Svampsäsongen 2013, del 4

Vår naturkrönikör Dan Damberg har tittat närmare på höstens svampar.

Svampsäsongen 2013, del 4

Svampsäsongen 2013, del 4, en naturkrönika i 7 bilder om att det trots sommartorkan och hög värme blev en svampsäsong i år också.

Text och foto Dan Damberg, Skillingaryd, i mitten av oktober 2013.

 

1 IMG_0184

I och med denna krönika som utgör den fjärde delen om årets svampsäsong förklarar jag denna härmed för avslutad. Nåväl, trattkantareller och frostvaxskivlingar kommer att kunna plockas långt in i december om vädret tillåter, men detta får räkas för bonus eller överkurs.

Årets svampsäsong blev en hyfsad sådan trots allt, dock inte alls i paritet med till exempel föregående års säsong men för att ha varit i princip uträknad på grund av sommartorka och hög värme så blev den trots allt riktigt bra.

Mina favoritsvampmarker i närmiljön är området runt den lilla vackra gölen Östersjön på Skillingaryds skjutfält och denna vackra bild på den lilla gölen får bli inledningen till denna krönika.

2 IMG_0161

Ett antal rökslöjskivlingar, ”Hypholoma capnoides”, växer på dolda vedrester förmodligen av tall då detta är det dominerande trädslaget här, en och annan björk växer dock också i närområdet.

De växer ofta i täta grupper på murkna stubbar och stockar av barrträd men som sagt ibland också på björk. På grund av att de växer mycket tätt, som min bild visar, är hattarna ofta rökfärgade av de nedfallande sporerna från svamparna i närheten.

Rökslöjskivlingen räknas som en god matsvamp, men använd endast hattarna och övre delen av foten då den nedre delen ofta blir träig i konsistensen.

Var dock försiktiga vid plockning och undvik förväxling med de nära släktingarna svavelgul slöjskivling, ”Hypholoma fasciculare” och tegelröd slöjskivling, ”Hypholoma lateritium”, som båda är giftiga.

3 IMG_0165

Två exemplar av streckmusseron, ”Tricholoma portentosum”, är en ätbar svampart som hör det stora musseronsläktet ”Tricholoma” och växer i skogslandskap i Europa och Nordamerika.

Till färgen är foten vitaktigt med ett mer eller mindre framträdande litet ljusgulaktigt inslag, och enligt min bild får man konstatera att foten är mer framträdande ljusgul.

Som matsvamp kan streckmusseronen stekas, stuvas, användas i soppor eller läggas in och den kan användas för sig eller i blandas med andra svampar.

Den kan ibland förväxlas med kantmusseron, ”Tricholoma sejunctum”, eller gallmusseron, ”Tricholoma virgatum”. Gallmusseronen är dock svagt giftig och oätlig samt har ett bittert smakande kött, därav namnet.

4 IMG_0174

Bildens art stor riddarmusseron, ”Tricholoma auratum”, är en nära släkting till riddarmusseron, ”Tricholoma flavovirens”, som den också till stor del liknar. Svampen växer i barr- och lövskogar i hela Sverige och trivs uppenbarligen bra här på tallmoarna inom Skillingaryds skjutfält.

Svampen är vackert svavelgul med bruna fjäll på hatten som ibland dock kan vara svåra att se. Hattens ovansida är klibbig och därför oftast täckt med sand, barr och vissna löv. Skivorna är gula, och hela svampen har en karakteristisk lukt som påminner mycket om fuktigt mjöl.

Arten har tidigare ansetts som en läcker matsvamp, men flera allvarliga förgiftningsfall har rapporterats under de senaste nio åren, framför allt från Frankrike, vilket skulle kunna tyda på en möjlig förgiftningsrisk.

5 IMG_0175

Tickor på trädstammar eller död ved är väldigt vackert, ett av naturens många konstverk, här består konstverket av en klibbticka, ”Fomitopsis pinicola”, på en gammal, grov, ännu levande tal invid den lilla gölen Östersjön.

6 IMG_0192

Svampar behöver inte ha det traditionella utseendet med en hatt och en fot, utan svamp kan även se ut som bildens art gul svampsnylting, ”Hypomyces chrysospermus”. Den har här angripit en Karl-Johan, stensopp.

Gul svampsnylting är en svampart som först beskrevs av Tul. & C. Tul redan år 1860, och arten ingår i släktet ”Hypomyces” samt i familjen ”Hypocreaceae”. Arten gul svampsnylting är reproducerande i Sverige och inga underarter finns listade.

Ovan i min text står “… beskrevs av Tul. & C. Tul.” vilket betyder att denna art beskrev vetenskapligt av, i detta fall, två personer som heter Charles Tulasne och Louis René Tulasne. De får då benämningen auktor vilket betyder upphovsman. Inom biologin avses den person, eller som i detta fall de personer, som först publicerar det vetenskapliga namnet samt på samt beskriver en organism på giltigt sätt, det vill säga, efter vissa bestämda regler.

