Organisationen Sveriges Militärhistoriska Arv föddes ur en upptäckt som gjordes när försvarskostnaderna skars ned drastiskt. Då upptäckte man att det fanns ett stort antal militära muséer runt om i landet som kostade mellan 50 och 120 miljoner kronor om året. Av den summan återstår idag 30 miljoner till 24 utvalda museer.
Försvarsdepartementet ansåg med viss rätt att man inte ska jobba med museiverksamhet. Därför tillsattes år 2006 en utredning, Försvar i förvar. Som ett resultat av den utredningen skapades museinätverket Sveriges Militärhistoriska Arv. Samtidigt flyttades 30 miljoner kronor från försvaret till kultursektorn för att museivägen försöka skapa en heltäckande bild av Sverige under Kalla kriget. Undantagen från Kalla kriget-regeln är Miliseum, reservflygfältet Brattforsheden i Värmland, Vaxholms fästning och Karlsborgs fästning.
Kansliet i Stockholm har i dagsläget sex tjänster som servar de 24 museerna runt om i landet. Av det årliga anslaget fördelas 23 miljoner på museerna.
Dessa ska så långt det är möjligt sköta sig själva. Från kansliet och Carl Sarmén får man dock inte bara ekonomiskt stöd utan också hjälp med att hantera bidragfrågor, stöttning i museikunskap, hur man hanterar föremål, pedagogik, marknadsföring och säkerhetsfrågor.
En gång om året brukar man samlas för årskonferens. Sven Engkvist som är Miliseúmchef hoppas och tror att det blir fler årskonferenser här de kommande åren. Skillingaryd har allt som krävs, inklusive strategiskt läge, för att stå som värdort.
I år dryftas frågor om vad som händer på lång sikt, vad händer när eldsjälarna försvinner. Man pratar om marknadsföring och framtida målgrupper och passar förstås på att studera hur Miliséum växer fram.
– De 24 museér som nu gäller är utsedda av regeringen. Men hur det kommer att se ut i framtiden återstår att se. Några kanske inte fungerar men det finns ytterligare totalt 70 militärhistoriska museer varav 15 i privat regi med grund i försvarsmakten som då istället kan komma i fråga, säger Carl Sarmén.
I Lägerhyddan på Östra Lägret gavs mellan arbetspassen möjlighet för deltagarna att pröva att skjuta pansarskott – på elektronisk väg.