9:orna på Fågelforsskolan i Skillingaryd har haft prao i två veckor. Under veckorna 45-46 fick eleverna vara på ett valfritt ställe. Matilda, Johanna och Alfred är tre av dom.
Matilda Andersson går i klass 9b och har praoat på Teds Smörgåsbutik i Skillingaryd berättar att hon ville jobba i en affär och att hon aldrig har jobbat inom mat förut så detta var ett bra val. Arbetstiderna var klockan 06.00–12.00. Att skala ägg, plasta in smörgåsar och skära grönsaker på olika sätt var några exempel på de saker hon fick göra på sin praoplats. Hon stod även i kassan och fick ta emot kunder.
Att ha det som ett sommarjobb hade inte varit så dumt men som ett riktigt jobb är tveksamt. Att utbilda sig står högst upp på listan.
– Arbetsmiljön var bra, det var välstädat och mysigt, säger Matilda.
Raster hade hon också förstås. Klockan 07.00 var det frukost och sen innan lunch som är klockan 12.00 var det fika.
– Fikapauserna var favoritsysslan så klart men även att fylla på drickan, skrattar Matilda.
Johanna Schelin går i klass 9A och har praoat på klädbutiken Dressman som ligger i Jönköping. Varje elev som praoar utanför Skillingaryd har fått ett praktikkort så att man kan ta sig in till sin praktikplats. Man får också 20 kronor varje dag till lunch eftersom dom inte har tillgång till skolmaten.
Johanna har varit hos Dressman i två veckor och arbetstiderna var 10.00-18.00. Att praoa i en klädaffär var precis så som hon hade förväntat sig. Hon har fått lära sig hur dom jobbar i en klädaffär, hur man larmar och viker kläderna på olika sätt. Att plocka upp, larma och vika kläder var så klart en vanlig syssla på praon.
– Att jobba i en klädaffär var kul, det var något jag ville testa på, säger Johanna.
Hon kan tänka sig att jobba i en klädaffär men på Dressman är tveksamt. Helst i en affär med tjejkläder.
Alfred Schuldt går i klass 9C på Fågelforsskolan. Han har praoat på Best Western Hotell Småland i Klevshult och på Elbyrån i Vaggeryd.
– På Hotell Småland jobbade jag 08.00–16.00. På eftermiddagen fanns det inte alltid så mycket att göra så hade jag tur så fick jag lite extra ledigt. Det var inga bestämda arbetskläder men bra om det inte var allt för fina kläder som man var rädd om.
– Arbetsuppgifterna var allt från att stå i köket och göra lunch och baka till att byta sängkläder och göra nyckelkort till incheckande gäster. Att jobba på Hotell Småland var kul och det var väldigt underhållande. Alla i personalen var snälla och trevliga. Det var också ett omväxlande arbete.
– Jag kan absolut tänka mig att jobba på Hotell Småland i framtiden. Ett arbete som är varierande och kul säger man inte nej till. Fast lönen är inte lika lockande, men arbetet verkar väga upp det!
På Elbyrån var det blandade tider på grund av olika arbetsledare men oftast var det 08.00–16.00. Arbetskläderna kom från Elbyrån och var en vanlig t-shirt med arbetsbyxor till.
– På Elbyrån fick jag plocka ner, sätta upp och koppla lysrörsamaturer. Jag har även fått koppla eluttag och dragit lite kablar. Jag var bara på Elbyrån i en halv vecka så det är inte så mycket mer att berätta om, säger Alfred.
Att jobba som elektriker tyckte han inte var lika lockande:
– Att jobba inomhus och sätta upp kontakter och leda el är ganska kul men eftersom det är olika arbetsplatser varje vecka kan omgivningen vara lite för skiftande, säger han.
Från början skulle jag praoat i en butik men dom ångrade sig veckor innan praon så det var bara att gå till Anna-Karin min studievägledare och plocka ut dom två mest intressanta platserna på listan med praoplatser, berättar Alfred Schuldt.
Ebba Sjöberg – praoelev på Skillingaryd Nu