Faktaruta
Bygget av kyrkogårdsmur i Åker är Svenska kyrkans projekt. För att EU-pengar skulle beviljas krävdes att bygdens föreningar och enskilda engagerades, bl a Åkers föreläsningsförening som bidrog med att tidigare i år anordna en föreläsningar om småländska stenmurar. Förr i världen delade Hushållningssällskapet ut diplom till sådana som byggt långa stenmurar, och det ingick då i landshövdingens uppdrag som ordförande att dela ut. Kyrkans egen avtackning av alla som på något sätt medverkat vid bygget sker den 13 oktober vid Tacksägelsedagens gudstjänst i Åker som är gemensam för pastoratets tre församlingar.Det var synnerligen välbetänkt av föreläsningsföreningen att flytta ”invigningshögtiden” för den nya delen av kyrkogårdsmuren i Åker till kyrkan. Inte mindre än 150 personer mötte nämligen upp för att hylla det 30-tal personer som varit engagerade i arbetet med stenmuren och för att lyssna till landshövding Minoo Aktharsand.
Innan landshövdingen höll sitt anförande fick samtliga som deltagit i arbetet med muren diplom av landshövdingen i hennes egenskap av ordförande i hushållningssällskapet. De tre socknarna som nu blir en församling fick dessutom motta ett gemensamt diplom.
Vägen till länsresidenset vid Munksjön har för Minoo Akhtarzand gått via en makalös livsresa som inleddes i Irans huvudstad Teheran där pappan var officer i shahens armé. Mamma var hemmafru men gav sin dotter rådet att ”se till att bli oberoende”. Det rådet har uppfyllts till punkt och pricka.
1974 skickades Minoo Akhtarzand utomlands för studier och hamnade i Stockholm . Det berodde mest på att hennes bror hade en svensk fästmö. Via civilingenjörsexamen på KTH har hon avancerat från den ena betydelsefulla anställningen efter den andra: från Stockholm Energi till Vattenfall där hon slutade som biträdande elproduktionschef med ansvar för en omsättning på 25 miljarder.
2006 blev hon länsarbetsdirektör i Uppsala och när dessa befattningar drogs in vid årsskiftet 2007-2008 väntade generaldirektörsjobbet på Banverket under åren 2008 och 2009. Våren 2010 gick Banverket gick upp i Trafikverket efter en vinter som satte den blivande landshövdingens ledaregenskaper på svåra prov när snön bara föll och föl och föll över spåren. Den stora bangården i järnvägsknuten Hallsberg täcktes ett snötäcke som var 130 cm tjockt och som det krävde hundratusentals lastbilslass för att få bort. Det måste ha varit skönt att när våren få lämna det uppdraget för landshövdingejobbet i F-län…
Efter att landshövdingen berättat om sig själv och sitt län vidtog det stora tårtkalaset i församlingshemmet där en tårta som sammanlagt mätte 5 meter och 60 centimeter fördelades. Ungefär en tum, alltså 2,5 centimeter tårta, blev det till var och en.
En trevlig kväll med duktiga människor från landshövding, murtillverkare , kaffekokare och murtårtebakerskan. Det var en kväll för oss gråhåriga eller 65 plus.Bra jobbat.