När man ska koka rödfärg gäller det att verkligen vet hur man ska göra.
I dag har framför allt Ulla Hansson från Pålskog och Ingemar Gustavsson från Åker lärt ut detta vid kyrkstallarna i Åker.
Många kom för att se hur man kokar rödfärg och det ska vara den lite ljusare nyansen som var så vanlig förr. Det här var en aktivitet i samband med Vägkyrkan i Åker. Det är för övrigt kyrkan som har ansvar för kyrkstallarna.
Kyrkstallarna i Åker tillhör bland landets bäst bevarade 1800-talet. Det finns en lång rad utmed vägen och alldeles bakom står ytterligare en del.
Ola Hugosson skriver så här på http://www.platsr.se/platsr/visa/plats/id/51000000057540
Kyrkstallarna började byggas under 1800-talet. Oftast var det 3–4 bönder som gemensamt uppförde ett stall. Man skrädde virket och monterade det hemma på gården, därefter plockades det ner och fraktades till Åker där det byggdes upp igen. Nu hade man bättre skydde för häst, seltyg och åkkläder under tiden man var i kyrkan. Det sägs att man haft bekymmer med folk som stal utanför kyrkan under gudstjänsttid. Om vi tänker oss tillbaka till 1600- och 1700-talet så brukade man binda hästarna i fästringar som var inhuggna i kyrkogårdsmuren. På den tiden utgjorde de söndagsövande knektarna en viss vakthållning vid kyrkan.
Från början fanns här 22 stallar men en del är numera rivna.