Den som funderar på att installera bergvärme i sin villa gör klokt i att räkna med svårigheter. Inom vissa områden i Skillingaryd och framför allt Vaggeryd är det förekomsten av lösningsmedlet trikloretylen i marken som enligt miljö- och byggnämnden omöjliggör bergvärme.
Ett par sådana fall var uppe till behandling vid miljö- och byggnämndens majsammanträde. På fastigheten Backsvalan 1 i Skillingaryd (Gamla Uppåkra) får ”inga gräv-, schaktnings- eller rivningsarbeten utföras innan miljö- och byggnämnden beslutat annat” just med anledning av att eventuella föroreningar riskerar att spridas. Anledningen är att trikloretylen använts på fastigheten och metallspån har förvarats utomhus.
I Vaggeryd får fastighetsägaren till Skogsdal 13 inte installera bergvärme av samma anledning. Anledningen är den ”plym” av trikloetylen som sprider sig från östra industriområdet kring Idrottsplatsen i riktning ned mot Hjortsjön. I denna ”plym” har höga trihalter uppmätts. Eftersom tri är tyngre än vatten sjunker det ned genom sanden och samlas upp och leds vidare av berggrunden.
–Skogsdal ligger inom detta riskområde, säger miljö- och byggnämndens ordförande Monica Sporrong (S).
– Risken är att trikloretylen letar sig in de sprickor som bildas och att vattnet på så sätt kan söka sig vidare genom dessa sprickbildningar.
I kvarteret Skogsdal finns idag åtta bergvärmeanläggningar. Men endast en av dessa installationer gjordes efter att miljö- och byggnämnden fått tillgång till kartmaterial över trispridningen.
Fastighetsägare kan dock via provning bevisa att några risker inte föreligger. Men metod och provtagningspunkter måste först godkännas av miljö- och byggnämnden. Anledningen är att metoder som skruvborrning utgör lika stor risk som borrning för bergvärme.
Miljö- och byggnämnde anser att det finns andra och bättre metoder än bergvärme att använda.
Företaget Geotec som företräder landets borrentrepenörer menar dock att den aktuella fastigheten ligger cirka 100 meter norr om triplymen och dessutom uppströms. Därmed finns det enligt Geotec ingen ”fysisk möjlighet att nå fastigheten Skogsdal 13″ och ingen risk att den fungerar som transportör av eventuella föroreningar. Kommunens agerande beskrivs som ”lite väl kantigt” och baserat på felaktiga slutsatser. Dessutom anses kommunen går utanför sitt ansvarsområde när man rekommenderar andra alternativ än geoenergi (bergvärme) som mer kostnadseffektiva.
Tros detta blev det avslag i miljö- och byggnämnden på ansökan.
.