Vaggerydselever debatterar

Fyra elever på Hjortsjöskolan presenterar ett debattinlägg om bristen på elevinflytande med mera.

Vad händer med Hjortsjöskolans ledning?

Länge var man nöjd med rektor på Hjortsjöskolan i Vaggeryd, som på nytt införde elevinflytandet som saknats på skolan under en längre tid. Men detta ändrades snabbt nu under våren för bara någon vecka sedan när rektorn förkunnade att han tänkte ta bort niornas festliga och högt efterlängtade avslutning och istället slå ihop den med resten av högstadiet och sexorna. För att skapa en gemenskap var tanken. Men vi elever vill ha vår avslutning för oss själva. Tillsammans med familj och nära vänner. Som det alltid har varit. Vi alla vill ha gemenskap, men den är inte lika viktig under vår avslutning i nian. Vi har längtat efter denna avslutning i fyra år och nu tar rektorn den ifrån oss för att han inte förstår hur viktig den är för oss.

Rektor lärde oss att vi elever har en röst som blir hörd. Därför gjorde vi elever en namninsamling som hela högstadiet skrev på. Aldrig förväntade vi oss den reaktion han gav oss. När lappen nådde rektorn vändes vår glädje av att kunna påverka till en enorm ilska. Vår ”elevinflytande rektor”, som brann så mycket för elevinflytande, tog emot papperet. Han sa att saken redan var bestämd och satte därmed en tydlig punkt på samtalet.

Men det var bara början på den oväntade vändningen av rektorns pedagogik. Fortfarande chockade och arga över rektorns vansinniga beslut omtumlades vi av hans nästa, mycket mer omfattande beslut.

Våra arbetslag är just nu indelade vågrätt. Sexor för sig, sjuor för sig och så vidare. Alla elever är jättenöjda med detta och känner sig trygga i sina arbetslag, lokaler och med sina lärare. Men av någon anledning vill rektorn förändra detta. Nu vill han göra lodräta arbetslag. En sexa, sjua, åtta och nia i varje arbetslag. Han vill ändra placeringen av klassrum, lokaler och lärare. Detta innebär att han splittrar våra vänskapsband och vår trygghet till kompisar, lärare och lokaler. Bytet av lärare leder till att våra chanser till höga betyg sjunker eftersom det tar lång tid att bygga upp en relation med en lärare. Dessutom tänker han placera om våra mentorer som har blivit en del av klasserna och betyder trygghet för oss. Flera lärare har sagt upp sig vilket har lett till en ännu större lärarbrist än förut.

Vi elever finner ingen annan förklaring förutom att han vill bestämma. Vi får känslan av att rektor bara har väntat på detta ända sedan han fick sin tjänst för cirka ett år sedan. På vilket sätt tänker han att detta blir bättre? Vi vill bara ha kvar vår skola precis som den är.

Fyra elever på Hjortsjöskolan, Vaggeryd

Läs mer om:
9 kommentarer
 1. Tage skriver:

  Vågrät organisation är inte så bra för eleverna.
  Lodrät innebär att det är lättare att följa eleverna från åk 7 till åk 9.

 2. förälder skriver:

  Har sett och följt elevernas kämpande för att få behålla niornas skolavslutning. De har pratat ihop sig och kommit på ett sätt att få fram sin röst efter att de först försökt parta med Rektorn så kom eleverna på att göra en namninsamling som de lämnade över. De har varit mer vuxna i saken än rektorn som inte ens lyssnat på sina kollegor. jag som förälder skulle gärna vilja veta hur en rektor som kör över elever och personal kommer tro att han får elevernas förtroende i framtiden. Sen vore det mycket intressant om han talade om för oss föräldrar hur han tänker kring sitt beslut i att förstöra 9:ornas skolavslutning. Många arga ledsna elever finns det just nu som tappat tron på skolan.

 3. Elev skriver:

  Tack för elever som tar sin demokratiska rättighet att visa att ungdomars rättigheter att forma sin omvärld inte fungerar.

 4. annika skriver:

  Tyvärr blivit besviken. Har inget barn som slutar nian nu men har ett barn dom börjar sexan till hösten,
  Och jag har ont i magen…det hade jag inte när de andra barnen gick på högstadiet. Speciellt när man vet hur många som nu mår dåligt på högstadiet. Men åter till avslutningen, LYSSNA på eleverna. Förstör inte nians avslutning. Årskurs 6 till 8 har INGEN behållning av att vara med där.

