Kur är en större utbildningssatsning för att höja kompetensen om personer med psykiska funktionsnedsättningar. Inom Kurprojektet i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner (GGVV) pågår nu en utbildning kring samverkan och bemötande.
Medarbetare från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, socialtjänsten, kommunpsykiatrin, arbetsmarknadsenheter, primärvården och psykiatrin deltar i gemensamma utbildningstillfällen kring lösningsfokuserat arbetssätt.
Syftet är att stärka samverkan, öka kunskapen om varandras uppdrag och skapa samsyn kring bemötande av personer med psykisk diagnos och psykisk funktionsnedsättning.
Totalt deltar cirka 100 personer i utbildningen, som genomförs med stöd från Finnvedens samordningsförbund.
– Med den här kunskapssatsningen vill vi bli bättre på att samverka utifrån individens behov och gemensamt skapa goda förutsättningar för att personer med psykisk diagnos och funktionsnedsättning ska få rätt stöd och insatser i sin rehabilitering, säger Josefina Skepö, samverkansansvarig vid Försäkringskassan i Jönköping-Värnamo.
Fakta Kurprojektet
Kurprojektet är ett uppdrag som Försäkringskassan har fått från regeringen för att stimulera gemensam kunskapsutveckling om rehabilitering för personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning. Kunskapssatsningen vänder sig till handläggare på Försäkringskassan och personal på Arbetsförmedlingen, socialtjänsten och psykiatrin som i sitt arbete möter personer med psykisk diagnos och funktionsnedsättning.
Syftet är att skapa en gemensam kunskapsbas som grundas på evidens och beprövad erfarenhet. Satsningen ska också underlätta samarbetet organisationerna emellan genom att förtydliga begrepp och ansvarsområden, utveckla metoder samt skapa samsyn om rehabiliteringens ramar och förutsättningar. Projektet kommer att pågå fram till utgången av 2012.