Med sina 52 år inom handeln i Vaggeryd är Per Nordh dess odiskutable nestor. Han har från insidan av butikerna upplevt ett drygt halvsekel av händelserika år med stora tekniska språng och en enorm utveckling av butikernas utbud i de centrumkvarter där han haft sina arbetsplatser och som ligger honom så varmt om hjärtat.
I dag möter vaggerydsborna Per Nordh i en high tech-miljö på Audio-Video-butiken omgiven av datorer och TV-apparater på en teknisk nivå som naturligtvis inte fanns i hans föreställningsvärld när allt började 1961.
Då hade TV:n visserligen kommit till Vaggeryd. I ortens butiker fanns det flera firmor som sålde TV-Apparater. Där skyltade man stolt med märken som AGA, Radiola, Luxor, Skantic, Centrum med flera – samtliga sedan länge borta ur marknaden.
Men det var en annan tid, med begränsade möjligheter till konsumtion för det stora flertalet vaggerydsbor. Som för familjen Nordh i Götafors.
– När jag växte upp var vi många barn i familjen. Den som ville köpa något fick själva se till att ordna pengarna, berättar Per.
– I tolvårsåldern arbetade jag därför på Axel Carlssons tapetserarverkstad åtta-tio timmar i veckan. 1961 började jag på Carlssons cykel och sport på eftermiddagarna samtidigt som jag gick i realskolan. Men när jag var 15 slutade jag realskolan och började arbeta för bröderna Carlsson på heltid, som cykelreparatör.
Bröderna John och Hasse Carlsson hade ett brett utbud av produkter i sin butik; cyklar, TV-apparater, sportutrustning, gräsklippare med mera. Dessutom drev de taxirörelse. När deras verksamhet på först Östergatan, i nuvarande videobutiken, och från 1969 i den numera rivna järnhandelsbyggnaden upphörde utvecklades den med nya ägare till en rad olika specialbutiker.
– Jag arbetade huvudsakligen som cykelreparatör fram till 1978 när Christer Hammargren köpte loss cyklar, mopeder, gräsklippare och motorsågar av bröderna Carlsson, berättar Per.
– Om Christer Hammargren inte hade gjort det hade jag säkert jobbat vidare med cyklar. Men den resa som vidtog efter det var minst lika bra.
Per Nordh fick flytta upp i butiken från cyklarna och 1980 fick han en förfrågan av Hasse Carlsson om att överta hela rörelsen som då omfattade inte bara sportutrustning utan också radio- och TV-apparater.
– Men jag tvekade, hade beslutsångest. 1982 fick jag dock en ny förfrågan och övertog affären efter Inge Blomkvist i gamla järnhandeln, först tillsammans med Monica Svensson och sedan på egen hand.
Servicetänkandet tog han med sig in i den egna firman. Som anställd fick till exempel rycka ut till en och samma familj i Vaggeryd två julaftnar i rad på 70-talet för att byta TV. Utryckningarna på kvällstid i olika former av serviceuppdrag ifrågasatte han aldrig, ens som anställd. Det var helt enkelt självklart att man skulle ställa upp. Liksom att kunderna kunde låna produkter och testa dem i hemmen. Omfattningen av de här serviceåtagandena har fått mer en än en icke-vaggerydsbo att förvånat höja på ögonbrynen. Vaggerydsborna blev helt enkelt väldigt bortskämda.
– Det här sättet att värna kunderna var jag naturligtvis inte ensam om och det har vi givetvis haft nytta av inom handeln, säger Per Nordh.
1990 blev ett viktigt vägskäl i firmans utveckling. Då blev han uppsagd från gamla järnhandeln av fastighetsbolaget Apple eftersom byggnaden skulle rivas. Det resulterade i en avknoppning där Henrik Blomkvist övertog sportdelen av butiken medan Per Nordh tog med sig radio- och TV-försäljningen fram till Järnvägsgatan och den butik som i dag är hårsalong. I samma veva engagerades hans son Martin i verksamheten. På den vägen är det skulle man kunna säga. Det var ett steg i rätt tid med en renodlad radio- och TV-försäljning eftersom en ny generation med ny teknik stod för dörren. Redan 1985-90 kom de första satellitsändningarna med sovjetryska Horizont som en mera framträdande aktör.
– Redan första året omsatte vi nästan lika mycket som vi hade gjort föregående år, tillsammans med sporten. Det hade varit några år tuffa år innan dess men som renodlad radio- och TV-affär har det verkligen rullat på bra, säger han.
– I över 20 har jag jobbat tillsammans med min son och det har fungerat bra. Martin har ju till exempel utsetts till årets säljare inom Audio-video-gruppen och dessutom pågår en ständig teknisk utveckling.
I slutet på 1950-talet såg Per Nordh TV-sändningar för första gången i bröderna Bengtssons butik i gamla hotellbyggnaden. Sedan kom TV 2 i slutet på 1960-talet följt av färg-TV. I nästa steg kom de första satellitsändningarna och därefter digitaliseringen.
Och framtiden? Ja, vad den bär med sig vet inte ens Per Nordh.
Här runt Järnvägsgatan i Vaggeryd har Per Nordh haft nästan alla sina arbetsplatser.