Den politiska majoritetens förslag till budget för 2013 för Landstinget i Jönköpings län innehåller satsningar på bland annat psykiatri, tillgänglighet till specialistvård och cancervård.
Samtidigt vill man fortsätta kraftsamlingen som påbörjades under 2012.
– Det är en ansvarsfull budget för ökad valfrihet och ett hållbart samhälle. Alla fem partier i majoriteten är väldigt överens om innehållet, vi fortsätter att satsa på förbättrad tillgänglighet till vård och folkhälsa, samtidigt som vi rustar för de utmaningar som kommer, säger Håkan Jansson (M), landstingsstyrelsens ordförande.
Landstingets finansiella resultat för 2012 beräknas bli 145 miljoner kronor bättre än beräknat, bland annat tack vare en återbetalning på 120 miljoner kronor från AFA Försäkring. Från och med 2014 väntas dock överskottet minska på grund av förändringar i det kommunala utjämningssystemet.
Under 2012 inledde Landstinget en kraftsamling inom bland annat hälso- och sjukvård för äldre, egenvård, patientsäkerhet och e-hälsa för att minska kostnader under kommande år. Kraftsamlingen fortsätter under 2013 och utgångspunkten är att arbeta med det som skapar värde för invånarna.
Landstinget behöver anpassa kostnaderna och förstärka intäkterna med sammanlagt cirka 200 miljoner kronor under 2014-–2016. Det behövs också effektiviseringar för att möta nödvändiga resursförstärkningar inom prioriterade områden.
Ny ersättningsmodell
Landstingsfullmäktige beslutar om resurser till verksamheterna inom olika delområden, bland annat utifrån behovsbeskrivningar, demografisk utveckling och medicinsk utveckling. Under 2013 införs en ny ersättningsmodell för specialiserad sjukvård, som bland annat som ska bidra till bättre samverkan inom specialistvården och med primärvården samt se till att vård ges på rätt vårdnivå. Pengarna ska följa patienten. Modellen införs och utvecklas under en treårsperiod. Det ska tydligt framgå på vilka grunder verksamheterna får ersättning.
Hållbar miljöutveckling
Landstingets program för hållbar miljöutveckling ska bidra till en klimatsmart organisation, klokt resurstänkande och sund livsmiljö.
– Landstinget är en av regionens största organisationer och måste vara en förebild inom hållbar miljöutveckling. Vi ska ställa krav på långsiktig hållbarhet och minimal miljöpåverkan när vi köper tjänster och produkter, använda förnyelsebara bränslen, hushålla med energi och minska vårt avfall. Vi ska också bli ännu bättre på hanteringen av läkemedel, kemikalier och livsmedel, säger Märta Svärd (MP).
Arbetsmiljö och personalhälsa
Att medarbetarna mår bra är viktigt för en god arbetsmiljö och bidrar till att göra Landstinget till en attraktiv arbetsgivare. Landstinget har ett systematiskt arbete med hälsofrämjande arbetsplatser som prövats under 2012 och som ska tillämpas på alla förvaltningar under 2013. I budgeten finns 8 miljoner kronor till att sätta igång till det hälsofrämjande arbetet.
För barnens bästa
För att lyfta barnperspektivet i Landstingets verksamhet görs ett så kallat barnbokslut från och med 2013. I barnbokslutet samlas fakta och information kring barn och ungas situation och levnadsvillkor i Jönköpings län.