Återinvigningen av Svenarums kyrka efter en omfattande renovering närmar sig nu med jättekliv. Idag var det dags för slutbesiktning med entreprenörerna inför högtiden söndagen den 1 juni.
Clas-Göran Carlsson från Hubbestad har varit något av en motor i projektet tillsammans med kyrkogårdsförman Lars Andersson. Han var påtagligt belåten när han bjöd på besiktningstur i strumplästen över de nakna golvtiljorna som nu bara väntar på att täckas av mattorna.
– Det har ju hänt att en och annan svenarusmbo, som kanske inte är van kyrkobesökare, har gläntat på dörren och tittat in och sagt att de känner igen sig. Det tycker jag är det bästa betyg man kan få, säger Claes-Göran Carlsson.
Diskretionen har verkligen varit en hederssak under renoveringen.
Alla de karaktäristiska vapensköldarna, som präglar kyrkan, är ännu inte på plats. Men det är ett ljust och men också stramt typiskt lutherskt kyrkorum som vid återinvigningen väntar på gästerna med biskopen i spetsen.
Per Hörbergs berömda altartavla, som för bara några månader var i stort sett dold av smutser av olika härstamning har restaurerats på ett förnämligt sätt och sprider numera inte bara mörker utan också ljus och ett tydligt budskap.
På golvet har utrymme skapats som ökar tillgängligheten. Bland annat har pianot fått en bättre position där det inte utgör ett hinder.
Claes-Göran Carlsson var sex år när den förra renoveringen slutfördes 1949. Han minns än de uppbrutna golvet och de två stora kaminerna i kyrkorummet.
I dag finns klimatsmarta men samtidigt också diskreta lösningar. Luft-Luft-systemet med sina sammanlagt sex enheter är till exempel väl dolt mellan ryggstöd och bakstycken.
Uppe på orgelläktaren har snickaren Arnold Ljung på ett förtjänstfullt sätt lyckats med konststycket att skarva samman de gamla golvet med nygamla brädor som Roland Svensson i Linneryd öster om Hok hade liggande på vinden i sin ladugård. Verkligen ett golv med anor. Det härstammar nämligen från Gustav III:s tid på 1790-talet.
Bilder: Diddi Sjöstrand
Så härligt och jag måste bara ta mig en ny tur till Svenarum där min svägerska gifte sig och där just mina förfäders vapensköldar hänger. Skall bli kul att se dem nyrenoverade.
Erik Axelsson Hillebard f. 1595
Kom i tjänst 1612, Östgöta Infanteriregemente, 1627 kapten därts. 1628. Kapten vid Jönköpings reg 1629, regements kvartersmästare 1642, major 1647, Överstelöjtnant 2 April 1661. Kommendant i Kalmar 10 Jul 1661.
Adlad 23/5 1646 Introducerad 1655 Uppges vara naturlig son till Axel Axelsson Stålarm och Elisabeth Ramin. Till Torarp och Katrineholm i Svenarum (F) samt Denningarum i Broby (I). Född utom äktenskapet innan giftemål.
Gifte sig med Catharina von Witten af Stensjö, dotter till enn annan av mina anor Caspar Witte som näms i boken ”På march mot evigheten”. Caspar var mentor åt Per Johsson Stålhammar.
http://ensoligdag.wordpress.com/2011/02/02/pa-marsch-mot-evigheten/