Svenarums församling enades om en målsättning på 13 punkter när beslutet att bygga om kyrkan var taget.
När nu renoveringsarbetet går in i sitt slutskede verkar det som målen kommer att uppnås.
Söndag den 1 juni är det tänkt att biskop Jan-Olof Johansson ska återinviga kyrkan i Svenarum.
I dag, två månader var det dags för avstämning av projektets utveckling inför den absoluta slutforceringen.
Ett antal hantverkare, främst målare och elektriker arbetade för fullt inne i kyrkan. Vapensköldarna på väggarna som så starkt präglat kyrkorummet är borttagna för renovering medan Per Hörbergs klassiska altarmålning fortfarande hänger där bakom plasten, mörk och en smula murrig i väntan på en ansiktslyftning av antikvarisk expertis.
Allt verkar gå enligt planerna.En lång rad experter från olika ansvarsområden i projektet som var på plats kunde konstatera detta:
Byggnadsantikvarien vid länsmuseet Britt-Marie Börjesgård, stiftsantikvarie Mikael Karlsson Aili, stiftsingenjör Per Morin, byggledare Bert Sjöland, entreprenörerna Ann Håkansson och Börje Åkerhag samt de lokala aktörerna i form av vice ordförande i församlingsrådet Claes-Göran Carlsson, kyrkogårdsförman Lars Andersson och kyrkokamrer Per Hansson.
Vi utomstående var en smula förundrade, över denna stora uppslutning. Det finns en anledning till uppbådet av expertids. Från ansvarigt håll anser man att de tio miljoner som projektet kostar, varav 55 procent kommer från den kyrkoantikvariska ersättningen, har använts väl, för att inte säga föredömligt.
– Förklaringen är att vi är mycket nöjda, klargjorde Per Morin när han inspekterade de arbeten som gjorts på vinden.
– Man har sparat mycket pengar på att man samarbetat och dragit åt samma håll, varit aktiva och gjort en exemplarisk upphandling, följt arbetsplanen med mera.
I den processen har inte enbart de lokala aktörerna varit delaktiga, det ska sägas. I Britt Marie Börjesgård har svenarumsborna till exempel haft en stark supporter.
Förändringar, som i det här fallet kostat i storleksordningen tio miljoner att genomföra, brukar märkas tydligt. I synnerhet som värmesystem och klimatanläggningar är nya och helt up to date.
Men här har diskretionen varit stor. Värmesystemet är väl dolt och ända så modernt att Lars Andersson kan styra det från datorn i sin bostad.
– Styrsystemet är webbaserat. Om jag till exempel bokar in en vigsel i oktober 2014 behöver jag inte göra mer än så, datorn vidtar åtgärderna, säger Lars Andersson.
– Allt har gjort smed väldigt stor försiktighet. Man får noga säga att det har blivit snygga och effektiva lösningar som inte sticker ut. Kyrkan blir funktionell samtidigt som det ursprungliga bevaras.
Även om om det inte märks är det mycket som har åstadkommits för de cirka tio miljoner sluträkningen ska landa på, även om det mesta alltså inte är iögonfallande.
Numera kan de stora ljuskronorna höjas och sänkas via en vinsch på vinden istället för de minst sagt provisoriska anordningar som tidigare använts.
Det kommer att bli större utrymmen i koret genom att altarringen kan flyttas, ett pentry har skapats liksom toalett vid huvudingången. För att bara ta några exempel.
Mycket tycks med andra ord ha åstadkommits utan att det märks särskilt väl vilket är betyg nog.