Nu har den årliga bärkursen genomförts på Hooks Herrgård med Länsstyrelsen i Jönköpings län som arrangörer. Kursen lockade drygt 130 deltagare och ett 40-tal utställare att ägna två dagar åt jordgubbar och andra bär. – Att vara bärodlare är ett yrke som kräver ständig kompetensutveckling och att kunna ta till sig det som finns på marknaden. I detta arbete fyller bärkursen en mycket viktig funktion,” säger Magnus Engstedt som är trädgårdsrådgivare vid Länsstyrelsen.
Under kursdagarna behandlades en lång rad ämnen kring odling som till exempel att hitta bästa lösningen av växtförhållanden under blombildningen i jordgubbar. Det gäller att vara observant på odlingen för det blir ju inga jordgubbar utan blommor.
Det diskuterades också vilka jordgubbssorter som passar bäst i olika miljöer och hur man kan få ut så mycket som möjligt av sin odling utan att utarma jorden. Nya odlingssystem utvecklas, idag odlar många i torvsubstrat. Genom detta slipper man växtföljdsproblem och minskar kemikalieberoendet.
Under åren har det debatterats om huruvida det fuskas med omlastning av bär och med anledning av det diskuterades problemet och vad som kan göras. Ett tyskt företag presenterade en metod som kan ursprungsanalysera växande produkter. Man fastställer mängden av olika isotoper som leder till ursprunget oavsett om odlingen finns i Sverige, Tyskland eller Polen.
Bärprodukter
Utöver allt detta tipsades odlarna på hur man kan utveckla och förädla sina produkter och dessutom information om de hälsobefrämjande effekter som bär och bärprodukter innebär. Ett ökat intag av frukt och bär är konstaterat till gagn folkhälsan
Bärodling är ju en helårssysselsättning varför det ägnades tid åt växthusodling, nya odlingssystem och ny odlingsteknik. Allt är ju inte frid och fröjd i bärbranschen och ett hot finns alltid från skadegörare och det berättades om de nya skadegörare som identifierats och hur man kan hantera dessa. Ett annat yttre hot finns i rånrisken eftersom det förekommer omfattande kontanthantering. Representanter från polis, banker och försäkringsbolag medverkade därför och berättade om risker och hur man kan förebygga dessa.
Intressant med alla dessa företagare som träffas och diskuterar både goda och dåliga sätt att driva sin näring. Bär är nyttigt mycket oxidanter.
Runt om våra orter har vi skogen och tänk vad bär det finns där och gratis får man dem om man orkar kröka rygg.