Några barn har hittat en mystisk svamp.
Det var några barn på Östra Skolani Vaggeryd som var ute i skogen.
– De kom hem med en svamp som vi inte kan hitta i våra svampböcker. Är det någon som vet vad det är för svamp, frågar sig Maria Vittmo vid skolan.
Oj, det var märkligt! Jag har aldrig sett något liknande men spontant och gissningsvis tror jag att det är en svampangripen svamp vilket betyder att det som ser ut som hyllerester på hatten egentligen är en annan svamp, snyltsvamp eller mögelsvamp.
Är det en skivling eller en rörsvamp?
Bästa hälsningar
Dan Damberg
Skillingaryd
Dan: Jag tror att det är en skivling…
Vad kul att även du tycks gå bet på denna svamp!
Inte konstigt att vi haft problem att hitta den då!
Kommer du på vad det är så skriv gärna igen….
Kan det va en Blomkålssvamp, som haft en tuff uppväxt? Vad tror du Dan?
Jag är ledsen men jag får ingen känsla av att det är en, i så fall, mycket missbildad blomkålssvamp då bilden tycks visa en tydlig hatt och fot, eller?
Skulle vara bra om du Maria kunde ta ytterligare några foton på svampen i andra vinklar. Skär den dessutom mitt itu så man kan se insidan också samt ta en bild på hattens undersida.
Andra frågor som jag gärna skulle vilja ha svar på är var den växte, blomkålssvamp växer nämligen ”alltid” invid tallar och om det fanns flera likadana exemplar samt ungefärlig storlek.
Det bästa vore, Maria, om jag kunde få svampen, om Ni inte redan har slängt den, för det är svårt att artbestämma per foto även om fotot var mycket bra!
Bästa hälsningar
Dan Damberg
Hejsan Dan!
Jodå, svampen har sparats!
Du kan hämta den om du vill, finns på Östra skolan i Vaggeryd. Vore kul om vi kunde få ett svar….
Kollade svampen igår och den har vuxit liggandes i sin plastpåse….foten har blivit längre!
Hör av dig till skolan om du vill komma, fråga efter mig.
Svampmysteriet är löst, Johan Nitare, en mycket duktig svampexpert och författare till bland annat boken ”Signalarter” har tittat på svampen. Han menar att det är en röd flugsvamp som missbildats av torkan och han har tydligen sett detta fenomen vid flera tillfällen förut.
När jag examinerade svampen fastnade jag någonstans mellan just flugsvampar och champinjoner.
Bästa hälsningar
Dan Damberg