Storskalig konst sätter Vaggeryd på kartan

E4 genom Vaggeryds kommun erbjuder inte trafikanterna särskilt stora muntrationer. Det tänker kommunen försöka ändra på under 2013 med en konstsatsning värderad till 1,3 miljoner .

Vi har tidigare berättat om projektet som kommer att invigas någon gång under försommaren 2013. Och som omfattar tre stora objekt alldeles norr om Sandahlsbolagens deponi vid norra infarten till Vaggeryd.

Vad man än tycker går det inte att komma ifrån att måtten gör det hela spektakulärt. Här berättar kommunalrådet Berry Lilja (S) om tankarna bakom satsningen.

 –  Så stora konstverk som tre installationer med måtten 6 x 5 meter tror jag inte att någon kommer att åka förbi utan att haja till, säger Lilja.

Det första beslutet om den här satsningen togs 2010 av en enig kommunstyrelsens arbetsutskott  för investeringsbudgeten för år 2011. Avsikten var att lyfta LogPoint-området som ett grönt, logistiksmart och därtill också spännande verksamhetsområde.

– Kontrasten mellan verksamhet och konst ska bidra till att sätta området och kommunen på kartan. I fortsättningen ska ingen åka Vaggeryd obemärkt förbi, hoppas  kommunalrådet.

–  Som en genomfartskommun är det två saker som de förbipasserande har lagt märke till. Det är  dels hydraulikkolven vid Stacke, dels travbanan. För vår kommun är det viktigt att till detta addera  konst och kulturella intryck, att visa att vi  i Vaggeryds kommun också har den typen av intressen.

Sammanlagt lämnades tre olika förslag in. Juryn från LogPoint fastnade för förslaget från konstnärerna Annika Oskarsson och Thomas Nordström. Vad de föreställer är upp till betraktaren.

För min egen del handlar det om ren science fiction a ´la Världarnas krig.

–  Vi tänker att  gestaltningen kan generera en mängd associationer, skriver konstnärerna och lämnar förslag som en flock vilda djur på väg till nya jaktmarker, en karavan fullastad med varor förpackade  i runda containrar på väg mot Vaggeryd? Eller är det de senaste skogsbruksrobotarna med uppdrag att plantera nya tallar?

Objekten ska konstrueras av rostfritt stål med benen bultade i urberget eller i betongfundament och bedöms bli underhållsfra för de närmast kommande årtiondena .

Stora blir dom; upp till sex meters höjd. Det gäller ju att hinna uppfatta konstverken i 110 km/timmen. De ska också fungera i mörker utan att blända trafiken.

Kommunalrådet Berry Lilja berättar att trafikverket inte har lämnat klartecken men räknar inte med några problem från det hållet.

– Efter att ha färdats på en monoton väg  i åtskilliga  mil kan det behövs lite vederkvickelse. De ska ju placeras så att de syns men inte stör.

Man kan väl också tänka sig att folk kommer att tycka att detta är slöseri?

–   Jag hoppas på det omvända, att  man inser att det är viktigt att visa man är en plats på kartan. Det är särskilt viktigt i en kommun med genomgående trafik. Vi vill göra avtryck med något som gör kommunen mer spännande.

 

Konstverken på natten…

..och på dagen.

Måtten, sex meter höjd och lika brett,  blir betydande i jämförelse med en personbil.

Läs mer om:
Kåre Boberg
Skrivet av Kåre Boberg
25 kommentarer
 1. Företagare i kommunen skriver:

  Hej
  Kan bli spännande. Hoppas att det blir någon skylt typ välkommen till Vaggeryds kommun…
  Så man kopplar ihop konsten med kommunen.
  Detta kan göra att kommunen mer sätts på kartan i folks sinnen. Förhoppningsvis på sikt folk som flyttar hit, nya företag hittar oss som kommun med vårat strategiska läge utmed E4 an.
  1.3 miljoner kan med andra ord vara en investering på sikt.

  Gott nytt år!

 2. Oscar Smith-Oskarsson skriver:

  Vore intressant med en röstning kring detta tilltag med. Bara för att se hur kommuninvånaren tycker.

  Om man räknar röstningen om en bro som ett resultat av vad kommuninvånaren tycker kan man ju omöjligt gå vidare med brobygge, om man inte åsidosätter vad skattebetalarna tycker.

  Skillinaryd.nu kunde bli ett utomordentligt instrument för politiker och tjänstemän för att planera och styra kommunen.