 5. Martina skriver:

  När vi av mentorn i avgångsklass fick avslutningen presenterad för oss tycker jag att detta lät jättebra! Niorna sitter längst fram, niorna tågar in och störst fokus ligger på dom. Att de delar detta med övriga elever i 6-9 känns enligt mig bara ännu roligare. Jag tror inte alls att detta är någon katastrof. Förändringar sker hela tiden och jag tror att även denna avslutningen blir stämningsfull och positiv.

 6. förälder 2 skriver:

  Det jag reagerar mest på är att rektorn inte lyssnar på sina elever och det sätter sig i deras tro på vuxenvärlden. Han kanske inte skulle ända beslutet på men han kunde lyssna och förklara sig för eleverna och inte göra som han nu gjorde tysta dom och inte ens resonera om hur han tänkt. Sen skulle det vara intressant att få reda på hur många som får vara i sporthallen samtidigt alla elever plus föräldrarna till niorna. Var där i tisdags på prisutdelning och det var kö i alla utgångarna när folk skulle lämna och jag tror det kommer vara mer folk på skolavslutningen men finns kanske inga regler på sånt heller. Nä jag lider med niorna som slutar och har sett fram emot sin skolavlutning i 4 års tid och så ska de dela det med alla andra som säkert inte alls vill sitta still så länge så de andra eleverna i 6-8 får ju inte så roligt heller. Nä rektor, tänk om.

 7. Föräldrar på 6-9 skriver:

  Gå gärna in och läs rektors kommentar att det faktiskt finns en förklaring till att detta beslut är taget. Vi tror, precis som Martina här ovan, att det här kommer att bli en positiv och bra skolavslutning för alla. Vi känner förtroende för skolan inför denna förändring, eftersom vi efter att ha fått information av lärare i tisdags har förstått att det finns en god tanke med detta.

 8. Elev på hjortsjöskolan skriver:

  Om ni skulle vetat lite mer om detta så skulle ni inte ge rektorn så mycket skit. Skolavslutningen kommer fortfarande fokusera på niorna och kommer fortfarande vara högtidlig och festlig. Enda skillnaden är att alla årskurser är tillsammans! För föräldrar och släktingar kommer fortfarande att vara där, skillnaden är att man inte kan ta med sig typ 10 vänner var…sen så har man haft att innan att en 6 7 8 9 har gått i samma lokaler i många år. Så ge er inte på rektorn om att det är hans påhitt för det har varit så i många år innan.

 9. Nu är man lite lack skriver:

  Låt niorna vara för sig. Som nyexaminerad från HJ-skolan så längtade jag alltid för att få stå i rampljuset som alla andra nior fick. Man hörde att det var fantastiskt, alla vara alltid glada efter. Att få avsluta allt med dem som man började med är ju det bättre valet. Nu är man lite lack att det försvinner.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Outlines For Root Criteria For RussiaBride

19:20 | Virtually anyone who hopes to find true love is pleasant to apply for the postal mail order brides… Läs mer

Understanding No-Fuss Programs Of Dissertation Writer

11:17 | A lot of ex – pupils develop into stumped when time comes to start composing their dissertation. As… Läs mer

The Lost Secret of Online Essay Writer

09:24 | The Lost Secret of Online Essay Writer The research paper creating is a mill as you may locate… Läs mer

The Essay Conclusion Pitfall

09:23 | The Essay Conclusion Pitfall Essay Conclusion Features It really is too late to alter the essay. The concluding… Läs mer

A Guide to My Custom Essay

09:23 | A Guide to My Custom Essay The War Against My Custom Essay All-the personalized speech newspapers offered on… Läs mer

The Biggest Myth About Online Essay Writer Exposed

09:22 | The Biggest Myth About Online Essay Writer Exposed Online Essay Writer Secrets That No One Else Knows About… Läs mer

The Argument Essay Topics Cover Up

09:22 | The Argument Essay Topics Cover Up And so, if you learn to presume through writing, then you’re going… Läs mer

