Från den 1 januari 2013 föreslås länets kommuner bli ansvariga för all hemsjukvård, oavsett boendeform.
Cirka 3.500 länsbor med hemsjukvård är direkt berörda.
Avtalsförslaget godkändes i dag av politikerna i läns-LAKO, ett samverkansorgan mellan Landstinget och länets 13 kommuner. Ekonomiskt innebär förslaget en skatteväxling där landstingsskatten sänks med 34 öre per hundralapp och kommunalskatten höjs i motsvarande grad.
För att avtalet ska träda ikraft krävs att fullmäktige i Landstinget och i samtliga 13 kommuner godkänner avtalsförslaget. Enligt planen sker det senast i augusti.
– Vi hoppas att avtalet ger bättre ansvarsfördelning mellan Landstinget och länets kommuner, kommenterar Håkan Jansson (M) landstingsstyrelsens ordförande.
– Då blir hemsjukvården mer resurseffektiv och parallella organisationer undviks. Förhoppningsvis hamnar färre människor, med behov av hemsjukvård, mellan stolarna.
Hans Göran Johansson (C) är kommunalråd i Värnamo och ordförande i PKN:
– Den viktigaste förbättringen för invånarna är att det blir färre olika personer kring de äldre och sjuka som behöver hemsjukvård.
– Jag upplever att samverkan med Landstinget har gått jättebra. Det är en komplex fråga, men de många arbetsgrupperna har gjort ett fantastiskt arbete.
Avtalsförslaget har utarbetats i samverkan mellan Landstinget och Regionförbundet. Ulf Grahnat är projektledare:
– Alla förändringar görs med patienternas och brukarnas behov i fokus, säger han. De flesta bedömare är överens om att behovet av hemsjukvård ökar på grund av den medicinska utvecklingen och att alltmer avancerad sjukvård kan utföras i hemmen.
– Det är viktigt att organisera arbetet så att det blir så få olika personer från vården som möjligt som arbetar i den enskildes hem. Meningen är också att det skapas hemsjukvårdsteam runt den enskilde. Team som är sammansatta utifrån den personens unika behov.
Detta innebär avtalsförslaget
I korthet tar kommunerna över ansvaret för:
• Hemsjukvård till patienterna dygnet runt, oavsett ålder och diagnos.
• Insatser i hemmet till och med specialsjuksköterska, sjukgymnast och arbetsterapeut.
• Planerade och akuta hälso- och sjukvårdsinsatser i hemmet, inklusive rehabilitering, habilitering och palliativ vård, till personer som är registrerade i hemsjukvård.
• Planerade och akuta hälso- och sjukvårdsinsatser på primärvårdsnivå hos patienter i ordinärt boende som inte har hemsjukvård.
• Förskrivning av hjälpmedel till alla oavsett boendeform.
Landstinget har fortsatt ansvar för:
• Läkarinsatser i hemsjukvården. Även de som har hemsjukvård erbjuds fast läkarkontakt. Andra specialistfunktioner, exempelvis dietist, kurator, psykolog och syrgas- andningsvårdssjuksköterska.
• Vårdcentralerna ska fortsätta att erbjuda enstaka hembesök, även till personer som inte har hemsjukvård om det är motiverat för behandlingen.
• Landstinget ansvarar för specialiserad habilitering och kommunerna för basal habilitering.
Personal
Omkring 330 undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster erbjuds i slutet av maj byte av arbetsgivare från Landstinget till länets kommuner. Det är personal som till mer än hälften av sin aktuella tjänst arbetar i hemsjukvården. De får tillgodoräkna sig anställningsår och kvarvarande semesterdagar. Förslaget gäller också anställda vid privata vårdcentraler.
– Avtalsförslaget har tagits fram i god samförståndsanda, där båda parter har haft länsinvånarnas bästa för ögonen, säger Håkan Jansson.
– Även när avtalet är godkänt ska vi politiker vara lyhörda för att göra korrigeringar för att gränsdragningen mellan vad Landstinget ska göra och vad kommunerna ska göra blir så bra som möjligt.