 3. Mats Oskarsson( Privat) skriver:

  Det är hög tid att KSAU inte tar beslut som inte behöver gå vidare till KS och KF.
  Demokratin sätts ur spel. Jag har försökt hitta detta regelverk, frågat efter det, men aldrig fått ett svar. Är det något som etablerade politiker hittat på? Var kan jag läsa att KSAU har rätt att ta beslut utan att ta dem vidare till KS? KSAU är ett arbetsutskott, inte ett beslutande organ.
  Till sakfrågan:
  Är det inte dags att ta ansvaret ifrån dem som inte längre har en sund verklighetsbild framför sig?
  Det är hög tid för politiska krafter med förståndet kvar, att avsätta dem som styr. Det är nu upp till Centerpartiet att göra upp med sitt val från 2010. Är ni ett borgerligt parti eller inte?
  Eller ska ni låta dårskapen fortsätta?
  Jag gör som Gunnel, skriver ”privat”, så slipper någon ur mitt parti klä skott för mina åsikter.

 4. Jeanette skriver:

  Jaha jag tänker på WotW från 1978 – http://open.spotify.com/album/7ligZljXfUtcKPCotWul5g

 5. Anders skriver:

  Tycker precis som Företagare i Kommunen.Som det är nu är Vaggeryd en genomfart, man passerar i hundratio. Bättre att synliggöra kommunen på detta sätt. Möblera lägenheter som moderaterna hellre gjorde var kanske inte så lysande precis. Detta är bättre :)

 6. Mattias skriver:

  Jätte kul att man satsar på konst,, men prisbilden på 1,3 miljoner kommer inte att räcka på långa vägar. tre figurer 6×6 meter i rostfritt stål och kranbilar som ska köra ut det på plats och eventuell fundament gjutning… Jag undrar vem som gjort den kalkylen.

 7. Christer Holmgren (m) skriver:

  Tack Mats Oskarsson – för dina synpunkter på demokratin i Vaggeryds kommun. Här är det tydligen endast KsAu med Berry Lilja i spetsen som bestämmer o vi övriga är endast
  röstboskap när det passar. Mig veterligen har vi inte i Kf diskuterat några av dessa redan av (s) beslutade konstsatsningar.

  Jag är ledamot i BUN o jag skäms över att behöva diskutera
  detta s.k. konst i skogen samtidigt som vi i BUN har tvingats säga upp 14 lärare för att kunna hålla budgeten.

  Vilket är viktigast – tillräckligt med personal till våra barn eller dessa myror utmed E4??
  Vaggeryds kommun betalar 8:e sämsta lönerna i landet till sina lärare.
  Hur ska vi prioritera i verksamheterna 2013?

  Christer Holmgren – Kf o BUN

 8. Ekonomisk företagare skriver:

  Kan vara trevligt med utsmyckning och konst.
  Men utgår ifrån att tillverkningen av det upphandlas offentligt. Tror ändå inte att konstnären utför arbetet själv. Någon som vet hur upphandlingen går till??

 9. Christer dina myror utmed E4an tycker jag liknar mer UFOn eller halshuggna strutsar.
  Mattias som jag förstår med kostnaderna på en del åtgärder i kommunen ex personalkontor för ca 0,4 miljoner blev ca 1,8 kr i slutänden. Någon räknar lite snett ibland, som sagt det beror vad det är. Dessa ” strutsar” blir säkert jättefina och därmed blir det nog dags att pruta på några vårsdbiträden eller lärare igen. Tyvärr.

 10. Anders skriver:

  Christer en fråga, är det bättre att möblera lägenheter som ni gjorde ?

 11. Anders skriver:

  Oscar, Minns du för några år sedan, när simhallen i Vaggeryd behövde en ny vattenslang? Då höjdes genast röster om att en slang til Helmers fotbad också skulle inköpas. Och den skulle vara fem meter längre än den i Vaggeryd!
  Den undersökning som Skillingaryd.nu gör om hjortsjöbron ger jag inte ett vitten för. Om du vill använda dej av den ovederhäftiga och inte ett dugg vetenskapliga undersökning, som ett redskap. Ja då kan moderaterna i Vaggeryd byta namn till kappvändarpartiet. Christer vill kanska slå vakt om ordförandeposten ..?

 12. Jerry skriver:

  Satsningen på konstverk vid E4 är totalt onödig om tanken är att sätta Vaggeryd på kartan.Det kommer den eventuella
  vindkraftsparken i Palsbo att göra alldeles gratis.Vilket
  perfekt utflyktsmål att hänvisa till i kommande turistbroschyrer.Vaggeryds kommun kommer att vara en föregångare när det gäller att placera en industriell
  vindkraftspark i ett naturområde som är unikt och i stället borde få status av naturreservat.Satsa i stället
  pengarna på att renovera de slitna avdelningarna på Furugården som inte har renoverats på 18 år.Förr eller senare hamnar ni politiker där och då kanske era tokiga
  konstsatsningar går upp för er.

