När de allra sista tonerna efter världspremiären på bildspelet Vinterfåglar vid ån med bilder av Leif Palm och till musik av Jan Allan Persson hade klingat ut gick kompositören fram och gav fotografen en varm kram.
Detta anspråkslösa firande av ett väl genomfört projekt som kostat hundratals timmar av hårt arbete var synnerligen befogat.
Allt gick nämligen väl på denna urpremiär:
Publiken var nöjd med vad den hade fått se och höra, tajmingen mellan bilder och musik klaffade perfekt och arrangörerna i IOGT/NTO i Vaggeryd lyckades med hedersordförande Uno Wallenberg som primus motor sälja så många biljetter att intäkterna balanserade utgifterna. Cirka 130 personer hade bänkt sig i Folkets Hus där Thore Ohlsson skötte konferencierskapet med den äran.
Konserten/världspremiären bestod av två delar. Först en konsert med Svenarums Musikkår med verk av Grieg, Gershwin, Mozart med flera men där marschen Lägerliv blev särskilt uppskattad av en viss anledning.
– Är det någon i Vaggeryd som är van vid lägerliv så är det Leif Palm, som har kunnat vänta i flera timmar för att ta ett foto av en fågel. Han är ju utnämnd till Vaggeryds meste uteliggare av Boine Rundbäck.
Därefter var det så dags för Vinterfåglar i bild och ton.
Än en gång måste vi lyfta på hatten för Jan Allan Persson för att han antog denna stora utmaning.
Han avslöjade att han först var benägen att tacka nej när Leif Palm frågade om han inte kunde tänka sig tonsätta ett av fotografens bildspel.
– Jag hade bestämt mig för att jag inte skulle komponera mera och att det fanns tillräckligt med musik.
Vilken tur att Jan Allan Persson kom på bättre tankar.
- Jan Allan Persson intervjuas av Thore Ohlsson.
- De medverkande avtackas.
- Effektfull fond.
- Thore Ohlsson inervjuar fotografen.
- Svenarums musikkår.
- En stor del av den stora publiken.
- Leif Palm-kompisen Per Gunnar Roskvist hade rest långväga för att övervara urpremiären.
Det var en fantastisk upplevelse. I bildspelet fick man bl.a se strömstarens friar dans…härligt…