Nu trappar Aktionsgruppen Skillingaryds skjutfält upp kampen mot bullerzonerna kring skjutfältet.
– Stopp för alla militärverksamhet utanför skjutfältets gränser, är målsättningen.
Startskottet avfyrades i Miljöhuset i Hult och vände sig framför allt till dem som bor i just bullerzonerna på skjutfältets östra sida.
Det är ingen liten grupp: Där bor 332 personer fördelade på 176 fastigheter i ett området som också härbärgerar 75 verksamheter av olika slag.
Försvarsmaktens främsta argument för att bevara bullerzonerna är det riksintrresse som skjutfältet sägs utgöra. Med i bilden finns säkert de investeringar som gjorts för att i samverkan med Ya-fältet kunna erbjuda ett komplett militärt utbildningspaket.
Mot det sätts en rad argument som nu vässas av aktionsgruppen:
För det första det uppenbara rättvisekravet: Anders Friberg som vuxit upp på gården Studstorp och som nu tillsammans med sina syskon försöker köpa tillbaka den gamla släktgården, pekade på att bullerzonerna täcker 2.800 hektarprivat mark.
– Där är vi inte ute efter att bygga några hyreshyres. Det vi vill ha är det regler som gäller för alla privatägd mark vid exempelvis arvskiften ska gälla även här, konstaterade Per Olof Toftgård.
Kjell Boberg lämnade en historik över skjutfältets utbyggnad och konstaterade att bullerzonerna är en ny företeelse. De tillkom 1996 av miljöskäl..
– Men de behövs inte längre eftersom det numera bara finns sex kanoner i hela landet och de försvaras i Boden. Dessutom är bullerzonerna bara teoretiska och godtyckliga papperskonstruktioner.
Ett tredje argument är att bullerzonerna lägger en död han över bördig mark där det förr bodde många människor. Byn Norra Linneryd har till exempel mer eller mindre utplånats.
– Det värsta är att när hus står tomma så säger man att ”det är bättre att de rivs, så här kan man inte ha det” .Det är precis vad som händer, säger Evald Andersson.
De båda kommunalråden Berry Lilja (S) och Ing-Marie Paulsson (M) fanns också plats och fick många fler argument inför de förhandlingar som stundar med försvarsmakten. Bakom sig har de dessutom en total politisk enighet bakom kravet att all militär verksamhet ska stoppas utanför skjutfältsgränsen.
Anders Friberg till höger i samtal med Kenneth Åberg kämpar för att få köpa tillbaka släktgården Studstorp. Det är ett krav från aktionsgruppen att Studstorp och Hallafors ska säljas av fortifikationen.
Kjell Boberg till höger och Daniel Paulsson resonerar.
Av Kåre Boberg
Stå på Dig, Anders! Det är en vacker gård som måste bevaras!
Landsbygdsutveckling ska gälla angående det parti jag jobbar för. Inte att man ska ta död på den. Det är tydligt att det är folk som sitter uppe i högkvarteret och ritar ett förödande streck över bebyggelsen i Tofteryd. Förmodligen pinkar de in sitt revir. Nu måste alla kämpa för att det får byggas uppe i Nåthult t.ex. och andra platser i denna vackra bygd.
Kämpa vidare försvarsmakten måste ge vika för att bygden skall leva vidare, nu när försvarsmakten avvecklar en del av sin verksamhet.
Hej Rude,
Kommer du ihåg mig (Ive)???
Försvarsmakten måste få möjligheter att öva i Svea rike. Skillingarydsfälet har funnits i flera hundra år. Om man inte får öva i Skillingaryd var skall man då öva? Någon annanstans, ja, men var. Vist skall bygden leva, det är självklart, men måste expansionen ske där fältet är? Det finnes tre andra väderstäck. Att återställa marken efter flera årtiondens skjutande kommer att kosta mångmiljoner och risken är ändå att man inte hittar all exploderad ammunition. Vi skall vara medveten om att bara för ett femtiotalet år sedan var inte restriktioner för skjutning ett begrepp som existerade på fältet. Vem sätter sitt bomärke på att nu är all ammunition röjd som genom hundraårigt skjutande finnes på fältet och nu kan vi expandera och bygga hus och verksamhet. Ja, jag gör det inte.
Hitta andra expantionsmöjligheter och lås inte på fältet.
Stefan Axelsson