Charles Tulasne levde mellan åren 1816-1884 och var en fransk fysiker, mykolog och illustratör.

Louis René Tulasne levde mellan åren 1815-1885 och var en äldre bror till Charles Tulasne. Han forskade inom området mykologi.

Tillsammans publicerade dessa bröder en mängd vetenskapliga publikationer bland annat om studiet och klassificeringen av svampar.  En mycket berömd svampbok av bröderna Tulasne heter ”Selecta Fungorum Carpologia” och finns för övrigt fortfarande att köpa på bland annat via Adlibris och Bokus.

7 IMG_0193 Gul svampsnylting, Hypocrea chrysosperma

Parasitsvampen gul svampsnylting, som på bilden har angripit en Karl-Johan, är enligt uppgift inte giftig i så måtto att den angriper centrala nervsystemet eller något annat vitalt organ i kroppen, utan man blir ”helt enkelt” rejält magsjuk under en kortare tid. Men ät den inte!!

Proceduren för att avgöra svampars giftighet och matlämplighet var lite annorlunda innan moderna analysmetoder som gaskromatografi och masspektrografi slagit igenom, man smakade helt enkelt på svampen. Först lite grand som spottades ut, sedan lite mer som svaldes ner och sedan allt mer och mer tills en normal portion ätits, och om då inga symtom dykt upp antogs svampen vara ätlig. Detta förfaringssätt gällde för övrigt det mest från naturens skafferi som människa, och djur, genom alla tider lärt sig att äta och tåla.

Hos snyltingangripna svampexemplar som bildens Karl-Johan slutar hatten att växa medan foten sväller upp abnormt. Så småningom blir hela svampen överdragen med en hinna liknande camenbertmögel, som för övrigt ger smaken i delikatessosten Camenbert, och givetvis är sådana mögelangripna svampar helt oätliga. Till sist faller de angripna svamparna ihop och bli guldgula, lösa och illaluktande, precis som på min bild.

Läs mer om:

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:17 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Firade 40 år sedan skolan slutade

07:03 | 59:orna i Skillingaryd har haft sin tredje skolträff och ett 30-tal av eleverna var på plats.

Brobygget över Hjortsjön inleds…

00:52 | Om man ska tro en skylt som en av våra läsare skickat är det dags att bygga bron över… Läs mer

Lisbeth utsågs till årets Vaggerydsprofil

22:51 | Lisbeth Carlsson utsågs till årets Vaggerydsprofil av  Vänskapsklubben i Vaggeryd.

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

TV: Linda – dragplåster på Waggerydsdagen

19:30 | Schlagersångerksan Linda Bengtzing var det stora dragplåstret vid Waggerydsdagen i dag. En tusenhövdad publik hade samlats Framme för… Läs mer

Många nyheter i helgen

11:51 | Den här helgen kommer vi bland annat att berätta om skolträff för 59:or, hundträff, miniatyrhästar, Waggerydsdagen plus berätta… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:38 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda strax väster om Värnamo. Förundersökning om mord eller dråp är… Läs mer

Välkommen EVI Industries

06:03 | I dag får vi säga välkommen till vårt sjunde industriföretag som fast annonsör i vår tidning. Det är… Läs mer

Räddningstjänsten på utryckning

19:07 | Räddningstjänsten i Skillingaryd är på väg till Hotell Småland i Klevshult för ett automatiskt brandlarm. Dessbättre var det… Läs mer

40 år sedan första Waggerydsdagen

17:13 | I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40… Läs mer

Fortfarande många viltolyckor i länet

16:13 | Under  veckorna 31–34 inträffade det i Jönköpings län  cirka 210 viltolyckor där eftersöksjägare från Nationella Viltolycksrådet, NVR, fått… Läs mer

Många kom till opinionsmöte

15:23 | Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar  att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna… Läs mer

(C)-motstånd mot Fåglabäcksatsning

13:25 | Tanken på en kommunal satsning på att uppföra sju småhus på Fåglabäcksområdet för att få fart på byggandet… Läs mer

Miljö- och bygg beviljade bygglov

12:47 | Vid augustisammanträdet har miljö- och byggnämnden tagit beslut i ett antal byggärenden.

Bedrägeriförsök i miljonklassen

09:27 | Köparen av ett företag i Vaggeryds kommun är anmäld för försök till grovt bedrägeri i miljonklassen.

Kyrkligt bidrag till Tofteryds kyrka

09:18 | Som vi tidigare berättat kommer Tofteryds kyrka att få ett nytt värmesystem. Nu är det klart att Skillingaryds… Läs mer

Det händer i helgen

09:15 | Den här helgen är det en rad aktiviteter som Waggerydsdagen, internationell fest, utställning av miniatyrhästar och allsång. Kika… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.

Lena Landin vann med sina lommar

20:00 | Skillingaryds Fotoklubb har i kväll presenterat årets tredje tävling i färgdia.

Fem lediga tjänster hos IKV Tools

18:33 | IKV Tools i Forsheda har inte mindre än fem lediga tjänster. Läs mer på vår jobbsida.