Faktaruta
Styrkonstruktion är legotillverkare inom ”styrteknik för industri-, fastighets- och IT-automation”. Man bygger och inreder apparatskåp, allt från små väggskåp till sammankopplade golvmontage som täcker stora ytor. Produktionen av start- och maskinstyrningssystem vänder sig till nästan alla branscher; trä , papper, metall.Det var en glad men också lätt chockad skara delägare i Styrkonstruktion AB i Småland som på förmiddagen fick veta att de utsetts till årets företagare.
– Fantastiskt men också skrämmande eftersom det förpliktigar, kommenterade en synbarligen omtumlad vd Tomas Gustavsson när han tog emot hyllningsblommorna från näringslivsrådets Carl-Gunnar Karlsson.
Förspelet påminde inte så lite om den gamla TV-succén Här är ditt liv då kändisar lurades till Malmö och en väntande TV-studio. I det här fallet förespeglades de sex delägarna av Carl-Gunnar Karlsson att denne skulle komma till Styrkonstruktion för att diskutera automationsprojektet. Men istället kom han med tårta och blommor.
– Vi hade skolklasser här i går och när jag såg bilkaravanen svänga in trodde jag att det möjligen var någon skolklass från Fågelforsskolan, berättade Magnus Elandsson.
– Jag såg på skillingaryd.nu att pristagaren skulle presenteras dag, men jag hade inte en tanke på att vi skulle få priset, berättade Niklas Sandberg.
Glädjen och stoltheten över ett fantastiskt projekt som startade ur sämsta tänkbara förutsättning 2009 var inte att ta miste på. Det var då sex delägarna gick samman och gemensamt startade om företaget som stod inför nedläggningshot.
Tomas Gustavsson blickade i sitt lilla tacktal än längre tillbaka, till företagets grundande på nyåret 1992.
– I en stund som denna får sända en tanke till Lars-Evert Lunnevad.
Det var Lunnevad som startade företaget som etablerade sig i en provisoriska lokaler på Mattsson-tomten på Frideborgsvägen innan man 1993 flyttade till en äldre byggnad i tre plan på norra delen av Karlavägen.
En ny ägare hade tagit över efter Lunnevad när problemen hopade sig över Styrkonstruktion i samband med lågkonjunkturen 2008.
Det blev rekonstruktion där sex anställda, några av dem hade varit med från starten 1992, fick chansen att ta över företaget 2009 och tog den.
– Det var mitt i lågkonjunkturen. Men vi sex hade olika specialiteter inom produktionen och dessutom våra kundkontakter som vi tog med oss. Detta var stora tillgångar för oss, säger Tomas Gustavsson.
– Att vi kunde ta över kundstocken berodde på att Lunnevad hade delegerat så mycket ansvar på oss, framhåller Erland Einemo.
Den första tiden våren 2009 var dock ingen dans på rosor.
– Rekonstruktion är stenhård, men vi trodde på idén. Det vi hade var starta eget-bidrag och så fick vi hjälp av min bror Håkan som köpte in grejor. Själv tog jag 7 000 av mina egna pengar för att köpa delar, det var på den nivån det låg, berättar Tomas Gustavsson.
– Men det vände snabbt för oss. Vi kunde börja leverera nästan direkt och sedan dröjde det bara några månader innan vi började anställa personal.
Så småningom växte företaget så snabbt att de gamla omoderna lokalerna på tre våningsplan med sammanlagt 1 400 kvadratmeter blev för trånga.
Inför julen 2012 kunde företaget ge sig själv bästa tänkbara julklapp: nya fabrikslokaler.
Julmånaden ägnades nämligen åt att flytta in i AB Joe Steéns före detta lokaler på Hermes väg med cirka 2 000 kvadratmeter. Väl använda 4,7 miljoner, har det visat sig.
I dag har företaget 16 anställda. Företaget kan se tillbaka på 2014 som var ett rekordår i fråga om antalet arbetade timmar och många nya kunder.
Det har också visat sig att tanken på delat ledarskap har varit hållbar.
– Det är en trygghet att vara så många och tala samma språk, anser Jonas Aronsson.
– Det är en styrka med olika kompetensområden som ger många olika infallsvinklar, säger Erland Einemo.
– Detta hade inte gått att göra detta ensam, hävdar Magnus Erlandsson.
– Ingen får bli överkörd men vi har ändå korta beslutsvägar, påpekar Tomas Gustavsson detta framgångsrika koncept bakom Årets företag.