 13. Oscar S.O skriver:

  Frågan Mats och Christer hur gör vi, hur kommer vi tillrätta med dessa snedsteg som håller göras?
  Vi kan invänta nästa val men då har mycket redan gått snett. Det måste ju hittas raka vägar NU inte då vi är ute på alla möjliga snevägar.

 14. Redaktionen skriver:

  Hej Anders! På vilket sätt är vår enkät overhäftig? Vi har låtit våra läsare svara på en rak fråga!

 15. Sonja Andersson skriver:

  Vilket Gott beslut på detta året, utsmyckning utmed E4:an. Använd pengarna till barn och de äldres verksamhet i stället. De gamla ska inte behöva känna personalens stress och nu blir de ännu värre när HVS ska över till kommunen. Vi behöver en bra ledning som kan sin sak. Gott Nytt till alla skattebetalare

 16. Mats Oskarsson( Privat) skriver:

  Anders,
  Om du följt med i medierna, så vet du att den revision som gjordes angående möblerna konstatera att det inte fanns protokollfört något beslut om möblerna/lägenheterna. Därmed kunde inte heller någon specifik person belastas. Däremot framkom i de intervjuer som gjordes att detta diskuterats och antagligen har ett muntligt beslut tagits. I det beslutet verkar både Berry och Bengt varit med. Tjänstemannen, som är den som ansvarig för att genomföra protokollförda beslut, har genomfört hela operationen, trots att han är medveten om att han inte har mandat att göra detta utan att en politisk styrelse tagit beslutet och det är protokollfört.
  När så kritiken kommer mot Kommunstyrelsen, det är faktiskt de som ska övervaka vad som händer i kommunen, så säger Berry att KS tar ansvaret för det som hänt. Det var ett effektivt sätt att lägga en blöt filt över saken. Vad jag vet har inte detta lett till en enda åtgärd, vilket för mig är detsamma som att Berry inte alls tog ansvar, han dödade bara debatten. Själv avgick jag från KS bla på grund av detta. Det borde varit en naturlig konsekvens för fler.
  Ovan beslutsgång ser ut att vara liknande, ännu ett exempel på att man utan skrupler tar beslut på en investering långt ifrån den plats den borde tas.

 17. Ekonomisk företagare skriver:

  Borde det inte vara så här att låta formgivare, konstnärer, företag komma med förslag på utsmyckning inklusive investeringskostnad.
  Sedan på något sätt låta kommuninvånare på något sätt rösta om vilket det blir.
  Att det helt plötsligt dyker upp något sådant här med den ganska stora kostnaden helt plötsligt och verkar redan beslutat om vad jag förstår är inte bra på något sätt.
  Det grundläggande regeln är att det måste säljas in till större delen av allmänheten om det ska vara lyckat projekt.

 18. Goodwiller skriver:

  Förra mandatperioden var det mycket konstigt med fd kommunalrådet och kommundirektören och vet i spörs om inte Kd;s vice ordf. var med om dessa lägenheters tragiska historia. Men Norrköpingsborna fick se denna ypperliga kommun något år iallafall.
  Men vet i tusan om att nuvarande kom.råd börjar gå samma väg som den förra. Här gäller det att se upp med besluten alla ni som sitter i ledningen. Det får inte bli som förr inga protokoll varken på lägenheter eller dessa 5 miljoners beslut på norra området.
  Finns det något som heter fartblind?

 19. Göran Lemke skriver:

  Jag har tidigare funderat över varför inte konstverket som skall pryda Båramorondellen kommit på plats.
  Varför inte fullfölja ett redan påbörjat projekt eller var det någon i kommunhuset stora korridorer som kläckte denna idé och sedan fick skit för detta vid fikarasten.
  Berry varför inte spara lite och sätt upp en kraftig belysning på det snart färdigrostade konstverket i diket vid Båramorondellen, du behöver inte sätta det plats.
  Visst skall Vaggeryds kommun ta vara på läget vid rikets pulsåder men det finns vener och andra nyttiga kärl i en kommun annars finns det risk för tillväxtkramp.

 20. Vaggerydsbo skriver:

  Har Vaggeryds kommun fått storhetsvansinne, broar över Hjortsjön och fula ”myror” utmed E 4:an. Det ska sätta Vaggeryds kommun på kartan dvs det som syns utåt. Är det inte bättre att Vaggeryds innehåll med vård och skola sprids som en bra kommun att bo i.

 21. Oscar Smith-Oskarsson skriver:

  Anders
  Jag vet inte om jag gjort dig något illa men nu får du sluta – jag skrev tydligt att ”Om man räknar röstningen om en bro som ett resultat av vad kommuninvånaren tycker” inte att den skulle vara vetenskapligt sammanställd men visst är det intressant att du som läsare inte representerar kommuninvånaren. Sedan var vi där igen, varför gör du detta till en politisk sak, menar du att de 73% som inte ville ha bro skulle vara Moderater (jag röstade tyvärr inte).