Introducing Online Essay Writer

09:22 | Introducing Online Essay Writer http://faculty.mdc.edu/fganivet/ENC2300/WitingPaper.htm Where to Find Online Essay Writer The author pick procedure takes in to… Läs mer

What the Experts Are Not Saying About How to Write a Persuasive Essay and What This Means For You

09:03 | What the Experts Are Not Saying About How to Write a Persuasive Essay and What This Means For… Läs mer

A History of Buy Essays Cheap Refuted

09:03 | A History of Buy Essays Cheap Refuted Do not stop until you discover a subject essays help. Into… Läs mer

Underrated Concerns About Custom Essay Papers You Need to Read About

09:02 | Underrated Concerns About Custom Essay Papers You Need to Read About What You Need to Do About Custom… Läs mer

Untold Stories on Buy Essays Cheap That You Really Need to Read

09:02 | Untold Stories on Buy Essays Cheap That You Really Need to Read Somebody deals along using well being…. Läs mer

The Downside Risk of Custom Essay Papers That No One Is Talking About

09:01 | The Downside Risk of Custom Essay Papers That No One Is Talking About The Secret to Custom Essay… Läs mer

Help with Essay Writing: No Longer a Mystery

09:01 | Help with Essay Writing: No Longer a Mystery Help with Essay Writing Features Recognizing the Ultius essay is… Läs mer

The Death of Buy an Essay

08:59 | The Death of Buy an Essay Ruthless Buy an Essay Strategies Exploited Essay writing is one of the… Läs mer

The Hidden Truth About Good College Essays

08:58 | http://libguides.lib.msu.edu/c.php?g=97090&p=908734 The Hidden Truth About Good College Essays The Basics of Good College Essays You ought to locate… Läs mer

A History of Cause and Effect Essay Refuted

08:56 | A History of Cause and Effect Essay Refuted Cause and Effect Essay Help! Conflict is among the components… Läs mer

A Startling Fact about Buy an Essay Uncovered

08:56 | A Startling Fact about Buy an Essay Uncovered Our on-line internet site gives custom writing products and services… Läs mer

The Nuiances of Good College Essays

08:55 | The Nuiances of Good College Essays The Hidden Gem of Good College Essays It is obviously wise to… Läs mer

Alarming Facts Regarding Good College Essays Unveiled

08:55 | Alarming Facts Regarding Good College Essays Unveiled Use exactly what you examine to aid you choose your own… Läs mer

The One Thing to Do for Buy Essays

08:07 | The One Thing to Do for Buy Essays Buying essays on line secure is a issue, maybe not… Läs mer

Compare and Contrast Essay Examples for Dummies

08:07 | Compare and Contrast Essay Examples for Dummies Definitions of Compare and Contrast Essay Examples In the event you… Läs mer

The Pitfall of Buy Essays Cheap

08:06 | The Pitfall of Buy Essays Cheap Inexpensive Essays Online may be so our pro writers are prepared to… Läs mer

The War Against Essay Writer Help

08:06 | The War Against Essay Writer Help Essay Writer Help Options essay writing You might possess medical issues expert-writers.net/… Läs mer

What the Pros Are Not Saying About Buy Essays and What This Means For You

08:06 | What the Pros Are Not Saying About Buy Essays and What This Means For You Essays online protected… Läs mer

What Everybody Dislikes About Buy Essays and Why

08:05 | What Everybody Dislikes About Buy Essays https://expert-writers.net and Why Essays on line safe is a issue, not simply… Läs mer

The Do’s and Don’ts of Website to Check Plagiarism

07:58 | The Do’s and Don’ts of Website to Check Plagiarism The Appeal of Website to Check Plagiarism Students utilize… Läs mer

The Tried and True Method for Website to Check Plagiarism in Step by Step Detail

07:58 | The Tried and True Method for Website to Check Plagiarism in Step by Step Detail The Basic Facts… Läs mer

Ideas, Formulas and Shortcuts for Plagiarism Free Check

07:57 | Ideas, Formulas and Shortcuts for Plagiarism Free Check Students ought to prevent donating to somebody else over online… Läs mer

Why Everybody Is Dead Wrong About Plagiarism Free Check and Why You Absolutely Must View This Report

07:57 | Why Everybody Is Dead Wrong About Plagiarism Free Check and Why You Absolutely Must View This Report Along… Läs mer