Allt tycktes vara klappat och klart: Vaggeryds kommun skulle gå in i ett omfattade samarbete om avfallshantering med Gnosjö, Värnamo och Gislaved kommuner samt Jönköping och Habo. Men så blir det inte.
Den styrande Femklövern i Vaggeryds kommun väljer en annan väg, en väg som lite kortfattat kan beskriva som ”vänta och se”.
I dag sammanträdde tekniska utskottet för att ta ställning till avtalet om avfallssamverkan. Det blev tummen ned för det projektet.
Visserligen kommer frågan sannolikt att gå ända fram till kommunfullmäktige men det mesta tyder på att Femklövern kommer att driva igenom sin vilja – även om man inte har absolut majoritet i fullmäktige.
– Femklövern säger att vi inte ska vara med, summerade en påtagligt belåten Stig-Göran Hultsbo (MP) efter sammanträdet.
Det är uppenbarligen den centrala roll som Jönköpings kommun förväntas få som man främst reagerar mot.
– Det handlar bland annat om samverkan med Jönköping Biogas AB när det gäller matavfallet, ett bolag som har lönsamhetsproblem, säger Hultsbo.
– Grunden för avfallshanteringen är en en gemensam renhållningsordning med gemensamma mål och principer där Jönköpings kommun ska vara utgångspunkt . Det handlar också om att vi skulle lämna ifrån oss styrkraften i frågan och hela verksamheten på renhållningscentralen.
Hultsbo pekar också på att de så kallade molokar, där matavfall i dag hanteras och separeras på ett antal platser i kommunen inte skulle kunna användas.
Man kommer istället att försöka hitta en lösning på annat sätt för hur främst matavfallet ska hanteras i framtiden.
– Vi har lagt ned många timmar på detta och anser att vi har tagit ett välgrundat beslut med invånarnas bästa för ögonen, både miljömässigt och ekonomiskt, menar Jerry Karlsson (FP).
Tekniska utskottets ordförande Per-Olof Toftgård (C) pekade på att det finns tid att välja väg.
– Vi har tid på oss till 2020. Så vi sitter inte i sjön.
Han berättade att man hellre skulle söka samarbete med VESU-satsningen på Höglandet (Vetlanda, Eksjö, Sävsjö, Uppvidinge och Aneby) , ett projekt som anses mera anpassat för mindre landsbygdskommuner med mera likartade resurser och samma syn på landsbygdens frågor som Vaggeryds kommun.
Men därmed inte sagt att Vaggeryd blir en VESU-kommun:
– Tekniska kontoret får nu skyndsamt titta på olika samarbetsmöjligheter, VESU är ett alternativ. Vi känner en oerhörd trygghet i vår duktiga personal som har kompetensen att hitta lösningar som är de bästa för vår kommun, konstaterar han.
– Matavfallet är en resurs, dels som energi, dels som jordförbättring. Vi tror att vi politiker tillsammans med personalen ska se kunna se till så att vi får bästa tänkbara renhållningshantering.
Ett mycket klokt beslut!
Sävsjö kommun har betydligt lägre avgift/taxa, samt delar ut gratis avfallspåsar o påsar till kompost!
Ännu en stor summa skattepengar som slängs i sjön. Varför gick man inte med i VESU för tre år sedan när man hade chansen? Att en jävig politiker ska bestämma vilken soptunna vi ska ha i Vaggeryd känns väldigt typiskt för hur politiken går till här i kommunen.