Arbetet med att bevara och utveckla landsbygdsskolorna i Vaggeryds kommun fortsätter. Representanter med koppling till skolorna i Hok, Klevshult, Svenarum och Åker har under maj och början av juni månad träffat i stort sett alla partigrupper . De som kvarstår har man för avsikt att träffa inom kort.
– Eftersom vi ser lokalplanutredningen som ett ofullständigt beslutsunderlag vad gäller våra landsbygdsskolors utveckling så har vi vid dessa tillfällen framfört argument för landsbygdsskolorna och dess starka koppling till en levande landsbygd, säger gruppens ledande företrädare Jonas Ekdahl, Marita Karlsson och Anna Munkstierna.
Man vill rädda skolorna genom att återföra årskurs 6 till de skolor som idag har årskurs 3-5. Motiveringen är att man då håller man ihop stadierna och säkerställer elevunderlaget på dessa skolor. Dessutom frigörs det plats på skolorna i tätorten.
– Argumentet att specialsalar skulle krävas för undervisning i NO årskurs 6 saknar grund och har inget stöd i läroplanerna, anser man.
Gruppens företrädare ifrågasätter om det verkligen blir någon ekonomisk vinst att lägga ner en landsbygdsskola:
Vem tar över lokalkostnaden? Finns det verkligen möjlighet att sälja skolan? Samtliga kostnader för skolskjutsar kvarstår förutom någon enstaka resa in till tätorten per vecka.
Man pekar också på att mycket av den föreningsverksamhet som bedrivs på landsbygden är helt beroende av landsbygdsskolan eftersom barnen där utgör grunden för verksamheten.
– Skolan är en fantastisk mötesplats där det sociala mötet är ovärderligt för bygden, konstaterar man.
En annan utgångspunkt är Visionen för Vaggeryds kommun. Där står det bland annat ”En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet – där allt är nära och alla har betydelse”. I marknadsplanen läser pekar man också på skrivningen ” att skolor och förskolor fungerar och finns att tillgå i närheten”.
– Detta är fina ord som vi vill tro är verkliga. För oss innebär det att hela vår kom-mun ska leva, oavsett var vi valt att bosätta oss, säger Jonas Ekdahl, Marita Karlsson och Anna Munkstierna.
– Att ha en skola på landsbygden är en förutsättning för oss som bor här. I och med att många dessutom pendlar till arbeten i andra kommuner skulle en nedläggning av landsbygdsskolan vara förödande. Flera familjer redan har aviserat att man överväger att flytta från kommunen om detta blir verklighet.
Vaggeryds kommun framhåller gärna sin entreprenörsanda, inte minst gällande naturturism. För att kunna verka som företagare på landsbygden är den närlig- gande skolan ett måste för att vardagen ska fungera.
I lokalplanutredningen likställer man en likvärdig skola med likvärdiga lokaler.
– Detta finner vi inte några belägg för hos Skolverket. Med likvärdighet menar skolverket skolans resultat, det vill säga vilken måluppfyllelse respektive skola har, och detta har inte med lokalens utformning eller läge att göra. Vaggeryds kommun borde profilera sina skolor i allmänhet och landsbygdsskolorna i synnerhet för att på så sätt göra kommunen attraktiv att leva och bo i. Vi har redan i dag många familjer som aktivt valt att leva på landsbygden i vår kommun på grund av våra fungerande landsbygdsskolor, framhåller man.
Min mamma och pappa köpte hus utanför svenarum för att det låg en bra skola i närheten och för att det låg på landet!! Jag hade det jättebra i svenarums skola när jag va liten.
Jag tror politikerna ska göra en koll på inflyttning o nybyggnation i Hagshult och Tofteryd när det finns en fungerande landsbyggdsskola.