Svensk Näringsliv har skrivit en debattartikel som handlar om deras syn på välfärden.
Utan jobb och företag riskerar vi förlora taget om välfärden. Vi står inför stora utmaningar.
Forskare har visat att vårdkostnader kommer att öka dramatiskt. För att klara dessa utmaningar krävs att någon betalar. Att vi ska finansiera detta med skatter är självklart för de flesta.
Det är ju på detta vis vi tillsammans har byggt den välfärd som vi är så stolta över. Men det behövs en större kunskap hos allmänheten om varifrån pengarna kommer, hur de skapas och vilket resultat de leder till.
När någon anställs så skapas ett flöde av välfärdsintäkter genom arbetsgivaravgifter och skatter som hamnar i vår gemensamma välfärdskassa. En förutsättning för detta flöde är att företagare skapar jobb.
Desto fler arbetstillfällen som skapas, än mer pengar blir det till välfärdskassan. På så sätt omvandlas skatt till allt det som vi behöver i samhället.
Orsakssambanden blir tydliga om man visar i siffror vad ett företags skatt bidrar till i praktiken. Visste du exempelvis att Smålandsbussen bidrar med 500 tusen skolluncher på ett år?
Den skatt på 15 miljoner kronor som företaget betalar med i år kan, förutom skolluncher, bidra till 145 gymnasieplatser eller 395 blindtarmsoperationer.
När en företagare anställer betyder det att politiker får mer att fördela eftersom företagaren betalar in skatt för den nyanställde. Fler jobb skapar alltså mer pengar till välfärden.
Det blir även tydligt att om vi inte får fler som vill och kan starta företag innebär det konsekvenser för vårt samhälle. Med färre företag som vill anställa resulterar det i färre som kommer i arbete. Det gynnar inte vår gemensamma ekonomi eftersom skatteintäkterna kommer att minska.
Men ändå förväntas att vår välfärd ska fungera så som den alltid har gjort. Den ekvationen går inte ihop. För att klara utmaningarna inom vård, skola och omsorg måste vi säkra finansieringen. Skatteintäkterna kan därför inte tillåtas minska.
Tvärtom måste de öka för att möta behoven. Därför är det viktigt att företagen är konkurrenskraftiga och att fler företagsamma människor får möjlighet att starta företag så att jobben blir fler.
Risken är annars att skatteintäkterna inte klarar att finansiera framtidens välfärd.
Susanne Holm, Smålandsbussen AB
Mattias Magnusson, AB Pema Metall
Anders Stacke, Stacke Hydraulik AB
Linda Fransson, Gnosjö Automatsvarvning AB
Jag menar att det är lika viktigt att hålla kontroll över utgifterna som det är att ha goda intäkter. an talar här om 15.000.000 kronor som Smålandsbussen betalar i skatt per år. Men staten betalar NETTO över 30.000.000.000 kronor till EU (ca 60.000.000.000 brutto men en del kommer tillbaka som bidrag). Får vi valuta för de 30 miljarderna? Vi har medlemsländer som Grekland, där man ”levde loppan” med EU-pengar, fick gigantiska lån från EU för att inte gå statsbankrutt och där den nyvalda vänsterregeringen nu vill få lånen avskrivna istället för att amortera vad landet är skyldigt. Vi har medlemsländer som Rumänien, med korruption och pågående etnisk rensning. Dessutom har vi de ”onämnbara” slukhålen. En sund ekonomi måste bestå i BÅDE tillräckliga inkomster och kontroll över utgifterna.