Den 22 maj 2011 hade Åkerbygdens Alliansförsamling sin sista gudstjänst i Ålaryds Missionshus. En skara samlades till denna sista gudstjänst, både nuvarande och utflyttade medlemmar.
Sedan Åkerbygdens Alliansförsamling bildades i november 2007 bestående av Åker, Ålaryd, Åsafors och Ljungbergs missionsförsamlingar har man haft fyra missionshus. I Åkers Missionshus hölls avslutningsgudstjänst på påskdagen. Såväl Åkers som Ålaryds Missionshus är nu sålda.
Pastor Helena Boberg Oscarsson predikade och församlingens kör GEM -sångarna medverkade.
Bernt-Ola Hugosson gav en historisk återblick från 1870-talet och fram till nutid. Vi saxar valda delar av h ans berättelse:
”1874 hade man den första missionsauktionen i Ålaryd. Håkan Sjögren präst från Tofteryd predikade, mängder av folk hade samlats vid Mellangården.
1875 predikade både Sjögren och några lekmän i Åkers kyrka och nästa dag var det ett möte någonstans i norra Åkers socken där en väckelse startade. Liksom söndagskolan samlades man nu till möten i hemmen.
Behovet av en större samlingslokal fanns dock. År 1876 och 1877 byggdes de första missionshusen i Galtås och Ålaryd. Den 9 juni 1876 skevs ett arrendeavtal för den här missionshustomten. Avtalet gällde 49 år och arrendet var 1 kr per år. Efter 49 år hade man rätt att lösa ut tomten för 200 kr vilket också gjordes. Markägare var Hans Månsson och Märtastina Johannesdotter. Båda har undertecknat kontraktet mhp. Det vill säga att de som många andra äldre på den tiden ej var skrivkunniga. 1877 hade man så ett missionshus också i Ålaryd.
Man talade då inte om bilda någon frikyrkoförsamling, man var en del inom kyrkan. Missionsförening hade bildats och var länge den viktigaste organisationsformen.
1877 bildades en ynglingaförening i Åker på initiativ av kyrkoherde Henriks. Denna förening upphörde dock någon gång på 1880-talet..Den 18 mars 1899 bildades Ålaryds Kristliga Ynglingaförening. Den blev 1906 en ungdomsförening, dvs man ville ha med flickorna också.
Missionshuset i Ålaryd fick en tillbyggnad 1907, men redan 1921 beslöt man att riva det gamla missionshuset och uppförde ett nytt. Det som nu har tjänat ut.
Ungdomsföreningen hade en karaktär liknande en frikyrkoförsamling. Man hade noggranna stadgar och regler för vilka som var godkända att tillhöra föreningen. Det finns exempel på hur en felande medlem blev utesluten på grund av en begången synd. Regler för medlemmarnas vandel var väsentligen hårdare då än vad som tillämpas idag. Alla i ungdomsföreningen var inte unga. Medlem var man så länge man kände att man hade en uppgift.
Den första organiserade frikyrkoförsamlingen bildades 1898 och fick namnet Pålskogs friförsamling trots att missionshuset i Pålskog inte var klart. Det byggdes 1901. Första medlemsförteckningen upptar 35 medlemmar från Ålaryd, Pålskog, Linnås, Gislaköp, Ljussegren, Äddebo, Ugglekull och Vissebo som faktiskt ligger i Gnosjö kommun. Möten hölls sedan omväxlande i Pålskog och Ålaryd. År 1911 hade den församlingen vuxit till 60 medlemmar. Medlemmar fanns då också i Elgebo, Föreberg, Trulsabo, Vipparp och Mässeberg.
År 1923 ändrades namnet till Åkers norra friförsamling och verksamheten koncentrerades till det nya missionshuset i Ljungberg.Missionsföreningarna i Ålaryd och Pålskog ombildades till församlingar först i mitten av 1900-talet.
Ja, organisationen har ändrats mycket genom tiderna, men fortfarande finns uppdraget att missionera kvar. Låt oss nu använda våra resurser på ett sätt som tjänar människorna i bygden – inte vår egen nostalgi.”
Pastor Helena Boberg Oskarsson avslutade lokalen som missionshus.
Hans-Peter Elg plockade symboliskt ner korset ifrån väggen som tecken på att en epok gick i graven efter 90 år.