Det utredningsarbete kring skolornas framtida lokalbehov som nu genomföras på barn- och utbildningsförvaltningen lägger i praktiken grunden för de kommande 20 års skolpolitik i Vaggeryds kommun. Nästa vår kommer utredningen att presenteras. Men redan nu står det klar att det inte kommer att gå att återföra årskurs sex till mellanstadiet redan till starten av nästa läsår.
Det avslöjade förvaltningschefen Stefan Hagström när han tillsammans med Johnny Johansson som är utredare på barn- och utbildningsförvaltningen berättade hur långt utredningsarbetet har framskridit.
– Föräldrar har hört av sig och frågat om det blir någon förändring nästa höst. Vårt budskap är nu att årskurs sex kommer att överföras till mellanstadiet hösten 2016, säger Hagström.
Det är sannerligen inget litet och enkelt utredningsåtagande som pågår. I synnerhet som det aldrig tidigare har genomförts något liknande projekt.
– I första hand handlar vårt uppdrag om att utreda lokalbehovet för skolan, säger Hagström.
– Anledningen är att antalet grundskolelever under de kommande tio åren fram 2025 kommer att växa med med 225 grundskolelever. I utredningsarbetet måste vi både ta hänsyn till den demografiska utvecklingen och de organisatoriska förändringar som planeras; som att flytta tillbaka sexorna till mellanstadiet. Under resans gång har vi dessutom fått i uppdrag at utreda en motion om att årskurs tre bör tillhöra lågstadiet.
Sådana organisatoriska förändringar för självklart konsekvenser för lokalerna. Man måste i arbetet också väga in lokalernas standard, behovet av nybyggnation samt anpassningar av de lokaler som finns idag. Några ”dödutrymmen” kommer inte att få finnas och dessutom har man fyra skolor som är 100 år eller äldre att ta hänsyn till.
En gissning är att 100+skolorna kommer att få tjänstgöra ytterligare tio år. Det handlar alltså om Götafors skola från 1909, 1914 -års skola i Skillingaryd samt Träskolan och Östra skolan i Vaggeryd vilka uppfördes åren 1914–15. Det beror på den höga kostnaden för att bygga nytt. Därför är det svår att se hur dessa gamla skolor skulle kunna pensioneras. Men det kommer inte att bli enkelt att anpassa dem till 2000-talets krav.
– Det är mycket att ta hänsyn till, som att reda ut var vi ska bygga i framtiden. Därför har vi tittat på byggstatistiken, säger Johnny Johansson.
– De allra äldsta skolorna byggdes för den sexåriga folkskolan, nu handlar det om tio år från förskoleklass till årskurs nio. De gamla klassrummen var stora och bra men med tiden har kraven förändrats. Skoldagarna har blivit längre, kläder och väskor måste få plats liksom grupprum. Men det går inte att säga att den byggnaden inte går att anpassa. Det får vi ta med fastighetschefen.
Planen kommer som sagt att styra det framtida skolbygget i Vaggeryd. Det blir den nyvalda barn- och utbildningsnämnden som får ta beslut om lokalplanens godkännande. Det kan tidigast ske i februari eller mars 2015. Sedan ska budgetberedningen studera eventuella investeringsbehov föra kunna fastställa dem i ett fullmäktigebeslut om ett år.