Länsstyrelsen gör nu en kartläggning av miljöfarliga verksamheter i länet. Nu är turen kommen till Vaggeryds kommun.
– I Vaggeryds kommun kommer vi i dagarna att kontakta cirka 750 fastighetsägare med brev, säger Krister Hansson-Dahl på länsstyrelsen.
I första steget har man gjort en kartläggning för att försöka hitta de fastigheter där miljöfarlig verksamheter har pågått eller pågår. Källor som avvänts är till exempel telefonkataloger, kartor och hembygdslitteratur. Hembygdsföreningarna har ofta stor kunskap om olika industrier.
I det andra steg som nu står för dörren kontaktas fastighetsägarna och får ta del av den information som man har samlat in om deras fastigheter.
– Det kan till exempel handla om ett verkstadsföretag som har använt lösningsmedel. Vi är då intresserade hur man använt dessa lösningsmedel, hur man har förvarat dem och under hur lång tid. Därefter kan det bli aktuellt med provtagning, säger Krister Hansson-Dahl.
Objekten ordnas efter vilken risk de innebär, från mycket stor till låg risk. Denna klassificering styr efterbehandlingen.
Avsikten är att hela länet minus Jönköping ska vara kartlagt vid årets slut. Arbetet på Jönköpings kommun beräknas sedan ta ytterligare ett år.
Fastigheterna ska sedan analyseras och slutligen registreras i en databas som blir gemensam för hela landet där alla förorenade områden ska vara med. Tanken är sedan att de allvarligaste föroreningarna ska vara åtgärdade inom cirka 35 år.
Nu är det förstås så att inte alla är sugna på att svara.
– Det kan säkert kännas jobbigt för många, men vi kräver inte att fastighetsägaren ska göra något. Men det kan det här visar att vi tar frågan på allvar och vill göra något för miljön, säger Krister Hansson -Dahl som naturligtvis vill se så få faktafel som möjligt i det färdiga materialet.
I länet finns det sammanlagt 4 500 objekt registrerade som tänkbara förorenade områden. I Vaggeryds kommun är flertalet objekt samlade i de två stora tätorterna. På den gamla industrifastigheten på kvarteret Tor blir det inom kort dags för en omfattande sanering efter 115 år av industriell verksamhets inom trä– och metall innan man börjar bygga flerfamiljshus där.
Kvartret Tor i Vaggeryd, exempel på industrimark som måste göras giftfri.