Roger Ödebrink (S) fick sista ordet vid skoldebatten i Skillingaryd. Det han sa var nog det allra viktigaste av alla de uttalanden som gjordes eftersom det handlar om ett demokratisk fundament:
– Om fyra år hoppas jag att det sitter en ung SSU:are här.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Ödebrink vill alltså med ålderns rätt avskaffa sig själv som deltagare i de här sammanhangen. Hans parti är inte ensamt om rekryteringsproblem i ungdomsleden. Det handlar alltså om en djupgående rekryteringskris som blir allt tydligare för varje val som går. För fyra år sedan var det betydligt fler unga, lokalt förankrade debattörer. Men så blir det också längre sedan de politiska ungdomsförbundet på allvar gjorde sin stämma hörd i kommunen.
Publiken i Skillingaryds Arena var den hittills största i en offentlig valdebatt inför valet 2014 så det finns möjligheter att profilera sig.
Alternativet var att hämta in ungdomspolitiker som jobbar i andra kommuner. Anton Eriksson (M) och Josef Weidman (C ) tog skickligt och välformulerat alla chanser att komma in i debatten, men hade naturligtvis stora kunskapsluckor när det dök upp aktuella lokala frågor typ ”Ungdomens hus” i Vaggeryd. Ett tips till andra utombyspolitiker som kallas in under fanorna är att läsa lokala media.
Kanske vore det läge för partierna att försöka rekrytera debattledarna Tony Kazungu och Stefan Djordjevic som styrde debatten med järnhand och inte gav någon möjlighet för debattörerna att breda ut sig otillständigt mycket.
Tony inledde med att berätta att det var bra att befinna sig i Skillingryds Arena eftersom det var alldeles för varmt i klassrummet.
– Dessutom är stolarna mycket skönare här, tillade han, en tråd som tyvärr inte togs upp av politikerna i den följande debatten.
20 frågor ställdes och uppslagen kom från eleverna på Fågelforsskolan. Kanske hade antalet frågor vunnit på att bantas något.
Det är tufft att debattera, men också att lyssna och anteckna i två timmar. På läktarplats visades dock imponerande koncentration.
I fråga om skolmaten ville Jenny Larsen (KD) låta eleverna bestämma mera, Atcha Adinda (FP) föredrar att pröva olika alternativ och sedan utvärdera, Ödebrink talade sig varm för råvarornas kvalitet och Mikael Wahss (MP) för tillagning av maten ute på de olika skolorna.
Naturligtvis kom invandrings- och flyktingpolitiken upp, där mycket fokus riktade mot Janne Svedberg (SD) som vädjade om att inte blandas ihop med SvP.
På minnet bör man också lägga vad ”Salle” Adinda sa.Han påminde om hur det var för 20 år sedan, långt innan dagens elever på Fågelforsskolan var födda.
– Då kom det hit många flyktingar från Balkan och Afrika. Det kostade Sverige mycket pengar. Men se hur det är idag, nu bor vi som kom då här i kommunen, vi arbetar här och betalar skatt här. Det som kostade då har blivit lönsamt och bra för kommunen.