Länsstyrelsen är positivt inställd till skyddsjakt på vargen utanför Skillingaryd och i morgon väntas Naturvårdsverket fatta beslut i frågan.
Naturvårdsverket har fått en ansökan om skyddsjakt efter varg som orsakat skada på fårbesättningar i Jönköpings län de senaste 1-2 veckorna. Naturvårdsverket har bett Länsstyrelsen att i ett yttrande redogöra för ett antal frågor som rör vargen och de angrepp som inträffat den senaste tiden.
Sammanlagt har tre angrepp inträffat mellan den 6-15 juni och ett antal synobservationer av varg i samma område har rapporterats till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen bedömer det troligt att det rör sig om en och samma varg som synts och som angripit fåren.
Länsstyrelsen har nu lämnat sitt yttrande och anser att skyddsjaktsansökan ska beviljas. Frågan har handlagts av Länsstyrelsen, men synpunkter har inhämtats från viltförvaltningsdelegationen som hade sitt ordinarie möte under måndagen. Motiveringen till Länsstyrelsens yttrande grundar sig på de riktlinjer för rovdjursförvaltning som beslutats av viltförvaltningsdelegationen för cirka ett år sedan. Syftet med riktlinjerna är att vara vägledande för länsstyrelsen och att göra förvaltningen mer förutsägbar för de som på ett eller annat sätt berörs av rovdjur. I korthet säger riktlinjerna att tre angrepp under en 6-månadersperiod bör vara skäl till att anta att individen är benägen att göra ytterligare angrepp och därför bör en skyddsjaktsansökan tillstyrkas.
Naturvårdsverket att fattar det slutgiltiga beslutet om skyddsjakt.
– Även om Naturvårdsverket skulle tillåta skyddsjakt på den här individen så kommer länet att beröras av fler vargar i framtiden. Därför måste vi arbeta långsiktigt med förebyggande åtgärder som till exempel rovdjursavvisande stängsel, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.
I morgon avgörs det om det blir vargjakt utanför Skillingaryd. Arkivbild på varg
Rovdjursavvisande stängsel!!
I vintras var det ett vargangrepp utanför Göteborg där vargen tog sig igenom ett godkänt stängsel och dödade flera får och tog sig sedan därifrån. Länsstyrelsens rovdjursansvarige intervjuades i lokalradion där och fick frågan varför vargen hade tagit sig igenom det godkända stängslet och fick följande häpnadsväckande svar: ”Av spåren att döma hade vargen halkat och slirat igenom el-stängslet”
Det är inget annat än ett löjets skimmer över myndigheternas agerande. Det är väl bättre att de erkänner att det näst intill omöjligt att stänga ute en hungrig varg som utan problem hoppar 1,5 m över ett stängsel. På många ställen där fåren betar finns det heller inte någon el, och batterier räcker inte långt. Det pratas så mycket om biologisk mångfald men detta om något är det största hotet om bevarandet, många marker med biologiskt intressanta biotoper hotas nu av undergång då djurhållarna helt enkelt inte kan klara av att sköta dessa marker med betesdjur antingen nöt eller får, de kan inte se sina djur bli vargmat, deras arbete känns fullständigt meningslöst. Vargfrågan är fullständigt sjuk.
Bra inlägg realist! Nu återstår bara att se om naturvårdsverkets byråkrater säger ja eller nej. Bra också av redaktionen att bevaka den här frågan så bra, tack Per o Kåre
Hoppas den kommande jakten går fort och med resultat , men jag blir bekymrad av fröken Lindas ord i slutet om att länet kommer beröras av fler vargar , och svamlet om stängsel , stängsel är till för att hålla djuren i hagen inte skydda mot tex varg .Tänk på dom få bönder som använder sk vallhund, är det ett minne blott nu .Öppen landsbygd är snart något som man bara kan läsa om snart
… är till för att användas. När alla inblandade myndigheter och ”Värk” hunnit ge sitt godkännande, är förmodligen vargen på annan plats och ställer till det. Och så håller det på medan vargens antal ökar och ökar till Varglobbyns förtjusning …
Låt vargen vara !!!
Alltså, jag menar att paragraf 28 är till för att användas. Lite bökigt kanske, eftersom man måste vaka över djuren. Tyvärr är 28:an den enda möjlighet lagstiftaren erbjuder. Ingen ide’ att invänta NVV. För när dom bifallit skyddsjaktsansökan, kommer bevarandeorganisationer att kräva inhibering av beslutet som då hamnar hos förvaltningsrätten i Stockholm. Och den instansen är helt i händerna på Varglobbyn. Så använd 28:an, så spar vi tid, pengar och betesdjur.
låt vargen vara, den vandrar snart vidare..
Normännen skrattar åt Svenskarnas dumhet. Har de problemvargar i Norge så smäller det, våran katt och råttalek är ju helt sjuk!
Paragraf 28 håller jag på, kräver dock vakande och svårt skytte nattetid främst, men tror hellre många lägger ner den mödan istället för att plocka döda får morgonen efter.
Ja, Tina, den vandrar vidare och förpestar tillvaron för andra tamdjursbönder, hundägare och småbarnföräldrar på landsbygden. Därför är det viktigt att ta bort den/dom så kvickt som möjligt … §28 …
förpestar det var det värsta detta är ett djur, det är människor som förpestar världen Magnus..!! lika bra att skjuta av lite folk istället då..
Tina och om vargen har bestämt sig för att stanna? märker den river så…
Det är lätt att säga att vargen ska stanna när man inte har boskapsdjur själv..
Hoppas dom får lov att skjuta vargen, själv så bor vi där den var senast, vi vågar inte ha våra hundar, katter eller barn ute… Själv är jag rädd för att ta en promenad med hundarna som vi har, hörde för någon dag sen att det var en som var ute och gick med sin hund och då kommer vargen och skall ta hunden. Så jag hoppas på att dom skjuter denna varg så vi kan vara ute i trädgården med barn hundar och katter…..
Ja du Tina, börja skjuta eller väx upp!
Människor bygger pyramider, Eifeltorn, Kinesiska murar, skapar civilisationer och anlägger gårdar etc … Det är något att glädjas och känna stolthet över.
Bönderna som får sina djur rivna, skall du skjuta dem också?
Visst Tina, det finns människor som smutsar ner och förstör men vad har det med varg i jordbruksmark att göra?
tycker ändå att den har rätt att leva, min åsikt.. Ni har eran om att det är bättre att skjuta än att leva sida vid sida.. jag har min, punkt slut..
Jag tycker också att varg skall få finnas. Men inte i våra tätbefolkade kulturlandskap. 2009 beslutade vår Riksdag i demokratisk ordning att Sverige skulle ha 210 vargar. De enda som reserverade sig mot beslutet var MP och V. Nu har vi minst 500 stycken med vårens föryngringar. Angreppen mot tamdjur blir fler och fler. I stort sett varje vecka rapporteras om rivna tamdjur. Precis på samma sätt som vi förvaltar exempelvis älg skall även vargen förvaltas. Frankrike ett annat EU-land har nu infört licensjakt på varg. Dom vill ha 200 stycken varken mer eller mindre. Även älgjakten är sk licensjakt och myndighet bestämmer antalet som skall fällas. Så det är inget konstigt med det.