Bilder och berättelser från det gamla Vaggeryd fortsätter att fascinera vaggerydsborna. Hur förklarar man annars att det en höstruskig novemberkväll går att samla 70 vetgiriga personer till en föreläsning om särskilt intressanta platser i Vaggeryd med omnejd?
Det var IOGT/NTO som hade bjudit in Lars Erik Joakimson och Evert Melin från Waggeryds Museiförening för att på Bäckalyckan avslöja vilka tolv kultur- och samhällshistoriska platser inom Vaggeryd och Götafors gränser som valts ut. Detta dussin kommer att lyftas fram på nätet och ska dessutom på ort och ställe hedras med informationsskyltar, tillverkade i väderbeständig laminat.
Att Waggerydsgårdarna, där namnet Waggeryd föddes 1614, järnbruket i Götafors, C.Svenssons smedja, folkparken och stationen skulle finnas med i denna ”Hall of Fame” visste vi sedan tidigare.
Dessa platser kompletterades nu med Kvarnen, mjölkkiosken vid Hjortabron, Hjalmar Anderssons intakta snickarverkstad på Fabriksgatan, Missionsparken /Godtemplarön, Magnisa stuga, hotellen som revs 1970 samt sommarlaudgårdarna söder om Waggeryds-gårdarna.
Presentationen signerad av herrar Joakimson och Melin kompletterades med en samling särskilt utvalda foton. Flera av bilderna var faktiskt mer än 100 år gamla.
Efter 60 minuter var alla tolv ”platsrna” presenterade och då vidtog en givande, timslång dialog mellan föredragshållarna å ena sidan och publiken å andra sidan. Som när Lennart ”Bil -Gunnar” Svensson berättade nu det gick till när självaste Alice Babs under krigsåren tog in på ett av hotellen efter sin färd till Vaggeryd i gengasbil.
Förslag lämnade så också på fler platser som vore värda en skylt; som Idrottsplatsen och NTO-lokalen – eller varför inte Munksjö-ingenjören Sven-Olof Sandbergs nyskapande reningsverk vid Stödstorpaån från slutet av 1960-talet?
- Evert Melin.
- Intresserad publik.
- Magister Joakimson tog fram pekipnnen.