  Du ser ju vad folk skriver, skall man inte ta hänsyn till det. Myror, ufon kan omöjligt vara en politisk sak eller ett mått mätt efter partifärg. Nu kommer det väl att Oscar & Mats är släkt så JA det är vi, sysslingar om jag inte har fel så har vi rett ut det också.

  Gott nytt Brolöst

 22. Ekonomisk företagare skriver:

  Är detta är ett så kallat I-landsproblem?

 23. Undersköterska skriver:

  Nu får det väl ändå vara nog! Sluta slösa med skattemedel på trams. Politikerna borde skämmas! Håller med Jerry mmed flera: satsa pengarna på det som behövs, skolorna och äldreomsorgen. Detta spär på det politikerförakt som redan finns i kommunen. Ni gör er till åtlöje!! Dags för er att avgå!!!

 24. Gunnel i Backen skriver:

  Oj, nu blir jag avundsjuk på allt som ev. ska byggas i Vgd. Nu ska det bli en fin bro över Hjortsjön så att alla ni som bor där kan ta er en härlig motionsrunda bli friskare och sundare. Vi i Skillingaryd får ta bron över E4an och andas avgaser innan vi kommer över till det krutrökiga och bullriga skjutfället. Livet är inte rättvist.

 25. Victor skriver:

  Är det inte vettigare att göra en stor laminostol istället som konstverk så man lyfter fram det vi är kända för ? Bättre vi flaggar för det vi är kända för i vår bygd och lyfter det eller har jag fel?

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:17 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Firade 40 år sedan skolan slutade

07:03 | 59:orna i Skillingaryd har haft sin tredje skolträff och ett 30-tal av eleverna var på plats.

Brobygget över Hjortsjön inleds…

00:52 | Om man ska tro en skylt som en av våra läsare skickat är det dags att bygga bron över… Läs mer

Lisbeth utsågs till årets Vaggerydsprofil

22:51 | Lisbeth Carlsson utsågs till årets Vaggerydsprofil av  Vänskapsklubben i Vaggeryd.

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

TV: Linda – dragplåster på Waggerydsdagen

19:30 | Schlagersångerksan Linda Bengtzing var det stora dragplåstret vid Waggerydsdagen i dag. En tusenhövdad publik hade samlats Framme för… Läs mer

Många nyheter i helgen

11:51 | Den här helgen kommer vi bland annat att berätta om skolträff för 59:or, hundträff, miniatyrhästar, Waggerydsdagen plus berätta… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:38 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda strax väster om Värnamo. Förundersökning om mord eller dråp är… Läs mer

Välkommen EVI Industries

06:03 | I dag får vi säga välkommen till vårt sjunde industriföretag som fast annonsör i vår tidning. Det är… Läs mer

Räddningstjänsten på utryckning

19:07 | Räddningstjänsten i Skillingaryd är på väg till Hotell Småland i Klevshult för ett automatiskt brandlarm. Dessbättre var det… Läs mer

40 år sedan första Waggerydsdagen

17:13 | I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40… Läs mer

Fortfarande många viltolyckor i länet

16:13 | Under  veckorna 31–34 inträffade det i Jönköpings län  cirka 210 viltolyckor där eftersöksjägare från Nationella Viltolycksrådet, NVR, fått… Läs mer

Många kom till opinionsmöte

15:23 | Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar  att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna… Läs mer

(C)-motstånd mot Fåglabäcksatsning

13:25 | Tanken på en kommunal satsning på att uppföra sju småhus på Fåglabäcksområdet för att få fart på byggandet… Läs mer

Miljö- och bygg beviljade bygglov

12:47 | Vid augustisammanträdet har miljö- och byggnämnden tagit beslut i ett antal byggärenden.

Bedrägeriförsök i miljonklassen

09:27 | Köparen av ett företag i Vaggeryds kommun är anmäld för försök till grovt bedrägeri i miljonklassen.

Kyrkligt bidrag till Tofteryds kyrka

09:18 | Som vi tidigare berättat kommer Tofteryds kyrka att få ett nytt värmesystem. Nu är det klart att Skillingaryds… Läs mer

Det händer i helgen

09:15 | Den här helgen är det en rad aktiviteter som Waggerydsdagen, internationell fest, utställning av miniatyrhästar och allsång. Kika… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.

Lena Landin vann med sina lommar

20:00 | Skillingaryds Fotoklubb har i kväll presenterat årets tredje tävling i färgdia.

Fem lediga tjänster hos IKV Tools

18:33 | IKV Tools i Forsheda har inte mindre än fem lediga tjänster. Läs mer på vår jobbsida.