I dag presenterade Landstingets politiska ledning ett förslag till första budget för Region Jönköpings län.
Genomförandet av regionala utvecklingsinsatser får särskild prioritet och arbetet för bättre vård till lägre kostnad fortsätter under 2015.
– Det är en stram budget med framför allt långsiktiga satsningar. Vi vill säkerställa att alla länsbor har tillgång till jämlik vård av högsta möjliga kvalitet både idag och i framtiden och att Region Jönköpings län ska bli ännu mer attraktiv att leva och arbeta i, säger landstingsstyrelsens ordförande Håkan Jansson (M).
Resurser till regionens utveckling
I och med regionbildningen samlas all regional utveckling, från kultur och kollektivtrafik till tillväxt- och infrastrukturfrågor, i samma organisation. En viktig uppgift för regionen blir att genomföra den Regionala utvecklingsstrategin som ska öka regionens tillväxt och konkurrenskraft.
– Under 2015 ger regionen ekonomiskt stöd till projekt inom bland annat nyföretagande, träindustri, turism och internationell samverkan, säger landstingsrådet Rune Backlund (C).
Regionskatten höjs med 5 öre från 1 januari 2015, varav 3 öre går till att skapa utrymme för regional utveckling.
– Det behövs extra resurser till utvecklingsarbetet inom exempelvis infrastruktur, näringsliv, arbetsmarknad och utbildning för att vi ska kunna nå de uppsatta målen och öka samarbetet med andra regioner, säger Håkan Jansson (M).
Åtgärdsplan för sänkta kostnader
Landstinget har i grunden en stabil ekonomi och når de finansiella målen, vilket innebär egenfinansiering av investeringar. Dock har kostnaderna ökat inom specialiserad somatisk sjukvård, där kostnaden per invånare behöver anpassas till riksgenomsnittet. Därför har man tagit fram en åtgärdsplan som ska minska kostnaderna med 150 miljoner kronor.
Åtgärdsplanen är en fortsättning på kraftsamlingen för ständiga förbättringar av verksamheten, som inleddes 2012 och fortsätter i hela organisationen. Kraftsamlingen är ett förhållningssätt för att nå ständiga verksamhetsförbättringar och för att minska kostnader på kort och lång sikt.
– Åtgärdsplanen inom somatisk vård ska bidra till bättre och säkrare vård som i ännu större utsträckning utgår från patienternas behov. Och ju högre kvalitet, desto lägre kostnader, eftersom vården annars får ta hand om komplikationer, säger landstingsrådet Mia Frisk (KD).
Medvetenhet kring hållbarhet
Landstingets nuvarande program för hållbar miljöutveckling sträcker sig till 2016 och en revidering inleds under 2015. Programmet är tydligt kopplat till nationella miljömål och ska användas för att minska omfattande miljöpåverkan i organisationen och bidra till en klimatsmart region, klokt resurstänkande och sund livsmiljö. Under 2015 görs ytterligare insatser för att spara energi, bland annat genom att använda förnyelsebara energikällor, exempelvis solceller. .
– Vi gör ständiga uppföljningar av resultaten och det finns en stor medvetenhet kring miljö- och hållbarhetsfrågor i hela organisationen, säger Miljöpartiets gruppledare Märta Svärd.