I är det 50 år sedan Vaggeryd drabbades av en omfattande salmonellaepidemi. Dess orsaker och verkan kommer att dryftas på Bäckalyckan på onsdag kväll med läkarna Lars-Olof Nordesjö och Per-Erik Åbom som föredragshållare.
TV och de stora kvällstidningarna såg till att hela landets blickar riktades mot Vaggeryd när ett provisoriskt epidemisjukhus inrättades på Hjortsjökolan dagarna efter skolavslutningen i juni 1962. Hundratals vaggerydbor hade då drabbats av mer eller mindre allvarlig magsjuka. Först var det sommarsjuka som gällde, sedan talades det om paratyfus men till sist ställdes diagnosen salmonella.
Omfattande provtagningar på avföringen inleddes och om provresultaten var positiva släpades vederbörande iväg till det provisoriska sjukhuset på Hjortsjöskolan. Ingen skonades, varje sig rik eller fattig, gammal eller ung. Den i dagarna bortgångne fotbollsmålvakten i WIK, Sigvard ”Fiffen” Magnusson hämtades till exempel av polis på en fotbollsmatch i Jönköping.
Sammanlagt befann sig 278 personer på Hjortsjökolans sjukhus under primitiva sanitära förhållanden, dessutom vårdades 80 personer i Jönköping och 25 i Värnamo.
Problemet var eftersläpningen. Många kände sig, och var friska, när de internerades medan hundratals Vaggerydsbor var sjuka utanför ”Balubalägret” som det provisoriska sjukhuset kallades efter ett läger för en drabbad minoritet under Kongo-kriget. När de sedan uppstod en känsla av godtycklighet över det hela höll folkopinionen på att explodera. Det spända läget, som haussades upp i media, uppstod när når särskilt viktiga nyckelpersoner inom industrin med ABOS-chefen Olle Svensson i spetsen ”släpptes”.
Den 20 juni avvecklades lägret för de 240 som då befann sig där. Då var fortfarande 629 vaggerydsbor positiva, de hade inte kunnat prestera tre negativa avföringsprov i rad.
Arrangörer för salmonella-föredraget är IOGT/NTO och Waggeryds Museiförening.
Per-Erik Åbom är känd som pandemiexpert med Lars-Olof Nordesjö är som till legendariske Vaggerydsläkaren Olof Nordesjö.