Thomas Strand från Vaggeryd och en S-kollega debatter yrkescollege.
Utveckla gymnasiets yrkesprogram till yrkescollege
Efter regeringens försämring av gymnasieskolans yrkesprogram 2011 har andelen elever som valt yrkesprogrammen minskat med 17 procent på två år. Det är nu alldeles för få elever som söker till yrkesprogram trots att eleverna ofta snabbt får jobb. Om utvecklingen inte vänds kommer det att leda till stor brist på arbetskraft främst inom vård och omsorg.
För att attrahera fler elever till gymnasieskolans yrkesprogram och höja utbildningens kvalitet föreslår vi inför vår kongress i april att gymnasieskolans alla yrkesprogram utvecklas till yrkescollege. Ett bra exempel på hur yrkescollege fungerar finns i [Göteborg där SKF-gymnasiet är ett teknikcollege där eleverna når mycket goda resultat. (exempel på framgångsrikt Teknikcollege/Vård- och omsorgscollege/Servicecollege som finns i regionen. Lyft fram att yrkescollege har ökat attraktiviteten och lett till att fler elever sökt sig till yrkesutbildningarna och att eleverna presterar bra resultat (om det är så på denna specifika plats. Kolla upp detta så att vi inte riskerar att lyfta fram ett yrkescollege som inte funkar så bra!)
Yrkescollege är en ambitionshöjning för gymnasieskolans yrkesprogram. Modellen bygger på ett mycket nära samarbete mellan skolans huvudman och regionens näringsliv och arbetsgivare i offentlig sektor. Yrkescollege innebär att arbetsgivarna aktivt deltar i utbildningens utformning, kvalitetssäkring och beslut om antalet utbildningsplatser.
Yrkescollege innebär vinster för såväl arbetsgivare, utbildningsanordnare och elever.
• För arbetsgivarna innebär yrkescollege att yrkesutbildningarna anpassas till deras framtida behov av kompetens så att de kan hitta rätt utbildade personer att anställa.
• För utbildningsanordnare ger yrkescollege ett nätverk med regionala företag och arbetsgivare i offentlig sektor, vilket bland annat underlättar utbildningsanordnarens ansvar för att skaffa platser för elevernas arbetsplatsförlagda lärande, vilket idag är ett stort problem.
• För eleverna innebär yrkescollege att deras attraktionskraft på arbetsmarknaden ökar eftersom de får kunskaper som matchar arbetsgivarnas framtida behov. En nära samverkan med arbetslivet bidrar till att höja elevernas studiemotivation vilket i sin tur kan leda till att fler når en gymnasieexamen.
Vi socialdemokrater står upp för en skola som ger alla rätt till de kunskaper som krävs på dagens och framtidens arbetsmarknad. Därför är vi framtidspartiet i svensk politik.
Ibrahim Baylan (S)
Utbildningspolitisk talesperson och vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott
Thomas Strand (S)
Riksdagsledamot från Jönköpings län – Vaggeryd – och ledamot i riksdagens utbildningsutskott