I natt är det exakt 100 år sedan passagerarfartyget Titanic gick under på Atlanten. Av de 2 206 ombord omkom 1 503 personer, bland dem två män från Åker, Gustaf Joel Johansson från Bockebo, och Malcolm Johnson, bördig från Björnaryd.
Inte nog med att de två av ödet hade förpassats till fel plats vid fel tidpunkt; de två var visserligen unga, bara 33 år, men som män och tredjeklasspassagerare hade de inte stora chanser att överleva eftersom platserna i livbåtarna bara räckte till hälften av människorna ombord på Titanic och där den rådande Edvardianska moralen gav kvinnor och barn företräde framför män i flertalet av livräddningsbåtarna. Dessutom pendlade vattentemperaturen mellan -1 och +2 vilket gjorde att den som inte drunknade snabbt frös ihjäl i vattnet.
Ett litet fåtal av alla dem som hamnade i vattnet lyckades klara sig genom att de drogs upp i någon av livbåtarna. Det fanns nämligen plats för ytterligare 400 personer i livbåtarna. Men flera dem sjösattes för snabbt och sedan vågade besättningarna inte återvända till haveriplatsen. De ansvariga befälen på livbåtarna var rädda att dessa skulle dras ned av de desperata nödställda som befann sig i vattnet. Bara 55 av 454 män i tredje klass överlevde.
Ingen av de två Åkerborna hade turen på sin sida denna natt. Turen hade heller inte direkt förföljt dem under deras 33-åriga liv.
Gustav Johansson hade fått biljetten till USA av bekanta i North Dakota där han hade tänkt sig en nystart i livet genom att bli lantbrukare.
Biljettkostnaden skulle betalas av hos svenskamerikanen Emil Andersson, Sheyenne, North Dakota.
Hans efterlämnade tillhörigheter omfattade 26 dollar, en tom plånbok och en fickkam med spegel. Han kom aldrig fram till North Dakota utan begravdes i Halifax. Ett skadestånd på 75 dollar betalades ut till hans fader.
Malkolm Johnson hade tidigt emigrerat till USA . Där hade han tydligen tjänat en hel del pengar. Han återvände till Sverige och Åkers socken för slå sig ned där och för att köpa fädernegården Björnaryd. Med sig till köpet hade han 10 000 kronor som han visade för sin bror Wilhelm Nilsson. Men affären gick i stöpet och Malcolm beslöt sig för att återvända.
Inför återresan hade han sytt in 8 000 dollar i sina strumpor. Men när de anhöriga ställde frågor visade det sig enligt liklistan att Malkolm Jonson var propert klädd och hade skor på fötterna, men inga strumpor. Någon klarhet i fråga om strumporna blev det aldrig.
Malkolm Johnson frös ihjäl i vattnet i sin flytväst och begravdes på samma kyrkogård som sin jämnårige från Åker.
Uppgifterna i den här artikeln är hämtade från standardverket i genren, Titanic av Claes-Göran Wetterholm. De som är intresserad av Titanic bör inte missa den boken.
Gustav Joel Johansson 1879-1912.
En bok vi kan rekommendera till den intresserade.