Idag borde det vara flaggan i topp i Vaggeryds tätort. Anledningen: Vaggeryds stationssamhälle fyller 100 år.
Genom ett beslut i länsstyrelsen förvandlades den lilla bondbyn Vaggeryd till ett municipalsamhälle den 23 juni 1911. ”Vaggeryd under stadsliknande former” beskrev Smålands Folkblad den händelsen.
Vanligtvis brukar man betrakta 1882 som Vaggeryds födelseår. Det var då järnvägen mellan Nässjö och Halmstad förbi Skillingaryd och Vaggeryd öppnades för trafik.
Men Vaggeryds expansion gick till att börja med väldigt långsamt. Först sedan järnvägen mellan Vaggeryd och Jönköping hade invigts på senhösten 1894 tog tillväxten fart. Mellan 1882 och 1894 hade det uppförts fem hus i Vaggeryd. Men från och med 1895 byggdes i genomsnitt fem hus om året.
Det kommunala frågorna hanterades av Byarums kommun med kommunalstämma som beslutande organ. Kommunen, som omfattade Byarums socken, hade år 1911 2 962 invånare varav 976 bodde i Vaggeryd. Under de 100 år som gått sedan dess har befolkningstalet fördubblats – i Vaggeryds tätorts fall mer än femfaldigats.
Tillväxt kräver ordning och reda. Vaggeryd var för 100 år sedan på väg att förvandlas till en vilda västern-ort där man byggde lite hur som helst. Det här observerades förstås på högre ort. 1910 skickade länsstyrelsen ett påbud om att göra Vaggeryd till municipalsamhälle.
Självaste landshövding Pettersson ansåg frågan så viktig att han i egen hög person kom till informationsmöte i godtemplarlokalen. Bland de som lyssnade till kallelsen var bankdirektör August Svensson, fabrikören Alfred Johansson, garvaren Aron Theodor Thorell, skräddaren Carl Oscar Fredriksson och journalisten Anders Gunnarsson.
Motståndet var dock hårt. Ordning och reda kräver ökade skatter. Dessutom trodde man att det skulle bli svårt att skapa en ordnad stadsplan. Men motståndet kämpades ned och den 23 juni 1911 föddes Vaggeryds municipalsamhälle.
Det betydde att vaggerydsborna (Götafors ingick inte i municipet) till stor del fick sköta sina egna angelägenheter inom Byarums kommun. Beslutande organ blev municipalstämman där August Svensson skötte klubban. Vekställande organ var municipalstämman där stinsen A. E Lindahl fungerade som ordförande.
Inom Byarums kommun beslutade vaggerydsborna själva i byggnads- och hälsovårdsrågor. Det fanns också en gatunämnd.
Det var dock inte så att alla röster var lika mycket värda på stämman. Som mest kunde en person, man eller kvinna, ha 40 röster.
Valet 1917 banade väg för allmän och lika rösträtt för alla. Det betydde också att municipalstämman på förslag av socialdemokraterna C.O Fredrikson och Anton Johansson ersattes med municipalfullmäktige. Först i 31 januari 1951 hade municiaplsamhället tjänat ut. Vaggeryds köping såg dagens ljus och övertog samtliga funktioner som tidigare skötts av Byarums kommun och Vaggeryds municiaplsamhälle.
Hotellen vid stationen var Vaggeryds ansikte utåt.
Storgatan var genomfartsled när bondbyn Vaggeryd blev municipalsamhälle år 1911.
Grattis Vaggeryd !
Tack Kåre för att du värnar om kulturhistoriska