun då det gäller utpekande/utveckling av Lis-områdena. Vi ser de sk LiS- områdena som avvikelser och anser att strandskyddets 100- metersgräns är norm.
Kapitel 5 – TÄTORTSUTVECKLING
Vid planering av byggnation måste målsättningen vara att tillgodose flertalets behov och tillgång till grön-, ströv- och vattenområden för rekreation.
Det krävs därför särskild eftertanke och försiktighet vid så kallad förtätning.
En blandad bebyggelse av villor, hyresrätter och bostadsrätter anser vi är viktig.
Vi vill slå vakt om tätorternas karaktär av trädgårdssamhällen med grönområden och vattenspeglar Det är därför ett viktigt allmänintresse att tillgängliggöra utsiktsplatser och grönområden i exploaterade områden. Det är väsentligt att kvarteren inte upplevs som kompakta, utan att tomterna är så stora att det finns plats för siktgator mellan huskropparna och att tomterna rymmer vegetation.
Områden viktiga för kultur- och fritidsändamål
Vi föreslår att förteckningen över viktiga områden utökas med
• Grönelund
Friluftsanläggning med rekreationsområde, föreningslokal och festplats.
• Fridhäll
Sommarhem med plats för kulturaktiviteter och naturpark. En vacker, grön oas som naturligt hör samman med Sörgårdsskolan och den tänkta dagvattendammen på Sörgårdsområdet.
• Friluftsgården
Områdets kvalitéer som rekreationsområde med föreningslokal. Beskrivs för övrigt under Södra Vaggeryd-Nestors (sid 75)
Vaggeryd
• Nestors.
Vi kan endast acceptera varsam byggnation begränsad till de nuvarande åkrarna och begränsas av befintlig grusväg som leder mot skjutfältsgrinden.
En byggnation får inte äventyra det angränsande ängs- och hagmarksområdet och inte heller negativt påverka hävden av dessa marker som regleras i skötselplanen.
Vi föreslår att möjligheterna undersöks att lägga ett bostadskvarter söder om Södra Parkvägen m a o öster om Nestorsområdet vid Vattentornsvägen.
• Oden
Området utgör en stor potential för framtida tätortsutveckling vilket också tydliggörs i texten.
Vi föreslår att skolan framtida behov noggrant analyseras med hänsyn till en framtida behov av expansion.
• Östra torget
En tätort behöver ett torg där man kan samlas i större skaror. I Vaggeryd finns endast en annan öppen plats i köpcentrum – Knutpunkten i kv Vilan – som knappast kan kallas torg.
Däremot finns Östra torget som emellanåt fyller den funktionen och fungerar dessutom som väl använd parkeringsplats åt Skänkelund och Missionskyrkan.
Torgområdet avsattes redan på 1920-talet av framsynta kommunalmän och fick en påkostad stenläggning drygt trettio år senare.
Vi föreslår att kvarteret utmed torgets nordvästra sida bebyggs och att torgytans storlek, liksom omkringliggande gator behålls. Torgets estetik bör ägnas omtanke.
• Vaggeryds gård
I likhet med våra tidigare yttranden anser vi att området ska bevaras och vara en plats där ”stad möter land”. Upplevelsen av Vaggeryd som by har ett kulturhistoriskt, pedagogiskt värde; platsen för samhällets vagga med dokumenterad historia sedan medeltiden.
Vi föreslår att området inte pekas ut som framtida förtätningsområde. Vi anser det av vikt att området bibehåller sin landsbygdskaratär. En försiktig utbyggnad söder om Svenarumsvägen och öster om Tofterydsvägen bör kunna ske utan att dessa kvaliteter äventyras.
Nya möjliga bostadsområden i Vaggeryds samhälle
• Linnarparken
Vi föreslår att Linnarparkens nordöstra del undersöks för byggnation av flerbostadshus.
• Gamla Torsbotomten
Vi förelår att östra, halva delen av det område som avgränsas av Jönköpingsvägen, Torsbovägen och Verner Malmstens väg, övervägs för byggnation av främst flerbostadshus.
• Eriksbygget
Vi föreslår att en studie genomförs av området öster om Lagan och norr om Svenarumsvägen Lundbyholm –Eriksbygget för framtida villabebyggelse. Närheten till centrum gör detta till ett intressant utvecklingsområde för bostadsbebyggelse. Få andra områden har sådan närhet till centrum. Den angränsande Östermoskogen och Lagan utgör en tillgång liksom områdets fortsatta utvecklingsmöjligheter i riktning mot Bäck.
Skillingaryd
• Södra Fåglabäck
Den kuperade terrängen kräver stor hänsyn vid en exploatering för att vårda områdets attraktivitet.
Vi anser att texten ”men det kan bli aktuellt att jämna ut nivåskillnader för att möjliggöra en effektiv exploatering”, ska utgå.
Hok
Forsvägen, delvis svårt och dyrbart att exploatera i branten ned mot ån och medför betydande ingrepp i en miljö som idag används som friluftsområde.
Vi föreslår att byggnationen förläggs till den del som utgörs av gärderna.
Kapitel 6 – MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING
Tillstyrkes
För Socialdemokraterna
Magnus Dauhn
Kenth Williamsson
Kenneth Åberg
Tycker det verkar lyxiigt med en cykelväg mellan Linneryd och Nåthult. För i dagens läge är det väl i princip en cykelväg som går där