De boende i Värnamo och Vaggeryds kommun har skulder hos kronofogden på cirka 190 miljoner kronor.
För hela landet är privatpersonernas skulder kring 57,7 miljarder kronor varav 1.433.000.000 kronor i Jönköpings län, alltså mer än en miljard.
Om skuldbördan är procentuellt lika stor i Östbo är privatpersoner i Värnamo kommun skyldiga 190 miljoner och i Vaggeryds kommun 50 miljoner.
Under de senaste fem åren har skulderna hos Kronofogden i hela landet ökat med över sju miljarder. Men samtidigt som den totala skuldbördan ökar har antalet skuldsatta personer tvärtom minskat.
– Sammantaget kan man säga att den svenska betalningsmoralen överlag är god, och antalet personer med skulder hos Kronofogden minskar faktiskt. Det är dock en grupp som missköter sina betalningar, och denna grupp drar dessvärre på sig fler skulder, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.
Framför allt är det bland de yngsta och de äldsta i befolkningen, yngre än 30 och äldre än 60, som skulderna ökar. Personerna över 60 år har dock närmare tio gånger så stora skulder som den yngsta gruppen.
– Att den äldsta gruppens skulder ökar mest har en naturlig förklaring i att de har hunnit samla på sig flest krediter under årens lopp, säger Roland Sigbladh.
Det finns också tydliga skillnader i skuldbördan vad gäller kön och region. Personer boende i storstadsregionerna är överrepresenterade, liksom män, som svarar för cirka 75 procent av alla skulder. Både kön och region är relativt stabila över tid.
Ökningen består uteslutande av skulder till följd av enskilda mål, exempelvis kontokortsskulder, banklån och hyresskulder.
– En hel del av skulderna skulle kunna undvikas om kreditgivarna hade tillräckligt bra riskhanteringssystem för att göra rätt bedömning av risker. Då skulle personer som missköter sina krediter inte lika enkelt få låna pengar. En situation där redan skuldsatta personer beviljas lån de inte kan betala tillbaka gynnar i förlängningen vare sig låntagare eller långivare, säger Roland Sigbladh.