Rättvisa forskningsvillkor över hela landet.
Det är en önskan som riksdagsledamot Thomas Strand (S) från Vaggeryd framfört upprepade gånger till utbildningsminister Jan Björklund (FP).
– Tar vi Högskolan i Jönköping som exempel blir den en förlorare med borgerlig forskningspolitik, hävdar Thomas Strand.
Strand och Björklund har diskuterat fördelningen tidigare. På tisdagen var det dags igen. Smålänningen hade laddat upp med tre interpellationer. Överst i högen låg hans framställan om rättvisa forskningsförutsättningar vid alla lärosäten. Enligt en färsk undersökning från Universitetskanslersämbetet har intäktsökningen i absoluta tal för forskning och utbildning tillfallit de bredaste etablerade universiteten. Deras resursförstärkning, på 5,3 miljarder kronor, motsvarar 93 procent av den totala intäktsökningen.
De nya universiteten och högskolorna missgynnas enligt (S) väsentligt. Men Strand och Björklund närmade inte sig varandra i debatten. Åsiktsklyftan var påtaglig mellan plenisalens talarstolar.
– Jag tycker utvecklingen är riktig, att universiteten får betalt efter den kvalitet de har på sin forskning, framhärdar Jan Björklund.
– Tittar man på samtliga lärosäten, från de stora universiteten till de minsta högskolorna, och gör ett tvärsnitt finner man bra och mindre bra forskning hos alla, säger Strand.
–Från socialdemokratisk sida vill vi göra en större översyn. Vi vill titta på hur man kan styra, organisera och finansiera forskningen i sin helhet. I vår forsknings- och innovationsmotion har vi dessutom lagt 500 miljoner kronor mer än regeringen till forskning.
Han menar att sett ur ett regionalt perspektiv är exempelvis Högskolan i Jönköping en förlorare med nuvarande fördelningssystem. Det finns tydliga jämförelsetal som bevisar den saken. Tittar man på forskningsersättning per invånare ligger Högskolan i Jönköping klart efter i fråga om belopp. Samma sak om man räknar ut vad skolan får i statligt anslag i relation till hur mycket den lokala näringssektorn satsar.
Strax innan jul gjorde Anita Hansbo, rektor på Högskolan i Jönköping, ett utspel om att det bedrivs för lite forskning i Jönköpings län och att det krävs en utbildningsfond. Hon känner en rädsla för att regionen kommer att tappa innovation och kompetens.
– Det finns flera fördelar med att forskning och utbildning på forskarnivå kan bedrivas i hela landet, menar den socialdemokratiske riksdagspolitikern från länet.
– Det garanterar en god högskoleutbildning som är forskningsbaserad. Det höjer nationens bildningsnivå och stärker företagande, näringsliv och offentlig sektor. Vilket hjälper till att bygga det hållbara samhället.