Polisstyrelsen i Jönköpings län antog i går inriktningen för polisens arbete under 2013, berättar Stefan Ottosson (KD).
Fokus ligger på tre prioriterade områden: mängdbrott, ungdomsbrott samt synlighet och trygghet.
Under hösten kommer arbetsgrupper inom polisen att utarbeta verksamhetsplanen för 2013. Den bygger på polisstyrelsens inriktning enligt ovan samt de planeringsförutsättningar som kommer från Rikspolisstyrelsen.
– Polisens resultat har blivit bättre de senaste åren men det finns fortfarande mycket kvar att förbättra, säger Stefan Ottosson (KD), ordförande i polisstyrelsen i Jönköpings län
Inriktningen presenteras så här:
Polisstyrelsen lyfter nedan fram ett antal inriktningsområden för polismyndigheten för 2013 som komplement och fördjupning av de mål och strategier som finns beskrivna i Polisen preliminära planeringsförutsättningar 2013–2015.
1) Mängdbrott
Mängdbrotten drabbar många människor varje år och är kostsamma och kränkande för de drabbade. Många gånger är dessa stölder och inbrott en del av en större seriebrottslighet. Brottsanalysen behöver utvecklas så att förmågan att upptäcka brottsmönster och seriebrottslighet ökar.
Nuvarande uppklarningsprocent på cirkaa 5 % är mycket otillfredsställande för allmänheten och de drabbade. Resurser och arbetssätt måste prioriteras och utvecklas så att ett tydligt förbättrat resultat uppnås.
Polisstyrelsens inriktning är:
– att arbetet med att klara upp mängdbrott och seriebrottslighet skall intensifieras.
– att uppklarningen av mängdbrott skall vara högre än det nationella riktvärdet.
2) Ungdomsbrott
Tidiga och tydliga insatser mot ungdomars brottslighet motverkar allvarlig kriminalitet i framtiden. Det är av största vikt att polisen och skola, socialtjänst med flera, tillsammans arbetar för att identifiera ungdomar som riskerar att hamna i en kriminell bana och gör insatser för dem.
Polisstyrelsens inriktning är:
– att Polismyndigheten arbetar aktivt inom ramen för samverkansavtalen i samtliga kommuner i länet med syfte att identifiera och hjälpa ungdomar i riskzonen. I de kommuner sociala insatsgrupper bedöms vara lämpligt skall myndigheten medverka till att sådana startas.
3) Synlighet och trygghet
Samverkan mellan Polismyndigheten och kommunerna spelar en betydande roll i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet runt om i länet och i detta arbete är närpoliserna särskilt viktiga. Genom en god lokalkännedom och ett väl fungerande kontaktnät byggs ett förtroende mellan Polisen och medborgarna.
Polisstyrelsens inriktning är:
– att utveckla samverkan med samtliga kommuner i länet inom ramen för de avtal som slutits. Polismyndigheten ska vara drivande i detta arbete.
– att närpoliserna ska vara tillgängliga och synliga i samhället för att förebygga brott och bidra till största möjliga trygghet.
– att medborgarnas kunskap om närpoliserna och deras verksamhet skall öka genom informationsspridning och marknadsföring i lokala media och hemsidor etc.
– att ledningen för respektive polisenhet och berörda närpoliser skall vara representerade och aktiva i de kommunala brottsförebyggande råden.
– s att öka antalet grannsamverkansområden.